این سؤال برای خیلی از ورزشکاران و به خصوص کسانی که هدف آنها از ورزش، چربیسوزی و کاهش وزن است، پیش میآید. اما باید بدانید که میزان تعریق شما و شدت سختی ورزش شما لزوماً همیشه به یکدیگر ربط ندارند. بیایید با هم نگاه دقیقتری به این موضوع بیندازیم.
چرا عرق میکنیم؟
عرق کردن برای کنترل دمای بدن است. وقتی که دمای بدن بالاتر از 37 درجه میرود، غدد عرق تحریک میشوند تا ترکیبی از کلرید سدیم، سایر الکترولیتها و آب را آزاد کنند. وقتی که عرقی که روی پوست نشسته است، تبخیر میشود، بخشی از گرما و حرارت بدن را نیز با خود میبرد و به این ترتیب، پوست ما خنک میشود. در طول ورزش، هم افزایش دمای بدن و هم بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون و نیز تحریک عضلات، باعث افزایش تعریق بدن میشوند.
حجم تعریق
میزان تعریق در افراد مختلف، متفاوت است و از ورزشی به ورزش دیگر هم فرق میکند. اندازه جثه فرد ورزشکار، اندازه و تعداد غدد عرق در بدن فرد، نوسانات هورمونی، رطوبت محیط، دمای محیط، میزان استرس و فشاری که به بدن وارد میشود و برخی داروهای خاص، نقش اساسی در تعریق ایفا میکنند.
برخی تحقیقات نشان میدهند که هر قدر فرد از تناسب اندام بیشتری برخوردار باشد، سریعتر و بیشتر عرق میکند. این به دلیل توانایی بدن فرد به تطبیق خود با ورزش و سرد کردن خود است (مخصوصاً در محیطهای گرمتر). البته تعریق زیاد در زمان استراحت، به خصوص در زیر بغل و کف دستها، میتواند نشانه یک مشکل بالینی به نام "هایپرهیدروزیس" باشد که در این صورت فرد باید به پزشک مراجعه کند.
در مورد تعریق در ورزش، به نکات زیر، توجه کنید:
آیا مایعات کافی مینوشید؟
آبرسانی به بدن باید از اولین نکاتی باشد که در ورزش به آن توجه میکنید. حتماً میدانید که کمآبی بدن، کل بدن را درگیر کرده و مانع از عملکرد درست اندامها شده و بازدهی فعالیت ورزشی شما را نیز کم میکند.
چه نوع ورزشی انجام میدهید؟
نوع ورزش، طبیعتاً بر روی میزان تعریق شما اثر میگذارد. شاید باور نکنید اما گاهی ورزشهایی که نیاز به ایستادن و حفظ تعادل و حرکات کند و آرام دارند، بیشتر از ورزشهای تند و سرعتی، باعث تعریق و رشد عضلانی میشوند. پس سرعت و شدت ورزش، لزوماً به معنی تعریق بیشتر نیست.
چه داروهایی مصرف میکنید؟
اگر فکر میکنید که به بدن خود به قدر کافی آبرسانی میکنید اما باز هم ورزش کردن برای شما مشکل است، احتمالاً به دلیل اثر داروهایی است که مصرف میکنید. مشکل شما میتواند ریشه در برخی داروها، بیماریهای پوستی، اختلالات عصبی و آسیب غدد عرق، داشته باشد. بنابراین بهتر است که به یک پزشک مشورت نمایید.
کلام آخر
میزان تعریق شما بستگی به ورزشی که انجام میدهید، محیطی که در آن ورزش میکنید و ساختار بدنی شما دارد. دقت داشته باشید که عرق نکردن یا تعریق زیاد بدون اینکه ورزش کرده باشید، هر دو میتوانند علامت وجود یک مشکل در بدن شما باشند.
عرق به خودی خود تعیینکننده اثربخشی ورزش شما نیست. اگر عرق کردن زیاد، نشانه کافی و مفید بودن مقدار و نوع ورزشی که انجام میدهید، بود کسانی که در اتاقک سونا مینشینند، ورزشکاران حرفهایتری بوده و بدنهای متناسب و خوشتراشی میداشتند و دیگر نیازی به ورزش کردن نبود. اما همانطور که میدانیم، اینگونه نیست.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]