امروزه رژیمهایی مد شدهاند که مصرف کربوهیدرات را به شدت محدود میکنند، مثل رژیم کتو. در این رژیمها از نان گرفته تا میوه، یا به کلی از برنامه غذایی حذف میشوند و یا مصرف آنها بسیار کاهش پیدا میکند. اما حذف یا کاهش مصرف کربوهیدرات، چه عواقبی به دنبال دارد؟
مقدار کربوهیدرات مورد نیاز هر فرد بستگی به شرایط جسمانی و نحوه زندگی او دارد. اگر بدن ما به کربوهیدرات بیشتری نیاز داشته باشد، به نوعی، با زبان بیزبانی این نیاز خود را به ما گوشزد میکند. کربوهیدراتها منبع اولیه ما برای سوخترسانی به بدن هستند و ما برای فعالیتهای روزانه و زندگی به آنها نیاز داریم. همچنین منبع اصلی سوخترسانی به مغز نیز کربوهیدرات است و بدون آن، مغز قادر به فعالیت درست نیست.
علائم کمبود دریافت کربوهیدرات کافی در بدن
1 - احساس خستگی جسمی و ذهنی
شاید اولین و قابل مشاهدهترین علامت کمبود کربوهیدرات، احساس خستگی جسمی و ذهنی باشد. بسیاری از کسانی که رژیم کمکربوهیدرات میگیرند، در تمام طول روز احساس خوابآلودگی دارند و سردرد و مشکل در تمرکز را نیز تجربه میکنند.
2 - نوسانات خلق و خو
در صورت کمبود کربوهیدرات، فرد دچار نوسانات خلق و خو و به خصوص زودرنجی میشود. کربوهیدرات علاوه بر اینکه منبع اولیه و اصلی انرژی در بدن است، در تولید هورمون سروتونین نیز نقش دارد. این هورمون باعث بهبود خلق و خو و احساس شادی میشود.
3 - عدم کفایت ورزشی کافی
کمبود کربوهیدرات علاوه بر اینکه بر روی فعالیتهای ورزشی با شدت کم، مثل یوگا، اثر میگذارد، در فعالیتهای ورزشی با شدت زیاد نیز اثر مخرب داشته و شما قادر به اینکه آنطور که باید در ورزش ظاهر شوید، نخواهید بود. فعالیتهای ورزشی شدید، به گلوکز وابسته هستند. عضلات نمیتوانند صرفاً از طریق اکسیژن یا چربی به فعالیت بپردازند و به کربوهیدرات ذخیره، نیاز دارند.
4 - بوی بد دهان
عدم مصرف کربوهیدرات کافی باعث میشود که بدن از چربی به عنوان سوخت جایگزین استفاده کند. در این فرایند، در اثر شکسته شدن چربی، ترکیبی به نام کتون تولید می شود که عامل بوی بد تنفس و دهان می باشد.
5 - سوء هاضمه
یکی از مشکلات اساسی در کمبود کربوهیدرات، کمبود دریافت فیبر خوراکی است. وقتی از خوردن مواد غذایی مثل میوه، سبزیجات و غلات کامل پرهیز میکنیم، بخش مهمی از غذا، یعنی فیبر را هم از خود دریغ میکنیم. بدون فیبر، که باعث افزایش حجم مدفوع میشود، فرد دچار یبوست شده و اجابت مزاج وی با مشکل مواجه میشود.
چگونه کربوهیدرات بیشتری را وارد برنامه غذایی خود کنیم؟
45 تا 65 درصد انرژی روزانه شما باید از کربوهیدرات تأمین شود. یعنی یکچهارم بشقاب شما باید حاوی کربوهیدرات سالم باشد. منظور از کربوهیدرات سالم، منابع غذایی مثل غلات کامل (مثلاً جو دوسر یا برنج قهوهای)، حبوبات، میوه یا سبزیجات نشاستهای (مثل سیبزمینی و کدو)، است.
اگر نگران بالا رفتن وزن خود در اثر مصرف کربوهیدرات هستید، به یاد داشته باشید که اولاً فیبر موجود در منابع غذایی کربوهیدراتی به شما کمک میکند تا گرسنگی را به تعویق انداخته و مدت طولانیتری سیر بمانید و دوم اینکه اگر تعادل را در برنامه غذایی خود رعایت کنید، مصرف کربوهیدرات تداخلی در کاهش وزن شما ایجاد نمیکند.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]