اگر هیچیک از مسائلی مثل کمبود وقت، نبود تجهیزات و انگیزه مانعی برای ورزش شما نباشند اما سوزش سر دل میتواند شما را از ورزش منصرف کند. مشکل سوزش سر دل یک مشکل رایج در حین یا بعد از ورزش است، به خصوص اگر ورزش سنگین انجام میدهید. ورزش فشار داخل شکم را افزایش داده و منجر به بالا زدن اسید معده به داخل لوله مری میشود و سوزش سر دل ایجاد میکند. این مشکل به خصوص در کسانی که اضافهوزن دارند، بیشتر دیده میشود.
دقت داشته باشید که سوزش سر دل با درد قفسه سینه فرق میکند. درد قفسه سینه به صورت تنگی نفس و تعریق، خود را نشان میدهد و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. دردی که از سینه به فک یا شانهها منتشر شود میتواند علامت حمله قلبی باشد. اما سوزش سر دل در ناحیه میانی سینه فرد ایجاد میشود. و اما برخی دلایل سوزش سر دل در حین ورزش و نحوه برطرف کردن آنها:
۱ - مصرف غذاهای خاص قبل از ورزش
غذاهای تند و ادویهدار، غذاهای چرب و نوشیدنیهای کربناته باعث ریلکس شدن دریچه بین مری و معده میشوند و در نتیجه راه برای بالا زدن اسید معده باز میشود. غذاهای تند حاوی ترکیبی به نام کاپسائیسین هستند که تخلیه معده را کند میکند و فشار بر دریچه معده را افزایش میدهد. غذاهای چرب نیز تخلیه معده را به تأخیر میاندازند و همین مشکل را ایجاد میکنند. پس در ساعات نزدیک به ورزش از خوردن این نوع خوراکیها پرهیز کنید.
برخی از افراد در زمان نزدیک به ورزش، قهوه مینوشند تا کارایی ورزشی خود را بالاتر ببرند. اما این کار هم میتواند به دلیل وجود کافئین در قهوه، سوزش سر دل ایجاد کند. نوشیدنیهای پروتئینی نیز در صورتی که قبل از ورزش نوشیده شوند میتوانند به سوزش سر دل منجر شوند.
بهترین خوراکیهای مناسب برای قبل از ورزش به منظور پرهیز از سوزش سر دل عبارتند از: کربوهیدراتهای پیچیده مثل غلات کامل و میوهها و سبزیجات و نیز خوراکیهای سرشار از آب مثل هندوانه، خیار و کرفس.
۲ - فاصله بین غذا خوردن و ورزش کردن شما بسیار کم است
اگر در طی ورزش دچار سوزش سر دل میشوید، از سه ساعت قبل از ورزش از خوردن غذا پرهیز کنید. برای شروع ورزش هم حتماً با گرم کردن بدون از طریق حرکات پویای ورزشی شروع کنید. حتی اگر میانوعده سبک قبل از ورزش میخورید بهتر است که بین ورزش و خوردن میانوعده فاصله باشد تا میانوعده هضم شود.
بدین منظور میتوانید از خوراکیهای زودهضم مثل موز یا جو دوسر استفاده کنید. ماست یونانی همراه با توت تازه و گرانولا، نان تست با کره بادام زمینی و میوه خشک و مغزها نیز انتخابهای خوبی هستند. نوشیدن آب فراوان قبل از و در حین ورزش نیز به کاهش سوزش سر دل کمک میکند.
۳ - شدت ورزش خود را کاهش بدهید
هر قدر که شدت ورزش بیشتر باشد، فشار به شکم نیز بیشتر بوده و احتمال بازگشت اسید معده به بالا را بیشتر میکند. فعالیتهایی مثل دویدن یا جهش نیز احتمال بروز سوزش سر دل را بیشتر میکنند. اما وزنه زدن از همه ورزشها نقش بیشتری در ایجاد سوزش سر دل دارد. البته این بدین معنی نیست که باید ورزشهای شدید را به کلی کنار بگذارید بلکه باید به خودتان استراحت نیز بدهید. یعنی در میانه ورزش کمی مکث کرده یا قبل و بعد از آن آب کافی بنوشید.
۴ - ابتلا به رفلاکس اسید معده
اگر بازگشت اسید معده در شما به صورت مزمن در آمده باشد و بیشتر دو تا سه بار در هفته به آن دچار میشوید حاکی از آن است که به بیماری رفلاکس اسید معده مبتلا هستید. این مشکل جدیتر از سوزش سر دل است زیرا به مرور زمان باعث تخریب دریچه معده شده و میتواند در سلولهای این قسمت، تغییرات پیش سرطانی ایجاد کند.
اگر به طور منظم در حین و بعد از ورزش احساس سوزش سر دل دارید، ممکن است که لازم باشد به پزشک مراجعه کنید تا ریشه اصلی مشکل شما را شناسایی کند. اگر در بلع نیز دچار مشکل هستید، سرفه میکنید و قفسه سینه شما دچار درد میشود، نیز میتواند حاکی از ابتلای شما به رفلاکس اسید معده باشد. رفلاکس اسید معده معمولاً با مصرف دارو قابل درمان است.
۵ - ابتلا به فتق
فتق در اثر بیرون زدگی بافت چربی یا اندامهای داخلی از نقاط ضعیف عضلات دیواره شکم ایجاد میشود و میتواند مقدمه ابتلا به رفلاکس اسید معده باشد. کسانی که به فتق مبتلا هستند علائم مشابه رفلاکس اسید معده از خود نشان میدهند، مثل سوزش سر دل، درد شکم و مزه تلخی و اسیدی در دهان.
فتق هیاتال یا فتق حجاب حاجز زمانی اتفاق میافتد که بخش بالایی معده از طریق بخش کوچک بازی به نام هیاتوس، وارد حفره سینه شود و همین قسمت میتواند سوزش سر دل ایجاد کند. در این صورت، دریچه معده وارد بخش بالایی دیافراگم میشود.
فتق در اثر عدم به کارگیری عضلات هسته بدن در حین بلند کردن وزنه نیز به وجود میآید. سرفه کردن در اثر بیماریهای مزمن ریوی، زور زدن زیاد در حین اجابت مزاج و استفراغ نیز میتواند به فتق منجر شود.
اگر فکر میکنید که به فتق مبتلا شدهاید باید حتماً به پزشک مراجعه کنید. برای پرهیز از بروز فتق نیز باید وزنه را با رعایت شکل صحیح قرارگیری بدن بلند کنید. همچنین از زدن وزنههایی که با وضعیت بدنی و ظرفیت ورزشی شما تناسب ندارند، پرهیز کنید.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]