• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • 4 اشتباه بزرگ رژیمی که باعث چاقی ما می‌شوند

  • پنج شنبه، ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ بازدید 388 مدیریت
  • بسیاری از اطلاعاتی که در ذهن برخی از ما درباره کاهش وزن، شمارش کالری، خوردن یا نخوردن چربی و نقش ژنتیک در چاقی و لاغری، جا افتاده است، غلط هستند و یا برداشت اشتباه از آنها شده است. در این پست می‌خواهیم درباره مهمترین اشتباهاتی و سوءبرداشت‌ها درباره چربی و نقشی که در تغییرات وزن دارد، صحبت کنیم.

  •  

    اشتباه شماره 1 -  تمام کالری‌ها، یکسان هستند

    کالری، کالری است، درسته؟ خیر درست نیست! وابستگی به کالری غذاها، یک اشتباه بزرگ است که ما را از سالم غذا خوردن و حتی از وزن کم کردن، دور می‌کند. بسیاری از ما اینگونه فکر می‌کنیم که اگر کالری غذاهایی که می‌خوریم، کم باشد، وزن کم می‌کنیم. اما واقعیت این است که دو غذا با کالری یکسان، لزوماً اثر یکسانی بر روی وزن و اشتهای ما ندارند. یعنی ارزش‌گذاری بر روی غذاها، به سادگی یک عدد که کالری آن غذا است، نمی‌باشد.

     

    هر لقمه‌ای که ما می‌خوریم، هورمون‌ها، مواد شیمیایی مترشحه در مغز و متابولیسم ما را دگرگون می‌کند. مثلاً کالری ناشی از شکر، باعث ذخیره چربی در بدن و افزایش شدید گرسنگی می‌شود. اما کالری ناشی از چربی و پروتئین، چربی‌سوزی را در بدن افزایش می‌دهد. پس آنچه که در نهایت مهم است، کیفیت غذا است، نه میزان کالری آن.

     

    مواد غذایی طبیعی و غیرفراوری‌شده که به "غذاهای کامل" نیز معروف هستند، بهترین کیفیت و کارایی را برای کاهش وزن دارند. این نوع غذاها، شامل دام‌ها و طیور تغذیه‌شده با علوفه و خوراک طبیعی، میوه‌ها، سبزیجات و مواد غذایی اورگانیک، چربی‌های سالم مثل آووکادو، روغن زیتون فرابکر، چربی ماهی که حاوی امگا3 است و نیز کربوهیدرات‌های پیچیده و سبوس‌دار هستند. حتی اگر کالری برخی از این مواد غذایی، بالا باشد، باز هم مفیدتر از مواد غذایی هستند که کالری کمی دارند اما در عمل باعث نوسانات شدید قند خون و گرسنگی زودرس می‌شوند.

     

    به همین دلیل، ما در یکا، برای ارزش‌گذاری مواد غذایی از واحد کالری استفاده نمی‌کنیم و غذاها را بر حسب قدرت سیرکنندگی و اثری که بر روی سلامتی می‌گذارند، دسته‌بندی می‌کنیم.

     

    اشتباه شماره 2 -  ژنتیک، نقش اساسی در چاقی و سلامتی دارد

    آیا فکر می‌کنید که چون مادربزرگ یا مادر شما اضافه وزن داشته‌اند، پس شما هم محکوم به چاقی هستید؟ آیا چاقی خود را به گردن ژنتیک و اجداد خود می‌اندازید؟ گرچه، ژنتیک در این مورد، بی تأثیر نیست اما ما این تأثیر را خیلی دست بالا گرفته‌ایم و به آن بهای بیش از حد می‌دهیم. شاید جالب باشد که بدانید، در کل جمعیت، 32 ژن وجود دارند که با چاقی در ارتباط هستند و این تنها، 09% از کل موارد چاقی را شامل می‌شود. حتی اگر شما تمام این 32 ژن مسئول چاقی را هم در بدن خودتان داشته باشید، باز هم نهایتاً در حدود 11 کیلوگرم، اضافه‌وزن پیدا می‌کنید.

     

    ژن‌های ما فقط در هر بیست‌هزار سال، به اندازه 2% تغییر پیدا می‌کنند. این در حالیست که شیوع چاقی، با سرعت سرسام‌آوری در حال افزایش است. پس ژن‌های ما اثر تعیین‌کننده و چشمگیری در این روند را به رشد چاقی در جامعه نداشته‌اند. در واقع، آنچه که باعث چاقی با این روند در ما شده است، ژنتیک ما نیست بلکه افزایش مصرف شکر و شیرینی‌جات و فست‌فودها، و نیز کاهش تحرک ما می‌باشد. عوامل بروز چاقی، متعدد هستند و ژنتیک، کم‌اثرترین عامل در بین تمام این فاکتورهای چاقی محسوب می‌شود.

     

    اشتباه شماره 3 -  ورزش، مجوزی برای پرخوری است

    اگر بدانید که بدن انسان، چگونه فعالیت می‌کند، دیگر دچار این اشتباه نخواهید شد. اگر برای کاهش وزن، فقط و فقط به ورزش خود دلخوش کنیم، در واقع زمینه شکست خودمان را فراهم کرده‌ایم. با رژیم کاهش وزن (بدون ورزش)، می‌توان لاغر شد اما هیچ تضمینی برای اینکه سالم باشیم یا تناسب اندام داشته باشیم، وجود ندارد و دچار افتادگی و شلی پوست و سایر عوارض لاغری خواهیم شد. به ورزش (بدون رژیم)، می‌توان بر توده عضلانی و استقامت و قدرت بدنی افزود و حتی سالم‌تر بود، اما نباید انتظار داشته باشیم که با ورزش صرف، بتوانیم وزن کم کنیم.

     

    به همین دلیل است که همیشه به ترکیب رژیم و ورزش، تآکید می‌کنیم. ضمن اینکه ادغام ورزش و رژیم، ما را خیلی سریع‌تر و سالم‌تر به هدف می‌رساند.

     

    بگذارید یک مثال بزنیم. فرض کنید که یک بطری کوچک کوکاکولا نوشیده‌اید، برای سوزاندن این میزان نوشابه باید 7 کیلومتر پیاده‌روی کنید. اگر یک فست‌فود سایز بزرگ بخورید، باید به مدت یک هفته، هر روز یک کیلومتر بدوید تا فقط همین یک وعده فست‌فود را بسوزانید. حال اگر این عادت فست‌فودخوری، عادت هر روزه شما باشد، باید هر روز یک دور کامل ماراتن را بدوید تا بتوانید انرژی حاصل از آن را بسوزانید.

     

    پس همانطور که می‌بینید، ما نمی‌توانیم به راحتی، فقط ورزش کنیم و بعد، هر قدر که خواستیم پرخوری کنیم و فکر کنیم که به دلیل نیم ساعت یا حتی یک ساعت ورزشی که کرده‌ایم، به جایی برنخورده و مشکلی پیش نمی‌آید. بله، ورزش مهم است، اما اگر می‌خواهیم که از افزایش وزن جلوگیری کنیم یا وزن کم کنیم، باید در کنار ورزش، رژیم غذایی سالم نیز داشته باشیم.

     

    اشتباه شماره 4 -  چربی باعث چاقی می‌شود

    چربی یک ماده غذایی خطرناک نیست و حتی وجود آن برای سلامتی و کاهش وزن، ضروری است. چربی موجود در رژیم غذایی، نسبت به قند موجود در غذاها، انرژی سوزی بالاتری دارد و متابولیسم را افزایش می‌دهد. البته انواع چربی با یکدیگر تفاوت دارند و اگر ما از چربی درست استفاده کنیم، باعث کاهش التهاب در بدن می‌شود (در حالی که قند و شکر، التهاب را در بدن افزایش می‌دهد).

     

    مطالعاتی که بر روی حیوانات آزمایشگاهی صورت گرفته است، نشان می‌دهند که استفاده از رژیم غذایی کم چربی (و پرقند) در مقایسه با رژیم غذایی پرچرب (و کم قند)، باعث ذخیره چربی بیشتر در بدن می‌شود و عضلات بدن را تحلیل می‌برد اما رژیم غذایی پرچرب و پر‌پروتئین اما کم‌قند، باعث افزایش توده عضلانی و در عوض، کاهش چربی می‌شود. این در حالیست که هر دوی این رژیم‌ها، کالری یکسانی داشته‌اند. پس باز هم می‌بینیم که کالری، نقشی در چاقی و لاغری در این آزمایشات نداشته است و محتوای مواد مغذی در این زمینه، اهمیت داشته‌اند.

     

    منظور از چربی‌های درست، چربی‌هایی است که بدن ما به عنوان سوخت، مصرف می‌کند. مثل چربی‌هایی که اصطلاحاً به آنها، چربی‌های متوسط زنجیره (MCTs) گفته می‌شود، مثل روغن نارگیل. پس تا می‌توانیم باید از مصرف چربی‌های ترانس (که در تهیه شیرینی‌جات و کیک و فست‌فودها و مواد غذایی فراوری‌شده کاربرد دارند) پرهیز کرده و به جای آن از چربی‌های سالم مثل روغن زیتون فرابکر، آووکادو، روغن نارگیل، آجیل و دانه‌ها استفاده کنیم تا چرخ متابولیسم بدن را فعال کنیم. پس لزومی ندارد که از همه ‌چربی‌ها بترسیم!

     

    برگرفته از:   www.huffingtonpost.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.