شاید خودتان هم متوجه نباشید که از همان لحظه روز که از خواب بیدار میشوید، صدها انتخاب پیش روی شماست که باید در مورد آنها تصمیمگیری کنید. چه لباسی بپوشم؟ چه صبحانهای بخورم؟ قهوه را قبل از ورزش بنوشم و یا بعد از آن؟ پاسخ رئیسم را چه بدهم؟ برخی از روزها، پر استرستر از روزهای دیگر هستند و نیاز به تصمیمگیریهای بیشتر است. این امر به بروز مشکلی به نام "خستگی تصمیم" منجر میشود. خستگی تصمیم، بر روی تصمیماتی که میگیرید اثر منفی میگذارد.
تحقیقات نشان میدهند که تصمیم گرفتن بیش از فکر کردنی که نیاز به انتخاب و تصمیمگیری ندارد، باعث خستگی ذهن میشود. تمام تصمیماتی که شما می گیرید، چه کوچک و چه بزرگ، در هر موردی که باشند، میتوانند به خستگی تصمیم منجر شوند و بر روی سایر تصمیمات شما نیز اثر میگذارند، چه در مورد مسائل کاری، چه خانوادگی، چه ورزش و رژیم غذایی و هر چیز دیگر.
خستگی تصمیم چه اثری بر روی تلاش ما برای کاهش وزن دارد؟
خستگی تصمیم میتواند منجر به انتخاب غذایی نادرست و ناسالم شود و چنانچه شکل مستمر به خود بگیرید، میتواند شما را به سمت افزایش وزن سوق دهد. افراد معمولاً در هنگام خستگی تصمیم، تصمیمات عجولانه میگیرند. بنابراین اگر گرسنه هستید، احتمال اینکه با یک تصمیم عجولانه به سراغ غذاهای چاقکننده بروید که تهیه آنها آسان است و طعم خوشمزهای هم دارند، زیاد میشود.
از آنجایی که خستگی تصمیم، بیشتر در اواخر روز اتفاق میافتد، بیشترین اثر را هم بر روی شام و دسر و میانوعده شب شما خواهد داشت (حتی اگر در طول روز انتخابهای سالم غذایی داشتهاید). بعد از تصمیمگیری هم معمولاً کنترل خود برای به اجرا درنیاوردن آن تصمیم، مشکل میشود.
چگونه از خستگی تصمیم جلوگیری کنیم؟
1 - از قبل برای غذای خود برنامهریزی داشته باشید
داشتن یک برنامه از پیش تعیینشده به شما کمک میکند که در زمان گرسنگی، طبق برنامه پیش رفته و در اثر خستگی تصمیم، دچار اشتباه و لغزش و تصمیمگیری اشتباه نشوید. با داشتن برنامه دیگر لازم نیست که در تمام طول روز به این فکر کنید که چه میخواهید بخورید.
2 - برنامه روزانه منظمی برای خود ترتیب بدهید
در کنار برنامهریزی غذایی، شما باید برای خود یک برنامه غیرغذایی منظم نیز ترتیب بدهید که به شما کمک میکند تعداد تصمیمات روزانهای که باید بگیرید، کمتر شده و کمتر دچار خستگی تصمیم شوید. اینکه از قبل بدانید که در چه روزهایی از هفته میخواهید ورزش کنید، چه لباسی میخواهید بپوشید و یا هر زمینه فعالیت دیگر، احتمال بروز خستگی تصمیم را کمتر میکند.
3 - اراده و کنترل نفس خود را با کمک ورزش، تقویت کنید
فعالیت بدنی به شما کمک میکند تا قدرت اراده و کنترل نفس خود را تقویت نمایید. همچنین باعث سرکوب اشتها میشود.
4 - از راهکار "چون ..." استفاده کنید
یعنی مثلاً با خود بگویید چون امروز شنبه، سهشنبه یا جمعه است باید ورزش کنم. در نتیجه اگر حوصله ورزش را هم نداشته باشید اما چون در آن روز به خصوص از هفته هستید پس باید ورزش کنید. و یا چون گرسنه هستم پس باید یک سیب بخورم. به عبارتی شما در زمانی که گرسنه هستید حتماً باید خوراکی بخورید اما آن خوراکی سیب خواهد بود و نه شیرینی.
این روش را میتوان نه تنها در مورد رژیم غذایی که در مورد سایر تصمیمات زندگی نیز به کار گرفت. تحقیقات نشان میدهند که این راهکار باعث میشود که تصمیمات بهتری بگیرید.
5 - به صورت دورهای به خود استراحت بدهید
استراحت دادن به ذهن باعث میشود که دچار خستگی تصمیم نشوید. مثلاً میتوانید با یک دوست تماس تلفنی داشته باشید و یا به پیادهروی بروید. در این صورت، وقتی که مجدداً برای تصمیمگیری بازمیگردید، ذهن شما بازتر شده و دچار خستگی نمیشود. یک نکته مفید دیگر اینکه هرگاه دچار استرس شدید، چند دقیقهای به گشت زنی در طبیعت بپردازید.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]