گاهی با ماندن مواد غذایی در فریزر و منجمد شدن آنها، لایه تیره قهوهای در برخی قسمتهای آنها ایجاد میشود. به این حالت، اصطلاحاً سوختگی فریزری گفته میشود. حال سؤال این است که آیا مصرف غذاهایی که دچار سوختگی فریزری شدهاند، خطرناک است؟
سوختگی فریزری چیست؟
وقتی که غذا به شکل نادرست و نامناسب ذخیره میشود یا برای مدت طولانی در فریزر نگهداری میشود (ماهها یا حتی سالمها)، مولکولهای آب موجود در آن شروع به تبخیر شدن میکنند. اما چون این مولکولها در محیط فریزر هستند، ذرات تبخیر شده به کریستال تبدیل شده و لایهای یخمانند رو بر روی غذا تشکیل میدهند. گاهی، مولکولهای هوا میتوانند از بستهبندی غذا (مثل کیسه فریزر) عبور کرده و منجر به سوختگی لایه بیرونی غذا میشوند.
سوختگی فریزری در همه غذاها یکسان نیست و بسته به مواد مغذی موجود در آن غذا ممکن است که غذایی بیش از سایر غذاها دچار سوختگی فریزری شود. مثلاً بستنی کم چرب از جمله خوراکیهاییست که بسیار در معرض سوختگی فریزری قرار دارد زیرا فشردگی آن کم بوده و مقدار بیشتری هوا در آن وجود دارد. همچنین مقدار مولکولهای آب موجود در آن که به چربی متصل نشدهاند هم زیاد است. اما بستنیهایی که چربی زیاد دارند کمتر دچار سوختگی فریزری میشوند زیرا حاوی هوای کمتری بوده و چربی و آب در آنها با هم ممزوج شدهاند.
آیا خوردن غذایی که دچار سوختگی فریزری شده است، مضر است؟
خوردن غذاهایی که دچار سوختگی فریزری شدهاند، مشکلی ایجاد نمیکند. این موضوع فقط کیفیت غذا رو تغییر میدهد. یعنی بر روی طعم، بافت و رنگ غذا اثر میگذارد. مثلاً غذا بیمزه میشود و دیگر آن لذتی که قبل از سوختگی فریزری از خوردن آن به دست میآوردید رو به شما نمیدهد.
نحوه پخت غذاهایی که دچار سوختگی فریزری شدهاند
اگر با کاهش طعم و کیفیت غذای فریزری مشکلی ندارید میتواند به روشهایی آن رو بپزید و البته اثر سوختگی فریزری رو هم کمتر کنید. اگر تنها بخش کوچکی از غذا دچار سوختگی فریزری شده است، لایه سوخته رو از غذا جدا کرده و بقیه رو بپزید. اگر کل آن دچار سوختگی فریزری شده است، با آن خورش یا سوپ درست کنید یا آن رو با سس بپوشانید.
چگونه از بروز سوختگی فریزری جلوگیری کنیم؟
با توجه به اینکه عامل به وجود آورنده سوختگی فریزری، نفوذ هوا به غذا است، بهترین راه برای جلوگیری از آن این است که غذا رو در بستهبندی سفت و یا ظروفی که مانع از ورود هوا میشوند، قرار بدهید. در مورد خوراکیهایی مثل بستنی هم باید لایه پلاستیکی بالای ظرف بستنی رو روی آن بگذارید تا مانع از ورود هوا به داخل بستنی شود. همینطور بهتر است که کل خوراکی مورد نظر رو از فریزر خارج نکنید. بلکه همان میزان که میخواهید مصرف کنید رو خارج نمایید تا همه آن در معرض هوا قرار نگیرد.
البته غذاهایی که به خوبی بستهبندی شدهاند هم میتوانند به سوختگی فریزری دچار شوند. پس بهتر است که خوراکیها رو به مدت طولانی در فریزر نگهداری نکرده و زود مصرف کنید. قبل از قرار دادن غذاهای داغ در فریزر، مدتی آنها رو در دمای محیط بگذارید تا سرد شوند.
غذاهای فریزری گرچه عمر طولانی دارند اما بهتر است در همان شش ماه اول که ذخیره کردهاید مصرف کنید چون در این مدت بالاترین کیفیت رو داشته و پس از آن کیفیت آنها کاهش پیدا میکند. دمای فریزر باید صفر درجه فارنهایت باشد. اگر دما دچار نوسان شده و گرمتر شود، احتمال بروز سوختگی فریزری در غذا بیشتر میشود. در فریزر رو نیز زیاد باز نگه ندارید و بلافاصله ببندید.
برگرفته از: www.livestrong.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]