حتی کسانی که غذای سالم میخورند هم ممکن است که دچار کمبود ویتامینها و مواد معدنی شوند. به علائمی که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم، توجه کنید تا ببینید که آیا شما هم دچار کمبود این مواد مغذی هستید یا خیر.
ناخنهای شما شکننده هستند
وقتی که بدن دچار کمبود آهن میشود، بخشهایی از آن ضعیف و رنگپریده میشوند. یکی از این بخشها، ناخنهای دست یا پا هستند. رنگپریدگی بخش داخلی پلک نیز از نشانههای کمبود آهن است. زنان بیش از مردان در معرض کمبود آهن قرار دارند (مخصوصاً زنانی که گیاهخوار هستند).
بدن ما منابع حیوانی آهن را که در گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی یافت میشود، بهتر از آهن موجود در منابع گیاهی جذب میکند. اما اگر میخواهید از منابع گیاهی آهن، مثل اسفناج و نخود، استفاده کنید، بهتر است که آنها را همراه با مواد غذایی که حاوی ویتامین C هستند (مثل مرکبات) مصرف کنید تا جذب آهن را بالا ببرد.
فشار خونتان خیلی بالا است
شاید کمبود ویتامین D دارید. تحقیقات نشان میدهند که بین دریافت ویتامین D و فشار خون رابطه وجود دارد و کسانی که ویتامین D کافی مصرف میکنند، کمتر دچار پرفشاری خون میشوند. ویتامین D را به سختی میتوان از طریق غذا تأمین کرد زیرا تعداد کمی از غذاها حاوی این ویتامین هستند. از جمله این مواد غذایی میتوان به ارهماهی، ماهی سالمون، شیر غنیشده و آب پرتقال غنیشده و قارچهایی که در نور خورشید یا اشعه UV پرورش یافتهاند، اشاره کرد.
بنابراین، توصیه میشود که روزانه بیست دقیقه در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بگیریم تا ویتامین D در پوست ما ساخته شود و یا در صورت تشخیص پزشک از مکمل ویتامین D استفاده کنیم.
فشار خونتان خیلی پایین است
این مورد به احتمال خیلی زیاد به دلیل کمبود ویتامین B12 ایجاد میشود. سایر علائم کمبود ویتامین B12 عبارتند از: قدمهای بیثبات، ضعف عضلانی و عدم کنترل ادرار. منابع بسیار خوب این ویتامین، صدف خوراکی، ماهی قزلآلا، ماهی سالمون، غلات صبحانه غنیشده، گوشت گاو، شیر و تخممرغ میباشند.
اگر به هر دلیلی، مثل بالا بودن سن، بدن نتواند این ویتامین را از منابع غذایی دریافت کند، ممکن است که لازم باشد بنا به تشخیص پزشک از مکمل این ویتامین استفاده کرد.
عضلات پاهای شما دچار گرفتگی میشود
بدن ما برای عضلهسازی نیاز به پتاسیم دارد. کاهش این ماده معدنی در بدن باعث گرفتگی عضلات میشود و اغلب هم این گرفتگی در ساق پا به وجود میآید. خیلی کم پیش میآید که کمبود پتاسیم در اثر عدم دریافت آن از طریق غذا پیش بیاید. در واقع این کمبود بیشتر در اثر تعریق زیاد، اسهال، استفراغ و از دست رفتن مایعات بدن ایجاد میشود. منابع غذایی پتاسیم عبارتند از: سیبزمینی شیرین، موز، آووکادو و آب نارگیل.
احساس خستگی میکنید
گرچه امروزه، کمبود ویتامین C کمتر دیده میشود اما برخی از افراد، به خصوص افراد سیگاری و کسانی که در مجاورت افراد سیگاری زندگی میکنند، ممکن است که دچار کمبود این ویتامین شوند. در حقیقت، سیگاریها، سه برابر بیش از دیگران در معرض کمبود ویتامین C قرار دارند. احساس خستگی دائم و زودرنجی از علائم کاهش ویتامین C بدن است. منابع بسیار خوب این ویتامین عبارتند از: مرکبات، طالبی، کیوی، آناناس، گوجهفرنگی، اسفناج، فلفل دلمه و بروکلی.
کاهش ترشح هورمون تیروئید
تنها راه اینکه بتوان از کمبود این هورمون در بدن مطلع شد این است که آزمایش بدهیم. یکی از دلایل کمبود هورمون تیروئید، کاهش مصرف ید است که میتواند به کمکاری تیروئید منجر شود. دریافت کم ید، به خصوص در خانمهای باردار، نگرانکننده است زیرا میتواند منجر به سقط جنین و بسیاری مشکلات دیگر شود. سعی کنید که به جای نمک معمولی و نمک دریایی یا سایر انواع نمک، از نمک یددار در تهیه غذا استفاده کنید. غذاهای دریایی و لبنیات نیز حاوی ید هستند.
اخیراً دچار شکستگیهای متعدد شدهاید
وقتی که دچار کمبود کلسیم میشویم، بدن ما در معرض خطر پوکی استخوان قرار میگیرد و خطر شکستگی استخوان بیشتر میشود. استخوانها در حدود سن 30 سالگی، بیشترین استحکام خود را دارند و از این زمان به بعد، شروع به از دست دادن کلسیم میکنند. به همین دلیل باید مراقب مقدار کلسیم بدن خود بوده و فعالیتهای ورزشی مثل پیادهروی و ورزش هوازی انجام بدهیم تا استخوانها تقویت شوند.
بهترین منابع غذایی کلسیم عبارتند از: لبنیات (ماست، شیر و پنیر)، برخی از سبزیجات برگدار (برگ شلغم و کلمپیچ)، توفو، ادامامه و آبمیوه غنیشده. شاید هم لازم باشد که بنا به تشخیص پزشک از مکمل کلسیم استفاده کنید.
اطراف دهانتان دچار ترکخوردگی شده است
کمبود ویتامین B6 با اینکه خیلی شایع نیست اما خود را در پوست و پوستپوسته شدن لبها یا التهاب زبان و نیز به شکل افسردگی یا گیجی، نشان میدهد. کمبود ویتامین B6 زمانی خود را نشان میدهد که بدن دچار کمبود شدید شده و از این ویتامین خالی شده باشد. برخی از انواع قرصهای ضدبارداری، کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد تشنج نیز ممکن است که بر روی وضعیت ویتامین B6 بدن تأثیر بگذارند.
منابع غذایی ویتامین B6 عبارتند از: نخود، ماهی تن، ماهی سالمون، غلات صبحانه غنیشده، موز و سس مارینارا. البته کمبود این ویتامین معمولاً باید زیر نظر پزشک و با تجویز مکمل، درمان شود.
برگرفته از: www.rd.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]