افزودنی‌های خوراکی که مضر نیستند (قسمت دوم)

می 7th, 2019 توسط admin پاسخ »

در پست قبلی مجله سلامتی تعدادی از افزودنی‌های بی‌ضرر و حتی مفید رو به شما معرفی کردیم. در ادامه مطلب، شما رو با تعداد دیگری از این افزودنی‌ها آشنا می‌کنیم. برای خواندن قسمت اول این مطلب، بر روی اینجا ، کلیک کنید.

Food-Additives

11 –  1 و 25 دی هیدروکسی کولی کلسی فرول

یک کامیون لازم است تا این اسم طویل رو بکشد اما بدون این ماده حیاتی، زنده نخواهید ماند. اکثر مردم از کمبود این ماده رنج می‌برند. این ترکیب طویل‌الاسم در واقع همان ویتامین D است. کارخانجات برای اینکه کلسیم موجود در مواد غذایی جذب بدن شود، به محصولات لبنی خود ویتامین D اضافه می‌کنند.

وجود ویتامین D برای سلامتی استخوان‌ها ضروری است. این ویتامین برای سلامتی قلب، عملکرد سیستم ایمنی و حتی تنظیم میزان هورمون‌ها نیز لازم است. علاوه بر لبنیات، این ترکیب رو به آب پرتقال و سایر جانشین‌های شیر مثل شیر بادام، اضافه می‌کنند.

12 –  گلوتامات (MSG)

گلوتامات چندان خوشنام نیست زیرا اغلب در اتصال با سدیم و به شکل مونو سدیم گلوتامات است. اما در واقع برای شما بد نیست. به عنوان یک اسید آمینه غیر ضروری، بدن شما به خودی خود، گلوتامات رو در خود تولید می‌کند و شما می‌توانید آن رو از طریق مواد غذایی پروتئینی نیز دریافت کنید.

شواهد نشان می‌دهند که گلوتامات نقش مهمی در کنترل اشتها ایفا می‌کند و حتی می‌تواند از افزایش وزن جلوگیری کند. از گلوتامات برای طعم‌دهی به خوراکی‌هایی که نمی‌خواهند به آنها شکر یا چربی اضافه کنند، استفاده می‌کنند (طعم اومامی به خوراکی‌ها می‌دهد).

13 –  پتاسیم سوربات

این ترکیب رو نه تنها به مواد غذایی بلکه به مکمل‌های خوراکی هم اضافه می‌کنند. پتاسیم سوربات به طور طبیعی در برخی از پنیرها وجود دارد اما می‌توان آن رو به منظور جلوگیری از تخریب به سایر مواد غذایی مثل ماست،‌ افزود. به این ترتیب، طول عمر مواد غذایی مثل میوه‌های خشک بدون افزودن مواد شیمیایی به آنها، بیشتر می‌شود. البته پتاسیم سوربات فواید تغذیه‌ای خاصی هم ندارد اما خوشبختانه فاقد عوارض جانبی است.

14 –  اسید آسکوربیک

اسید آسکوربیک رو با نام‌های دیگری مثل ویتامین C می‌شناسید. این ویتامین، یک آنتی‌اکسیدان قوی است که از سلول‌ها در برابر تخریب ناشی از رادیکال‌های آزاد، محافظت می‌کند. این خاصیت آنتی‌اکسیدانی باعث می‌شود که اسید آسکوربیک یک افزودنی خوب باشد که هم عمر مواد غذایی رو بیشتر می‌کند و هم رنگ، طعم و بافت آنها رو حفظ می‌نماید.

کارخانجات از این ترکیب برای افزایش ارزش تغذیه‌ای خوراکی‌ها نیز استفاده می‌کنند زیرا میوه‌ها و سبزیجات در طی فرایند ویتامین C خود رو از دست می‌دهند. وجود ویتامین C برای سلامتی سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری است.

15 –  آگار

آیا گیاهخوار هستید؟ توصیه می‌شود که از آگار استفاده کنید. این ترکیب از جلبک دریایی استخراج می‌شود و اغلب به عنوان جانشین ژلاتین و برای غلیظ کردن سوپ‌، مربا و بستنی به کار می‌رود. برای تهیه پودینگ، پخت نان، آبنبات ژله‌ای، مربا و مارمالاد می‌توان از آگار استفاده کرد. این افزودنی، برای انسان بی‌خطر است. برخی شواهد حاکی از آن هستند که آگار باعث می‌شود که مدت طولانی‌تری احساس سیری کنید. البته باید تحقیقات بیشتری در زمینه میزان اثر آن بر کاهش وزن انجام شود.

16 –  لسیتین سویا

سویا دارای سوابق خوب و بد است. بنابراین وقتی اسم سویا رو می‌شنوید ممکن است که ذهن شما به سمت سوابق بد آن رفته و لسیتین سویا رو یک افزودنی ناسالم تلقی کنید. اما لسیتین در حقیقت یک منبع طبیعی بسیار خوب کولین است. کولین نوعی ماده مغذی است که بدن به آن نیاز دارد. این ماده سلول‌ها رو سالم نگه داشته و پیام‌هایی رو تولید می‌کند که به مغز، عضلات و سایر فعالیت‌های دستگاه عصبی مرتبط هستند.

بدن ما کمی کولین در کبد می‌سازد اما این مقدار برای تأمین نیازهای بدن کافی نیست. از لسیتین برای اینکه ترکیب غذا رو به صورت مخلوط و یکنواخت نگه دارند استفاده می‌کنند. به این ترتیب،‌ مثلاً شیر به جای اینکه در ته لیوان تهنشین شود،‌ به صورت یکنواخت باقی می‌ماند. همچنین بافت سس‌ها و ماست، بدون افزودن چربی به آنها، بهبود پیدا می‌کند.

17 –  آسکوربیل پالمیتات

این ترکیب نیز شکلی از ویتامین C است که به چربی متصل شده است و لذا می‌تواند در روغن غذا حل شود. همانطور که گفته شد، ویتامین C خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و مانع از ترشیدگی روغن شده و عمر آن رو طولانی می‌کند. با توجه به اینکه این ترکیب دارای روغن است و ممکن است که از این موضوع خوشتان نیاید، باید بدانید که فقط مقدار بسیار کمی از این ترکیب به مواد غذایی اضافه می‌شود و اثری بر روی کلسترول خون شما نمی‌گذارد.

18 –  اسید استیک

این ترکیب یکی از قدیمی‌ترین نگهدارنده‌های غذا در تاریخ جهان است. در واقع اسید استیک همان سرکه است. سرکه اسیدیته غذا رو بالا می‌برد و به این ترتیب از رشد باکتری‌ها در غذا جلوگیری می‌کند و طول عمر غذا رو بالا می‌برد. اسید استیک همچنین فوایدی برای سلامتی دارد. مثلاً به تنظیم قند خون بعد از صرف غذا کمک می‌کند.

19 –  ای دی تی ای (EDTA)

این ترکییب هیچ ضرری برای سلامتی ندارد. EDTA رو به غذاهای زیادی اضافه می‌کنند تا رنگ، بافت یا طعم آنها رو بهبود ببخشند. مثلاً برای حفظ رنگ لوبیا در کنسرو لوبیا، یا حفظ طعم نوشیدنی‌های کربناته و ثبات مخلوط‌هایی که حاوی روغن هستند (مثل مایونز) از EDTA استفاده می‌کنند. همچنین مانع از اکسید شدن یا فساد غذا می‌شود.

20 –  اسید تارتاریک

اسید تارتاریک در انگور و جوش شیرین یافت می‌شود. این ترکیب رو به مواد غذایی اضافه می‌کنند تا مزه تند به آنها بدهند و یا از تخریب آنها توسط باکتری‌ها جلوگیری کنند. با استفاده از اسید تارتاریک، خوراکی‌ها سبک‌تر و پف‌کرده می‌شوند. تحقیقات بر روی فواید اسید تارتاریک همچنان ادامه دارند اما برخی مدعی هستند که این ماده عملکرد دستگاه روده‌ها و نیز سیستم ایمنی رو بهبود می‌بخشد.

پایان مطلب

کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر می باشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

برگرفته از:  www.livestrong.com

گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی

تبلیغات

دیدگاهتان را بنویسید


نُه − = 5