رژیمی که حاوی مقادیر زیاد قند و مقادیر کم میوه و سبزیجات باشد، خطر بروز التهاب در بدن و ابتلا به بیماریهای مزمن و برخی از سرطانها را افزایش میدهد. به همین دلیل مصرف قند و شکر نباید روزانه بیش از 9 قاشق چایخوری (36 گرم) برای مردان و 6 قاشق چایخوری (25 گرم) برای زنان، باشد. اما منظور از قند و شکر تصفیهشده، چیست؟
برای بسیاری سؤال است که منظور از "قند طبیعی"، قند تصفیهشده" یا "بدون شکر افزوده" چیست. در اینجا به توضیح این مفاهیم میپردازیم.
قند طبیعی
قند طبیعی در میوه به شکل فروکتوز و در محصولات لبنی به شکل لاکتوز وجود دارد. وقتی که قند طبیعی را در مواد غذایی طبیعی و کامل مصرف میکنیم، در کنار آن، انواع ویتامینها، مواد معدنی، فیبر (از طریق میوه)، پروتئین (از طریق لبنیات) و آنتیاکسیدانها نیز به بدن میرسند.
بدن قند طبیعی و مواد غذایی که حاوی این نوع قند هستند را به شکلی متفاوت از قند تصفیهشده و آرامتر از آن هضم و جذب مینماید. لذا قند خون به طور ناگهانی افزایش پیدا نمیکند و فرد مدت زمان طولانیتری نسبت به زمانی که قند تصفیهشده مصرف کرده است، احساس سیری مینماید.
عسل وشیره افرا از انواع قند طبیعی هستند که حاوی مقادیر کمی مواد مغذی مثل ویتامین و آنتیاکسیدان نیز میباشند. گرچه قند تصفیه شده نیستند اما میتوان از آنها برای شیرین کردن غذاها به همان شیوه که قند تصفیهشده به غذاها اضافه میشود، استفاده کرد.
قند و شکر تصفیهشده
قند تصفیهشده در واقع همان قند طبیعی است که بر روی آن فراوری صورت گرفته است. از نمونههای این نوع قند میتوان به شکر معمولی که برای شیرین کردن چای از آن استفاده میشود، شکر قهوهای و شربت ذرت فروکتوز بالا اشاره کرد.
این نوع قند اغلب برای شیرین کردن نوشابه، آبمیوها، شیرینی و کیک و حتی سایر اقلام خوراکی مثل سس گوجه و برخی از انواع نان، مورد استفاده قرار میگیرد. قند به طور معمول فاقد سایر مواد مغذی مثل فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است و به سرعت هضم میشود. این امر باعث افزایش سریع قند خون شده و گرسنگی به دنبال مصرف آن را به دنبال دارد.
قند و شکر افزوده
همانطور که از نامش پیداست در حین پخت و تهیه غذاهای فراوریشده به آنها اضافه میشود تا غذا خوشمزهتر شود. قند افزوده میتواند همان شکر تصفیهشده مثل شکر سفید، شکر قهوهای و شربت ذرت فروکتوز بالا باشد. همچنین میتواند قند طبیعی مثل عسل یا شربت ذرت باشد. نوع شکر افزوده مهم نیست. شکر در هر صورت، شکر است. شکر در بدن به گلوکز تبدیل شده و به عنوان انرژی برای فعالیتهای بدن مورد استفاده قرار میگیرد و یا به صورت چربی در بدن ذخیره میشود تا در موقع لزوم از آن برای تأمین انرژی استفاده شود.
درباره استویا
استویا نوعی جانشین قند و شکر است که منشأ گیاهی دارد (برخلاف سایر جانشینهای شکر که در آزمایشگاه ساخته میشوند و مصنوعی هستند). البته بر روی استویا فراوری زیادی صورت میگیرد و به همین دلیل میتوان آن را یک محصول تصفیهشده به حساب آورد. ولی نمیتوان آن را شکر تصفیهشده نیز محسوب کرد زیرا استویا شکر نیست.
با توجه به اینکه استویا تحت تأثیر فراوری زیاد قرار میگیرد و هنوز اثرات درازمدت آن بر روی بدن، ناشناخته مانده است، توصیه میشود که مصرف آن را به مقادیر کم، محدود کنیم. همچنین برخی تحقیقات نشان میدهند که استفاده مکرر از شیرینکنندههایی مثل استویا، اثر منفی برروی سلامتی دستگاه گوارش داشته و هوس خوردن شکر و قند واقعی را بیشتر میکنند.
کلام آخر
داشتن اطلاعات تغذیهای، همیشه مفید است و دانستن تفاوت انواع قند نیز میتواند مفید باشد. گرچه بسیاری از خوراکیها حاوی شکر تصفیهشده هستند، اما لازم نیست که آنها را به کلی از برنامه غذایی خود حذف نمایید. در عوض میتوانید با پیروی از یک رژیم غذایی متعادل که همه انواع غذاها در آن جای دارند، مثل میوه و سبزیجات و غلات کامل و پروتین باکیفیت، جا را برای خوردن شیرینیجات و کیک در مقادیر معقول، باز کنید.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]