شاید تا به حال بارها از سس سویا استفاده کرده باشید. اما آیا تا به حال از خود پرسیدهاید که اصلاً سس سویا چیست و آیا برای بدن مضر است یا نه؟ در ادامه مطلب به این موضوع میپردازیم.
سس سویا چگونه درست میشود؟
روشهای مختلفی برای تهیه سس سویا وجود دارد اما در روش سنتی، سس سویا رو از لوبیای سویا، گندم، نمک و ترکیبات مخمر (مثل قارچ)، درست میکنند. سپس آن رو به مدت 8 ماه و یا بیشتر به حال خود رها میکنند تا تخمیر شود و بعد آن رو پاستوریزه کرده و در بطری میریزند تا به فروش برسد.
روش سریعتر و ارزانتر برایتهیه سس سویا این است که پروتئین سویا رو هیدرولیز کنند. در این روش مواد شیمیایی بیشتری وارد سس سویا میشود. ممکن است که به آن رنگ و طعم نیز اضافه شود. برخی از سسهای سویا حاوی ترکیبات ناخواستهای مثل مواد سرطانزا هستند. یکی از ترکیبات ناخواسته در سس سویای تهیه شده به روش کارخانهای، 3-MCPD نام دارد که بر اساس مطالعات، با ایجاد تومور، نازایی و تخریب کلیه در حیوانات آزمایشگاهی در ارتباط است.
سس سویا مانند سایر مواد غذایی تخمیری، حاوی مقادیر قابل توجهی هیستامین نیز هست. زیادهروی در مصرف هیستامین میتواند علائمی مثل سردرد، گیجی، خارش، قرمزی و سوزش پوست و مشکلات گوارشی رو به همراه داشته باشد. اگر به گلوتن، گندم یا سویا حساسیت و آلرژی دارید، نباید از سس سویا استفاده کنید.
در حالی که سس سویای سنتی، کالری و کبروهیدرات کمی دارد (کمتر از 10 کالری و کمتر از 1 گرم کربوهیدرات در هر قاشق غذاخوری سس سویای سنتی)، اما مقدار زیادی سدیم در آن وجود دارد. در یک قاشق غذاخوری سس سویا، بیش از 900 میلیگرم سدیم یافت میشود که بیش از یکسوم حداکثر مقدار سدیم مجاز روزانه برای افراد بزرگسال است (فرد بزرگسال سالم نباید بیش از روزانه 2300 میلیگرم سدیم مصرف کند). اگر به سدیم حساسیت داشته باشید، بالا رفتن سدیم باعث احتباس آب در بدن شما می شود و در نتیجه دچار نفخ یا ورم خفیف در دستها و پاها میشوید.
و اما سس سویا میتواند فوایدی نیز داشته باشد
سس سویا آنقدرها هم بد و مضر نیست. تحقیقات نشان میدهند که به دلیل ماهیت تخمیری آن، میتواند به رشد باکتریهای مفید در لولههای گوارشی، مثل لاکتوباسیلوس بولگاریوس، کمک کند. در نتیجه سلامتی دستگاه گوارش بهتر حفظ شده و سیستم ایمنی بدن نیز تقویت میشود. جالب اینجاست که مصرف سوس سویا به کسانی که از حساسیتهای فصلی رنج میبرند نیز کمک میکند.
اگر از خوردن سس سویا لذت میبرید و میتوانید به خوبی آن رو تحمل کنید، از انواع اورگانیک آن استفاده کنید. فقط به خاطر داشته باشید که حتی سسهایی هم که مدعی هستند سدیم کمی دارند هم ممکن است که در واقع سدیم زیادی درخود داشته باشند. در هر قاشق غذاخوری از اکثر سسهای سویای موجود در بازار، در حدود 600 میلیگرم سدیم وجود دارد.
برگرفته از: www.health.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]