شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در حین یا پس از ورزش دچار سرگیجه شوید و یا حتی از حال بروید. در این صورت باید ورزش را متوقف کنید و ببینید که مشکل شما، کدامیک از مواردی است که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم.
شاید فشار خون شما پایین است
اگر با سرعت زیاد از حالت خوابیده به حالت ایستاده دربیایید (مثلاً در حرکت بارپی)، کمی احساس سرگیجه خواهید کرد. به این مسأله، اصطلاحاً اورتواستاتیک یا کاهش فشار خون ناشی از تغییر وضعیت بدن میگویند و بیشتر بر روی کسانی اثر میگذارد که فشار خون آنها نسبت به سایر افراد، پایینتر است.
در حقیقت وقتی که به حالت درازکش هستید، جریان خون به قلب شما زیاد میشود اما اگر خیلی سریع از جای خود بلند شوید و بایستید، جریان خون به قلب کم میشود و فشار خون شما کمی افت پیدا میکند. در نتیجه خون کمتری هم به مغز میرسد و حالت سرگیجه ایجاد میشود.
یک راهکار برای کاهش احتمال بروز این مشکل در حین ورزش، مصرف 300 تا 500 میلیلیتر آب، 15 تا 20 دقیقه قبل از شروع ورزش است.
شاید بدنتان کم آب شده است
حتی اگر مشکل افت فشار خون نداشته باشید اما بدنتان کم آب شده باشد نیز فشار خون شما پایین میآید. برای جلوگیری از این مشکل و به طور کلی برای حفظ سلامتی خود باید قبل، در حین و بعد از ورزش، مایعات زیاد بنوشید. مقدار نیاز به آب از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
شما میتوانید از رنگ ادرار به عنوان یک نشانه اینکه بدن شما دچار کمبود آب شده است، استفاده کنید. اگر ادرار به رنگ زرد کمرنگ باشد یعنی وضعیت آب بدن شما خوب است. اما اگر تیره و پر رنگ باشد یعنی به آب نیاز دارید. البته این را هم فراموش نکنید که برخی از داروها مثل ریفامپین، فنازوپیریدین و برخی از داروهای مسهل و داروهای شیمیدرمانی و حتی برخی از غذاها مثل چغندر و شاهتوت میتوانند بر روی رنگ ادرار اثر بگذارند.
شاید قند خون شما پایین آمده است
کاهش قند خون یک امر رایج در بین کسانی است که در حین یا بعد از ورزش دچار سرگیجه میشوند. قند خون منبع اصلی انرژی برای مغز است. افت قند خون بیشتر در افراد مبتلا به دیابت دیده میشود اما در بین کسانی هم که مقدار غذای مصرفی خود را به شدت کاهش میدهند نیز اتفاق میافتد. همچنین در بین افراد ورزشکاری هم که سوخت و غذای کافی به بدن خود نمیرسانند، رایج است.
اگر در کنار سرگیجه، دچار لرزش بدن، ضعف و لرزش دستها شدید، یعنی قند خون شما پایین آمده است. خوردن یک میانوعده کوچک شامل کربوهیدرات و پروتئین، یک تا دو ساعت قبل از ورزش به شما کمک میکند تا از کاهش قند خون در طول ورزش جلوگیری نمایید. مثلاً میتوانید از مخلوط میوه و ماست و یا تخممرغ و نان تست استفاده کنید.
شاید شدت ورزش شما بیش از حد زیاد است
علاوه بر قند خون، مغز ما به اکسیژن نیز برای فعالیت نیاز دارد. اگر ورزشی که انجام میدهید، بیش از حد سنگین باشد، بدن شما نمیتواند اکسیژن کافی برای این فعالیت شدید را فراهم کرده و مغز و سایر بافتهایی که برای حرکت به اکسیژن نیاز دارند، به مشکل برمیخورند.
اگر در طول ورزش دچار کمبود نفس میشوید، باید شدت ورزش خود را کاهش بدهید و اگر دچار سرگیجه شدید، وقت آن رسیده است که یک روز به خودتان استراحت بدهید. به محض اینکه سرگیجه به سراغتان آمد، روی زمین دراز بکشید.
شاید ضربان قلب شما نامنظم است
یک علت نه چندان محتمل برای بروز سرگیجه در حین یا پس از ورزش، ضربان قلب نامنظم است. یعنی قلب یا خیلی به شدت میتپد و یا به کندی و یا با یک الگوی نامنظم. علت این است که ضربان قلب بخشی از فرایند جریان خون و حمل اکسیژن در بدن و رساندن آن به مغز و بافتهای حرکتی است. اگر قلب به سرعت زیاد بزند یا به کندی و یا به صورت نامنظم، خون را به درستی به جریان نمیاندازد و همین امر به سرگیجه منجر میشود.
عواملی که بر روی ضربان قلب اثر میگذارند، عبارتند از: سیگار کشیدن، استرس، سابقه مشکلات قلبی (مثل حمله قلبی یا نارسایی قلبی) و مصرف برخی از داروهای قلبی. در این صورت باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. در واقع سایر مواردی که در بالا ذگر شد را میتوان برطرف کرد اما اگر مشکل قلبی باشد، نباید پشت گوش بیندازید و باید حتماً با پزشک مشورت نمایید.
دیگر لازم به توضیح نیست که اگر سرگیجه شما به درد قفسه سینه، دو بینی، هذیانگویی، مشکل در راه رفتن و تشنج منجر شود، باید به صورت اورژانسی به بیمارستان انتقال داده شوید.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]