وقتی گرسنه هستید غذا بخورید و وقتی که سیر هستید دست از غذا بکشید. این توصیهای است که همیشه میشنویم و به نظر بسیار ساده میرسد. اما همین توصیه ساده یکی از بخشهای چالشی در کاهش وزن است زیرا گاهی تشخیص اینکه واقعاً گرسنه هستیم یا خیر، کار سختی است.
بخشی از اشتهای ما برای غذا خوردن به دلیل نیاز بدن ما به انرژی است. اما برخی از جنبههای اشتها برای غذا صرفاً ناشی از کشش ما به شکل و ظاهر غذا است. خوردن غذا در زمانی که واقعا گرسنه هستیم برای سوخترسانی به بدن است تا بتوانیم زندگی کنیم و اعمال حیاتی بدن به انجام برسند. اما گاهی نیز نیازی به سوخترسانی به بدن نیست و صرفا یک هوس زودگذر غذایی است.
چرا وقتی که گرسنه نیستیم، غذا میخوریم؟
اجداد باستانی ما برای اینکه خود را در برابر قحطی و دوران طولانی گرسنگی که در زمانهای باستان امری رایج بود، دچار هوس خوردن چربی، شیرینی، پروتئین و نشاسته میشدند. به این ترتیب به دنبال هوس غذایی سعی در یافتن غذا میکردند. امروزه غذا همیشه در دسترس است و شاید ما متوجه اهمیت و فایده هوس غذایی نباشیم و به نظرمان یک امر دردسرساز است. اما در زمان قدیم این امر باعث نجات جان انسانها میشد.
وقتی که به خوردن غذایی که هوس کردهایم میپردازیم، هورمون دوپامین در بدن ما ترشح میشود که باعث ایجاد حس خوشی در ما میشود. اینکه چگونه با هوس غذایی برخورد کنیم بستگی به این دارد که در چه وضعیت روحی هستیم.
گاهی نیز ارتباطی به وضعیت روحی ما ندارد و صرفاً یک عادت است. مثلاً ممکن است به غذا خوردن در حین تماشای تلویزیون عادت داشته باشیم.
برای تشخیص اینکه آیا گرسنگی شما واقعی است و یا کاذب، ابتدا به علائم جسمی گرسنگی توجه کنید. خالی بودن معده و شکایت شکم از گرسنگی، کمبود انرژی در بدن و فاصله زمانی طولانی بین وعدههای غذایی، حاکی از گرسنگی واقعی هستند.
همچنین به اینکه چه غذاهایی در شما احساس گرسنگی و هیجان خوردن غذا ایجاد میکنند، توجه کنید. وقتی که واقعاً گرسنه هستید، از خوردن غذاهای سالمی مثل سیب نیز لذت میبرید و استقبال میکنید. اما اگر گرسنگی شما احساسی و کاذب باشد، به خوردن سیب راضی نمیشوید و چشم و دل شما به دنبال خوراکیهایی مثل چیپس و براونی است.
اینکه بدانید چه موقع واقعاً گرسنه هستید و چه موقع دچار هوس غذایی شدهاید، به شما در کاهش وزن کمک میکند. بدین منظور سعی کنید که خوراکیهای هوسانگیز را از دسترس و دیدرس خود دور نگه دارید. اگر مجبور باشید برای خوردن بستنی به سوپرمارکت مراجعه کنید، نسبت به زمانی که بستنی حاضر و آماده در یخچال منزل شما باشد، هوس خوردن بستنی را در شما کمتر میکند.
همچنین سعی کنید که عواملی که احساسات شما را در جهت خوردن خوراکی برمیانگیزند، از خود دور کرده یا کاهش دهید. یعنی مثلاً استرس را از طریق انجام ورزش و مدیتیشن کاهش بدهید. وقتی که خسته هستید، استراحت کنید و وقتی که حوصلهتان سر رفته، سرگرمی غیرخوراکی برای خود دست و پا کنید.
هر زمان که احساس گرسنگی کردید، ابتدا این پرسشها را از خود بپرسید:
آیا علائم جسمی گرسنگی مثل خالی بودن معده و کمبود انرژی را در خود دارم؟
آیا اگر تنها چیزی که برای خوردن در دسترسم هست، سیب باشد، باز هم همچنان احساس گرسنگی میکنم؟
برگرفته از: www.weightwatchers.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]