• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • آیا مصرف ویتامین‌های تاریخ گذشته، خطرناک است؟

  • سه شنبه، ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 20992 مدیریت
  • بدن ما به ویتامین‌ها و مواد معدنی که از طریق مواد غذایی وارد بدن می‌شوند نیاز حیاتی دارد. برخی معتقدند که باید برای برآورده کردن نیاز بدن از مکمل‌ها نیز در کنار مواد غذایی استفاده شود. اما برخی دیگر مواد غذایی رو کافی می‌دانند. بسیاری از افراد مقدار زیادی مکمل و ویتامین خریداری می‌کنند اما آنقدر از آنها استفاده نمی‌کنند که تاریخ مصرف‌شان تمام می‌شود. شاید برای شما هم سؤال باشد که با این قرص‌های گران و تاریخ‌گذشته چه باید کرد.

  • تاریخ مصرف ویتامین‌ها با چه سرعتی منقضی می‌شود؟

    انجمن خواربار و کشاورزی، کارخانجات رو ملزم به زدن تاریخ انقضا بر روی مکمل‌ها نمی‌کند اما برخی از کارخانجات ترجیح می‌دهند که بر روی محصول خود تاریخ انقضا بزنند. نگران نباشید. تاریخ انقضای واقعی ویتامین‌ها،‌ طولانی‌تر از زمانی است که بر روی برچسب آنها قید شده است. معمولاً ویتامین‌ها به مدت یک تا دو سال بعد از گذشتن تاریخ مصرف‌شان هم قابل استفاده هستند اما این موضوع بستگی زیادی به نحوه نگهداری آنها نیز دارد.

    مثلاً‌ نباید ویتامین‌ها رو در معرض تابش نور خورشید قرار دهید. همچنین نباید در دمای بالا نگهداری شوند. باید آنها رو از رطوبت نیز دور نگه دارید. در واقع نگهداری ویتامین‌ها در جعبه کمک‌های اولیه و کابینت داروها، ایده چندان خوبی نیست.

    برخی از انواع خاص ویتامین‌ها و مکمل‌ها، سریع‌‌تر از سایرین منقضی می‌شوند. ویتامین‌های محلول در آب مثل ویتامین B12 و ویتامین C سریع‌تر از سایر ویتامین‌ها خاصیت خود رو از دست می دهند. اما ویتامین‌های محلول در چربی مثل ویتامین A، D، E و ویتامین K، ماندگاری بیشتری دارند.

    اما در مورد پروبیوتیک‌ها، نه ویتامین‌ها، باید به این نکته توجه کنید که شاید لازم باشد آنها رو در یخچال نگه دارید زیرا حاوی باکتری‌های زنده هستند. عمر پروبیوتیک‌ها در حدود یک سال است. تاریخ مصرف محلول‌ها و روغن‌ها نیز سریع‌تر از قرص‌ها و کپسول‌ها، منقضی می‌شود.

     

    آیا می‌توان از ویتامین‌های تاریخ‌گذشته استفاده کرد؟

    مصرف ویتامین‌های تاریخ‌گذشته، معمولاً بدون خطر و ایمن است اما یک نکته مهم رو باید مد نظر قرار بدهید و آن اینکه گرچه ویتامین‌ها سمی نمی‌شوند اما خاصیت خود رو در طول زمان از دست می‌دهند و مصرف آنها که تاریخ مصرف‌شان گذشته است، کمکی به شما نمی‌کند. همچنین اگر ویتامین رو در محیطی نگهداری کرده‌اید که خیس، گرم یا مرطوب بوده است، این احتمال وجود دارد که کپک زده باشد یا محیط مناسبی برای رشد قارچ در آن فراهم شده باشد و نباید به هیچ‌وجه در صورت مشکوک بودن به این مسأله از آن استفاده کنید.

    علاوه بر این، برخی از افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر عوارض احتمالی ناشی از مصرف ویتامین‌های تاریخ‌گذشته قرار دارند. مثلاً زنان باردار و یا زنانی که قصد بارداری دارند نباید از ویتامین‌های تاریخ‌گذشته استفاده کنند. مثلاً استفاده از فولات تاریخ‌گذشته در یک خانم باردار باعث می‌شود که تمام اثری که فولات باید بر رشد دستگاه عصبی جنین داشته باشد، اعمال نشود، طوری که انگار اصلاً از فولات استفاده نشده و این می‌تواند برای رشد جنین خطرناک باشد.

    همچنین کسانی که به کمبود ویتامین مبتلا هستند، مثل افرادی که به سوء‌جذب مواد مغذی مبتلا هستند یا عمل جراحی کاهش وزن داشته‌اند یا مشکلات گوارشی دارند، باید از ویتامین‌هایی استفاده کنند که تاریخ مصرف‌شان نگذشته باشد تا کمبود ویتامین آنها جبران شود. اگر به پوکی استخوان مبتلا باشید و کلسیم تاریخ مصرف‌گذشته استفاده کنید، هیچ تضمینی وجود ندارد که آن کلسیم به حفظ تراکم استخوان شما کمک کند. پس چنین ریسکی نکنید.

    پس در مجموع، به یاد داشته باشید که اکثر ویتامین‌ها رو می‌توان در شرایط استاندارد و مناسب تا دو سال بعد از تاریخ مصرف‌شان هم نگهداری کرد، مگراینکه کپک زده یا دچار قارچ شده باشند. اما دیگر نباید از آن ویتامین انتظار داشته باشید که خواص خود رو مانند ویتامین تازه حفظ کرده باشد. قطعاً در این مدت مقدار زیادی از خاصیت خود رو از دست می‌دهد. زنان باردار و کسانی که به کمبود ویتامین مبتلا هستند هم باید حتماً در این زمینه با پزشک خود مشورد کنند.

     

    برگرفته از:  www.prevention.com




نظرات ارسالی [4]

  • کامنت
    آرش شهابی مهمان
    دوشنبه، ۰۷ اسفند ۱۴۰۲

    سپاسگزارم بابت مطالب مفید و آگاهی بخش بارگذاری شده
    • مدیر سایت ادمین
      سه شنبه، ۰۸ اسفند ۱۴۰۲
      خواهش میکنم و ممنون
  • کامنت
    پیشگامان شیمی مهمان
    شنبه، ۱۴ فروردین ۱۴۰۰

    ویتامین‌ها و سایر مکمل‌ها به مرور زمان قدرت خود را از دست می‌دهند و وجود تاریخ انقضا می‌تواند نشان دهد که این مکمل‌ها مقدار قابل توجهی از قدرت خود را از دست داده‌اند. با این حال، حتی در آن زمان، آن‌ها معمولاً سمی نیستند.


نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.