• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • 5 دلیل اینکه در حین یا پس از ورزش احساس سرگیجه می‌کنید

  • چهارشنبه، ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ بازدید 599 مدیریت
  • شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در حین یا پس از ورزش دچار سرگیجه شوید و یا حتی از حال بروید. در این صورت باید ورزش را متوقف کنید و ببینید که مشکل شما، کدامیک از مواردی است که در ادامه مطلب به آنها اشاره می‌کنیم.

  •  

    شاید فشار خون شما پایین است

    اگر با سرعت زیاد از حالت خوابیده به حالت ایستاده دربیایید (مثلاً در حرکت بارپی)، کمی احساس سرگیجه خواهید  کرد. به این مسأله، اصطلاحاً اورتواستاتیک یا کاهش فشار خون ناشی از تغییر وضعیت بدن می‌گویند و بیشتر بر روی کسانی اثر می‌گذارد که فشار خون آنها نسبت به سایر افراد، پایین‌تر است.

     

    در حقیقت وقتی که به حالت درازکش هستید، جریان خون به قلب شما زیاد می‌شود اما اگر خیلی سریع از جای خود بلند شوید و بایستید، جریان خون به قلب کم می‌شود و فشار خون شما کمی افت پیدا می‌کند. در نتیجه خون کمتری هم به مغز می‌رسد و حالت سرگیجه ایجاد می‌شود.

     

    یک راهکار برای کاهش احتمال بروز این مشکل در حین ورزش، مصرف 300 تا 500 میلی‌لیتر آب، 15 تا 20 دقیقه قبل از شروع ورزش است.  

     

    شاید بدن‌تان کم آب شده است

    حتی اگر مشکل افت فشار خون نداشته باشید اما بدن‌تان کم آب شده باشد نیز فشار خون شما پایین می‌آید. برای جلوگیری از این مشکل و به طور کلی برای حفظ سلامتی خود باید قبل، در حین و بعد از ورزش، مایعات زیاد بنوشید. مقدار نیاز به آب از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

     

    شما می‌توانید از رنگ ادرار به عنوان یک نشانه اینکه بدن شما دچار کمبود آب شده است، استفاده کنید. اگر ادرار به رنگ زرد کمرنگ باشد یعنی وضعیت آب بدن شما خوب است. اما اگر تیره و پر رنگ باشد یعنی به آب نیاز دارید. البته این را هم فراموش نکنید که برخی از داروها مثل ریفامپین، فنازوپیریدین و برخی از داروهای مسهل و داروهای شیمی‌درمانی و حتی برخی از غذاها مثل چغندر و شاهتوت می‌توانند بر روی رنگ ادرار اثر بگذارند.

     

    شاید قند خون شما پایین آمده است

    کاهش قند خون یک امر رایج در بین کسانی است که در حین یا بعد از ورزش دچار سرگیجه می‌شوند. قند خون منبع اصلی انرژی برای مغز است. افت قند خون بیشتر در افراد مبتلا به دیابت دیده می‌شود اما در بین کسانی هم که مقدار غذای مصرفی خود را به شدت کاهش می‌دهند نیز اتفاق می‌افتد. همچنین در بین افراد ورزشکاری هم که سوخت و غذای کافی به بدن  خود نمی‌رسانند، رایج است.

     

    اگر در کنار سرگیجه، دچار لرزش بدن، ضعف و لرزش دست‌ها شدید، یعنی قند خون شما پایین آمده است. خوردن یک میان‌وعده کوچک شامل کربوهیدرات و پروتئین، یک تا دو ساعت قبل از ورزش به شما کمک می‌کند تا از کاهش قند خون در طول ورزش جلوگیری نمایید.  مثلاً می‌توانید از مخلوط میوه و ماست و یا تخم‌مرغ و نان تست استفاده کنید.

     

    شاید شدت ورزش شما بیش از حد زیاد است

    علاوه بر قند خون، مغز ما به اکسیژن نیز برای فعالیت نیاز دارد. اگر ورزشی که انجام می‌دهید، بیش از حد سنگین باشد، بدن شما نمی‌تواند اکسیژن کافی برای این فعالیت شدید را فراهم کرده و مغز و سایر بافت‌هایی که برای حرکت به اکسیژن نیاز دارند، به مشکل برمی‌خورند.

     

    اگر در طول ورزش دچار کمبود نفس می‌شوید، باید شدت ورزش خود را کاهش بدهید و اگر دچار سرگیجه شدید، وقت آن رسیده است که یک روز به خودتان استراحت بدهید. به محض اینکه سرگیجه به سراغ‌تان آمد، روی زمین دراز بکشید.

     

    شاید ضربان قلب شما نامنظم است

    یک علت نه چندان محتمل برای بروز سرگیجه در حین یا پس از ورزش، ضربان قلب نامنظم است. یعنی قلب یا خیلی به شدت می‌تپد و یا به کندی و یا با یک الگوی نامنظم. علت این است که ضربان قلب بخشی از فرایند جریان خون و حمل اکسیژن در بدن و رساندن آن به مغز و بافت‌های حرکتی است. اگر قلب به سرعت زیاد بزند یا به کندی و یا به صورت نامنظم، خون را به درستی به جریان نمی‌اندازد و همین امر به سرگیجه منجر می‌شود.

     

    عواملی که بر روی ضربان قلب اثر می‌گذارند، عبارتند از: سیگار کشیدن، استرس، سابقه مشکلات قلبی (مثل حمله قلبی یا نارسایی قلبی) و مصرف برخی از داروهای قلبی. در این صورت باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. در واقع سایر مواردی که در بالا ذگر شد را می‌توان برطرف کرد اما اگر مشکل قلبی باشد، نباید پشت گوش بیندازید و باید حتماً با پزشک مشورت نمایید.

     

    دیگر لازم به توضیح نیست که اگر سرگیجه شما به درد قفسه سینه، دو بینی، هذیان‌گویی، مشکل در راه رفتن و تشنج منجر شود، باید به صورت اورژانسی به بیمارستان انتقال داده شوید.

     

    برگرفته از:   blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.