همه ما بزرگ شدن شکم را تجربه میکنیم. این موضوع هم باعث احساس سنگینی و کسالت میشود و هم کابوس برای کسانی است که میخواهند شکم صاف و اندامی متناسب داشته باشند. گاهی این بزرگی شکم ناشی از پرخوری است. اما لزوماً همیشه هم اینگونه نیست. با هم نگاهی به 10 دلیل پیدا و پنهان بزرگ شدن شکم میاندازیم.
1 - پرخوری
برای همه ما پیش میآید که پرخوری کرده و بعد از آن شاهد بزرگ شدن معده و شکم خود باشیم. خوشبختانه اگر این پرخوری فقط در یک وعده صورت گرفته باشد، با تخلیه معده، فروکش میکند و اندازه شکم به مقدار طبیعی و سابق خود بازمی گردد.
اگر مدت طولانی به خودمان گرسنگی بدهیم در وعده غذایی بعد دچار پرخوری میشویم و چشم و دل ما به دنبال غذا میدود. به همین دلیل توصیه میشود که تعداد وعدههای غذایی را بیشتر کرده و در عوض حجم وعدهها را کاهش بدهیم تا فاصله بین غذاها طولانی نشود و گرسنگی به ما هجوم نیاورد. همچنین باید در طول روز مقدار کافی آب بنوشیم.
2 - خوردن غذاهای نفاخ
ناگفته پیداست که غذای نفاخ باعث باد کردن شکم میشود. خوراکیهایی مثل کلمپیچ، بروکلی و کلم، از جمله خوراکیهای نفاخ هستند. این یعنی قندی که در این نوع مواد غذایی وجود دارد (قند رافینوز) در درون روده توسط باکتریهای روده تخمیر شده و گاز تولید میشود. حبوبات، سیب و غذاهای خیلی شور نیز میتوانند به نفخ شکم منجر شوند.
با توجه به مفید بودن غذاهای نفاخ، شما نباید آنها را از برنامه غذایی خود حذف کنید بلکه میتوانید آنها را به تدریج به برنامه اضافه نمایید تا دستگاه گوارش شما تقویت شده و خود را با آنها تطبیق بدهد و کمتر دچار نفخ شوید. همچنین با پختن این نوع خوراکیها، فیبر موجود در آنها نرم شده و هضم آنها آسانتر میشود.
3 - بلعیدن هوا
وقتی که غذاها را میجویم، هوا را نیز همراه با غذا وارد معده خود میکنیم. رودهها مقادیری از هوا را میتوانند کنترل کنند اما اگر در خوردن، خیلی عجله داشته باشید مقدار هوایی که وارد دستگاه گوارش میشود، بیش از حد بوده و کنترل آن برای دستگاه گوارش مشکل میشود و شکم نفخ میکند. بنابراین غذا را به آهستگی بخورید و از نوشیدن نوشابه و نوشیدنیهای کربناته و استفاده از نی، پرهیز کنید.
4 - عدم تحمل لاکتوز
اگر پس از نوشیدن شیر یا خوردن محصولات لبنی احساس کردید که شکمتان بزرگ شده و شلوارتان تنگ شده است، احتمالاً دچار عدم تحمل لاکتوز هستید. این یعنی بدن شما فاقد آنزیم لاکتاز است و نمیتواند لاکتوز موجود در شیر و محصولات لبنی را بشکند. در نتیجه شکم شما دچار نفخ میشود. خوشبختانه امروزه انواع شیر غیرلبنی مثل شیر بادام و شیر سویا در سوپرمارکتها یافت میشود.
5 - عدم تحمل قند
بدن برخی از افراد قادر به تحمل قند نیست. این افراد به کربوهیدراتها حساسیت دارند. دقت داشته باشید که کربوهیدرات فقط در خوراکیهای شیرین نیست و در بسیاری از مواد غذایی که شیرین هم نیستند، وجود دارد. مثلاً در سبزیجاتی مثل کلم، بروکلی و مارچوبه. اگر دچار این مشکل هستید، با خوردن این نوع غذاها دچار معده درد، نفخ و تجمع گاز در شکم میشوید. برای مقابله با این مشکل باید از غذاهایی که فکر میکنید با خوردن آنها دچار ناراحتی میشوید، پرهیز کنید.
6 - بیماری سلیاک
کسانی که به سلیاک مبتلا هستند باید از غذاهای بدون گلوتن استفاده کنند. سلیاک یک آلرژی یا حساسیت نیست بلکه یک بیماری خود ایمنی است که در اثر هضم گلوتن در بدن تشدید میشود. برخی از علائم سلیاک عبارتند از: نفخ و درد شکم، استفراغ، کاهش وزن، خستگی، درد مفاصل و زخم داخل دهان. در این صورت با خوردن غذای حاوی گلوتن، نفخ بلافاصله به سراغ فرد میآید. البته این علائم منحصر به سلیاک نیستند. پس برای اطمینان از ابتلا به این بیماری باید به پزشک مراجعه کنید.
7 - حساسیت و آلرژی غذایی
بعضی از افراد با خوردن غذاهایی مثل بادام زمینی و صدف، راهی بیمارستان میشوند. علت این است که سیستم ایمنی بدن این افراد به برخی از غذاها واکنش نشان میدهد زیرا به برخی غذاهای خاص به چشم دشمن متخاصم نگاه میکند که باید با آن مبارزه کند. در این صورت در بدن ترکیبات شیمیایی مثل هیستامین ترشح میشود و علائمی مثل مشکلات تنفسی، تنگی راه گلو و تورم، خشن شدن صدا و سرفه ایجاد میکند. در این میان، نفخ و بزرگ شدن شکم نیز یکی دیگر از عوارض حساسیت غذایی است.
8 - یبوست
اگر سبزیجات و غلات کافی مصرف نکنید دچار یبوست میشوید و شکم شما بزرگ میشود زیرا مدفوع در روده بزرگ تجمع پیدا میکند. همچنین گازها در روده باریک و معده حبس میشوند. برای پرهیز از یبوست باید روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید و 25 تا 30 گرم فیبر خوراکی که مساویست با 4 تا 5 واحد میوه و سبزیجات در طول روز، مصرف کنید. ورزش نیز به افزایش حرکت رودهها و برطرف شدن یبوست کمک می کند.
9 - زیادهروی در نوشیدن نوشیدنیهای کربناته
نوشابه که ترکیبی از قند است، نفخ شکم را بدتر کرده و باعث تجمع گاز در شکم میشود. پس در نوشیدن نوشابه، زیادهروی نکنید. گو اینکه اصلاً بهتر است نوشابه ننوشید.
10 - سندرم پیش از قاعدگی
نفخ گاهی ارتباطی به غذا و معده و روده ندارد. بلکه به هورمونها مرتبط است. اکثر زنانی که در طول یک تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی دچار نفخ و بزرگی شکم میشوند در حقیقت یک امر طبیعی را تجربه میکنند. اگر تورم شکم شما در این دوران، زیاد است، احتمالاً با زودرنجی، تحریکپذیری، هوسهای غذایی و افزایش وزن نیز همراه میباشد و سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نام دارد. اما به محض اینکه دوران قاعدگی شروع میشود، تمام این علائم برطرف میشوند.
توصیه میشود که برای رفع مشکلات ناشی از سندرم پیش از قاعدگی از مواد غذایی مدر طبیعی مثل کرفس، خیار، هندوانه، گوجهفرنگی، مارچوبه و کاهو استفاده کنید.
برگرفته از: www.health.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]