بیجهت نیست که پروتئین به یکی از ستونهای زندگی معروف است. این درشتمغذی، یکی از اصلیترین بخشهای ساختاری سلول است و اسیدهای آمینه ضروری برای فعالیتهای حیاتی بدن را نیز تأمین میکند. اما مشکل اینجاست که برخی از ما، به اهمیت آن بیتوجه بوده و ممکن است که دچار کمبود پروتئین باشیم.
البته کمبود شدید پروتئین بیشتردر کسانی دیده میشود که به بیاشتهایی عصبی، سرطان یا سوءتغذیه شدید و بیماری کرونی که هنوز تشخیص داده نشده است، مبتلا هستند. گاهی نیز کمبود پروتئین در افرادی که رژیم گیاهخواری یا خامخواری دارند، دیده میشود.
باید در نظر داشته باشیم که گرچه پروتئین در گیاهان نیز وجود دارد اما همه انواع پروتئین، یکسان نیستند. به عنوان مثال، در یک فنجان شیر 1 درصد چربی،8/5 گرم پروتئین وجود دارد، در حالی که یک فنجان شیر بادام حاوی تنها 1 گرم پروتئین است.
به علاوه، اکثر پروتئینهای گیاهی، پروتئین کامل نیستند. یعنی حداقل یکی از 9 اسیدآمینه ضروری که در منابع غذایی حیوانی، غذاهای دریایی و تخممرغ یافت میشوند را ندارند. البته در این بین، سویا و کینوآ جزء پروتئینهای کامل هستند. اما حبوبات، نخود، غلات، مغزها و دانهها اینگونه نیستند.
توصیه میشود که زنان و مردان به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن خود، روزانه 8 گرم پروتئین دریافت کنند. چنانچه فرد به طور مرتب ورزش کند و یا تمرینات قدرتی انجام بدهد، به پروتئینی بیش از این مقدار در روز، نیاز دارد. همچنین باید پروتئین را در زمان درست مصرف کنید. بدن ما هر 4 تا 5 ساعت یکبار به پروتئین نیاز دارد.
5 علامت کمبود پروتئین در بدن
شکنندگی استخوانها
استخوانها برای محکم و سالم ماندن، علاوه بر کلسیم به پروتئین کافی نیز نیاز دارند. کمبود پروتئین مانع از تغذیه کافی پروتئینها و بافت عضلات اسکلتی میشود. ضعف بافت عضلات اسکلتی باعث میشود که احتمال آسیب و شکنندگی استخوانها بالا برود.
شکنندگی ناخنها و موها
پروتئین، بخش بسیار مهمی از ناخنها و موها است و کمبود آن به مرور زمان باعث نرم شدن و شکنندگی ناخن و مو میشود. همچنین موها نازک میشوند و حتی ممکن است به موخوره دچار شوند. با گذشت چند ماه از کمبود پروتئین، ریزش مو نیز آغاز میشود زیرا بدن برای اینکه ذخیره پروتئینی خود را حفظ کند، دیگر پروتئین را برای رشد و حفظ موها سرمایهگزاری نمیکند تا صرف اعمال حیاتیتر بدن نماید.
کاهش وزن به دلیل تحلیل رفتن عضلات
کاهش وزن همیشه هم اتفاق خوشایندی نیست. معمولاً کسانی که پروتئین کافی دریافت نمیکنند، کاهش وزن را نیز تجربه میکنند اما این کاهش وزن ناشی از چربیسوزی نیست بلکه در اثر از بین رفتن عضلات بدن اتفاق میافتد که نه تنها خوب نیست بلکه خطرناک هم هست. ضمن اینکه چربیهای بدن فرد همچنان سر جای خود باقی میمانند.
احساس ضعف
در ابتدای کمبود پروتئین ممکن که احساس ضعف نکنید اما به مرور زمان، خستگی و ضعف به سراغ شما میآید. کاهش بافت عضلانی بدن نیز دراین میان نقش ایفا میکند. پروتئین، بخشی از ساختار هموگلوبین در بدن است. هموگلوبین مسئول نقل و انتقال اکسیژن در سلولهای قرمز خون در کل بدن است. بنابراین کمبود آن باعث کاهش اکسیژنرسانی به بدن شده و ضعف و کوتاهی نفس را به دنبال دارد.
دائماً سرما میخورید
پروتئین یکی از بخشهای ساختار آنتیبادیها در بدن است. آنتیبادیها به دستگاه ایمنی بدن کمک میکنند تا در برابر حمله باکتریها و ویروسها و عوامل خارجی از خود دفاع کند. کمبود پروتئین، باعث ضعف دستگاه ایمنی بدن شده و در نتیجه فرد بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به انواع بیماری و نیز سرماخوردگی قرار میگیرد.
برگرفته از: mwww.health.co
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]