مقایسه سیب زمینی شیرین و سیب زمینی معمولی، کدامیک سالم تر است؟

فروردین ۲۲م, ۱۳۹۴ به‌دست admin پاسخ »

آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا سیب زمینی شیرین انقدر طرفدار دارد اما نام سیب زمینی معمولی، بد در رفته است؟ در این پست، به شما می گوییم که چرا مصرف هر دوی این مواد غذایی برای بدن مفید است و باید هر دوی اونها رو در برنامه غذایی خود جای بدهیم.

regular-potato-vs-sweet-potato

حتماً شما هم این توصیه نادرست رو شنیده اید که برای کاهش وزن باید کربوهیدرات های نشاسته ای رو از رژیم غذایی خودتون حذف کنید! به جای حذف کربوهیدرات های نشاسته ای، سعی کنید که از اونها در حد متعادل استفاده کنید و یا اینکه با زمان بندی درست و بر حسب برنامه ورزشی خودتون از کربوهیدرات های نشاسته ای بهره ببرید. در حقیقت، استفاده از این گروه از مواد غذایی بر حسب هدف، فرم بدنی و میزان فعالیت شما، مفید هم می باشد. اما تفاوت اصلی در کربوهیدرات های به شدت فراوری شده و کربوهیدرات های کامل است.

هم سیب زمینی شیرین و هم سیب زمینی معمولی، حاوی نشاسته هستند که نوعی کربوهیدرات پیچیده است و باعث می شود که تا ساعت ها احساس سیری داشته باشیم. به همین دلیل هم ما نمی توانیم سیب زمینی رو همردیف کربوهیدرات های فراوری شده قرار بدهیم و باید بدانیم که سیب زمینی از ارزش بسیار  بیشتری نسبت به کربوهیدرات های فراوری شده، برخوردار است (یعنی مثلاً هرگز نمی توان سیب زمینی پخته رو با چیپس مقایسه کرد و این دو از زمین تا آسمان با هم تفاوت دارند چون چیپس سیب زمینی به شدت فراوری شده است).

شاخص کلایسمیک (GI) سیب زمینی

بعضی از افراد، مصرف سیب زمینی شیرین رو به دلیل شاخص گلایسمیک (GI) پایینی که دارد به مصرف سیب زمینی معمولی ترجیح می دهند اما واقعیت این است که نباید این مورد رو ملاکی برای مقایسه این دو نوع سیب زمینی قرار بدهیم زیرا به عنوان مثال:

۱ -  محصولات مختلف سیب زمینی دارای GI متفاوتی می باشند. مثلاً GI سیب زمینی هایی که بافت آرد مانند دارند با سیب زمینی هایی که بافت مومی دارند، متفاوت است.

۲ -  مقدار GI ماده غذایی تحت تأثیر نحوه آماده سازی اون قرار می گیرد و متغیر است. آب پز کردن باعث می شود که ماده غذایی دارای GI کمتر باشد زیرا نشاسته به آب متصل می شود اما حرارت خشک باعث از بین رفتن رطوبت سیب زمینی شده و شکر موجود در اون رو تغلیظ می کند.

گفته می شود که بهتر است که از روش آب پز کردن برای پخت سیب زمینی استفاده کرد و در ضمن، بهتر است که به جای اینکه سیب زمینی رو به صورت کامل آب پز نماییم، اون رو خرد کنیم. بدین ترتیب، خاصیت نشاسته ای اون بهتر حفظ می شود. بنابر اونچه که گفته شد، یک عدد سیب زمینی شیرین، GI بالاتری نسبت به یک عدد سیب زمینی سفید آب پز دارد.

مواد ضد مغذی موجود در سیب زمینی

منظور از مواد ضد مغذی، موادی است که با جذب مواد مفید تداخل ایجاد می کنند و یا مانند سم در بدن عمل می کنند. تقریباً تمام مواد غذایی گیاهی، حاوی مواد ضد مغذی هم هستند. گیاه از این مواد به منظور مبارزه با بیماری ها و آفات و تهدیدات محیطی استفاده می کند. سیب زمینی هم مانند هر گیاه دیگری از این سلاح برای دفاع از خود استفاده می کند. یکی از دلایلی هم که باعث می شود بر عدم مصرف سیب زمینی هایی که سبز هستند، تأکید شود، همین خاصیت سمی اونها است.

سیب زمینی حاوی پروتئین هایی نظیر patatins و lectins است که می توانند حساسیت زا باشند (مخصوصاً‌ اگر سیب زمینی به صورت خام خورده شود). البته این مشکل بیشتر در کسانی که آلرژی دارند و یا سیستم ایمنی اونها دچار اختلال است، بروز پیدا می کند. حساسیت به سیب زمینی بیشتر در اثر استفاده از سیب زمینی سفید دیده می شود و در مورد سیب زمینی شیرین، این مورد نادر است. در هر صورت، پختن سیب زمینی به کاهش مواد ضد مغذی اون، کمک می کند. در اکثر موارد، بدن ما قادر است که این خاصیت سیب زمینی رو تحت کنترل در بیاورد.

و اما فواید انواع سیب زمینی …

انواع مختلف سیب زمینی حاوی آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر مواد مضر، محافظت می کنند. همچنین، حاوی کاروتنوئید ها (پیش ساز ویتامین A)، ویتامین C و توکوفرول (ویتامین E)، می باشند. به علاوه، فیتونوترینت های موجود در سیب زمینی که شامل پلی فنول ها، اسید آلفا لیپوئیک، سلنیوم، لیکوپن و بسیاری ترکیبات دیگر است، برای بدن مفید می باشند. تمام این ویتامین و ها و مواد معدنی فوق العاده ارزشمند، در سیب زمینی جمع شده اند. البته، سیب زمینی شیرین به دلیل رنگی که دارد (معمولاً به رنگ زرد، نارنجی و حتی بنفش دیده می شود)، تا حدودی نسبت به سیب زمینی سفید، ارجحیت داشته و فواید بیشتری در این زمینه دارد. حتی بعضی از افراد، سیب زمینی شیرین قرمز و بنفش رنگ رو با جوانه بروکسل، توت آبی یا اسفناج مقایسه می کنند!

مهمترین نکته درباره سیب زمینی

مهمترین سؤالی که درباره سیب زمینی مطرح است این است که “چگونه باید سیب زمینی رو مصرف کرد؟” آیا سیب زمینی رو به شکل پخته و در کنار ماهی سالمون و کلم پیچ بخار پز مصرف می کنید و یا اینکه اون رو به صورت کپه ای از سیب زمینی سرخ کرده همراه با سس کچاپ و همبرگر، میل می کنید؟ واقعیت این است که اکثر ما از سیب زمینی در فراوری ترین حالت اون یعنی به شکل چیپس یا سیب زمینی سرخ کرده، استفاده می کنیم. حتی وقتی هم که از سیب زمینی پخته استفاده می کنیم، خوراکی هایی به اون اضافه می کنیم که برای ما مضر هستند. سیب زمینی شیرین هم مصون از این نکات منفی نیست.

چگونه از سیب زمینی به عنوان یک ماده غذایی سالم، لذت ببریم؟

  • برای استفاده بهینه از سیب زمینی ، حتماً اون رو بپزید. پختن و آب پز کردن سیب زمینی، خیلی سالم تر از سرخ کردن اون است. سرخ کردن سیب زمینی باعث می شود که ترکیبات مضر آکریلامید در اون ساخته شوند.
  • سیب زمینی رو در کنار سایر مواد غذایی سالم مصرف کنید، نه در ترکیب با مواد غذایی ناسالم.
  • مراقب میزان مصرف خود باشید و زیاده روی نکنید. به طور کلی، مصرف کربوهیدرات های نشاسته ای به میزان ۱ تا ۲ گودی کف دست، در هر وعده غذایی، منطقی می باشد. انواع سیب زمینی، حبوبات، عدس، میوه کامل و غلات کامل، جزء کربوهیدرات های نشاسته ای به حساب می آیند.

سیب زمینی در حالت طبیعی خود، یکی از مغذی ترین مواد غذایی است و می توان از اون به صورت پخته به عنوان یک غذای سالم استفاده کرد. پس اگر به سیب زمینی علاقه دارید، حتماً مصرف کنید و لذت ببرید. فقط نوع تهیه اون و مقدار اون رو مد نظر داشته باشید. سیب زمینی سرخ کرده رو تا جایی که می توانید محدود کنید و یا اصلاً به کلی کنار بگذارید.

برگرفته از:  www.huffingtonpost.com

گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی

تبلیغات

پاسخ دهید


4 − یک =