بیخوابی شبانه، پرخوری و ضعف دستگاه ایمنی بدن از علائم استرس هستند که بسیاری از ما با آنها آشنایی داریم. اما استرس دارای علائم و عوارض جانبی دیگری نیز میباشد که هم جنبه جسمی و هم جنبه روحی دارند و ممکن است که خیلی از افراد با آنها آشنایی نداشته باشند.
1 - فراموشی
اگر دچار فراموشی میشوید یا مشکل تمرکز دارید، ممکن است علت آن استرس در شما باشد. استرس و اضطراب قدرت تمرکز و حافظه را کاهش میدهد. افراد بزرگسالی که مقدار هورمون استرس (کورتیزول) در آنها افزایش پیدا میکند، حافظه و حجم مغزی کمتری دارند.
2 - مشکلات پوستی
آکنه، زخمهای پوستی و قرمزی و حساسیت پوستی میتواند در موارد استرس شدید در پوست ایجاد شود. علت این است که استرس باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول و هورمون اپینفرین در بدن میشود که به نوبه خود باعث فعال شدن غدد چربی پوست و ترشح چربی میشوند. در نتیجه فرد در معرض آکنه پوست و سایر مشکلات پوستی قرار میگیرد.
همچنین در زمانهای پر استرس، ما چندان به مراقبت از خود اهمیت نمیدهیم، به قدر کافی نمیخوابیم، صورت خود را نمیشوییم، آرایش را پاک نمیکنیم و ... . همه اینها منجر به افزایش مشکلات پوستی و شکنندگی پوست میشوند.
3 - کاهش توان جنسی
استرس مزمن و زیاد در ترشح هورمونها در بدن تداخل ایجاد میکند. افزایش ترشح هورمونهای کورتیزول و اندروفین باعث کاهش میل جنسی میشود.
4 - گرفتگی عضلانی
شاید متوجه گرفتگی ناگهانی گردن، کمر و شانهها شده باشید. علت این گرفتگی میتواند استرس باشد. بدن ما برای مقابله با استرس وارد فاز جنگی میشود. در این حالت ترشح هورمونها باعث واکنش عضلات بدن میشود تا بتوانند ما را از مهلکه و خطر برهانند. این موضوع در کوتاهمدت میتواند کمککننده باشد (مثل فرار از حمله یک خرس). اما در درازمدت باعث بروز مشکلات عضلانی میشود. وقتی استرس دائمی باشد، عضلات فرصت پیدا نمیکنند که استراحت کنند.
5 - عصبانیت
زودرنجی و تحریکپذیری از دیگر عوارض استرس مزمن و طولانیمدت هستند. این امر گاهی باعث واکنش شیمیایی بدن در برابر استرس میشود. وقتی بدن برای پاسخ به استرس، مواد شیمیایی ترشح میکند، قلب و تنفس نیز واکنش نشان میدهند تا شما را از تهدیدی که باعث استرس در شما شده است، نجات دهند که در کوتاهمدت میتواند مفید باشد. اما اگر استرس ادامهدار باشد، باعث تغییرات خلق و خو و عصبانیت میشود.
6 - مشکلات گوارشی
استرس مزمن، انواع مشکلات گوارشی را ایجاد میکند، از جمله درد معده، یبوست و اسهال. علت این است که رودهها و دستگاه عصبی مرکزی با هم در ارتباط تنگاتنگ هستند. به همین دلیل روده را مغز دوم مینامند.
7 - سردرد
وقتی که بدن وارد فاز استرس میشود، ترشح هورمونهایی مثل آدرنالین و کورتیزول باعث تغییرات وسیع در عضلات میشوند. یکی از عوارض تغییرات عضلانی، بروز میگرن و سردرد است. همچنین در طول استرس شدید، فرد ممکن است تنش شدید در گردن، فکو شانههای خود را تجربه کند. این "مثلث تنش" باعث تشدید سردرد میشود.
4 راهکار برای کاهش استرس
گرچه نمیتوان استرس را به طور کامل از زندگی حذف کرد ما باید یاد بگیریم که چگونه آن را در زندگی روزانه خود کنترل کرده و کاهش بدهیم.
1 - نفسهای عمیق بکشید
تمرینات تنفسی به شما کمک میکنند تا احساس آرامش بیشتری کنید.
2 - مدیتیشن
تمرین مدیتیشن که شامل یادگیری تنفس عمیق از اعماق شکم نیز میشود، به شما کمک میکند تا احساسات منفی خود را تحت کنترل دربیاورید.
3 - فعالیت بدنی
ورزش منظم و حرکات ملایمی مثل یوگا، تای چی و تمرینات کششی، به کاهش تنش عضلانی و کاهش استرس کمک میکنند.
4 - شکرگزاری و قدردانی
هر روز چند دقیقه وقت بگذارید و شکرگزاری به جای آورید. نعمتهایی که به خاطرشان شاکر هستید را یادداشت کنید. این کار باعث میشود تا احساس بهتر و شادتری پیدا کنید و مثبتاندیشی بیشتری داشته باشید.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]