آیا میخواهید ایمنی بدن شما قوی باشد؟ باید بدانید که خواب یکی از عوامل بسیار مهم در تقویت دستگاه ایمنی بدن و مبارزه در برابر بیماریهاست. ما باید حداقل ۷ ساعت خواب شبانه داشته باشیم. در صورتی که خواب شبانه ما کمتر از این میزان باشد به ضعف دستگاه ایمنی بدن منجر میشود. اما خواب چگونه ایمنی بدن ما را تقویت میکند؟
۱ - خواب، سرعت واکنش دستگاه ایمنی بدن را ارتقا میدهد
خواب باعث تسریع تولید سلولهای مبارزی به نام سلولهای T در بدن میشود. سلولهای T، گلوبولهای سفیدی هستند که نقش حیاتی در پاسخدهی دستگاه ایمنی بدن به ویروسها ایفا میکنند. کیفیت خواب نیز مهم است و هر قدر که خواب بهتری داشته باشیم، اثر سلولهای T نیز بیشتر و بهتر میشود. زیرا هورمون استرس باعث سرکوب قدرت این سلولها در مبارزه با میکروبها میشود اما وقتی که خواب خوبی داشته باشیم ترشح این هورمون کم شده و دیگر بر روی سلولهای T اثر منفی نمیگذارد.
خواب با کیفیت و خوب همچنین باعث تولید سایر پروتئینهایی میشود که در نقش مهمی در واکنش دستگاه ایمنی بدن دارند. در یک خواب کافی و با کیفیت، تولید و ترشح سیتوکین افزایش پیدا میکند. این پروتئین به دستگاه ایمنی کمک میکند تا واکنش سریعتری به میکروبها نشان بدهد.
۲ - خواب باعث تقویت حافظه ایمنی ما میشود
یعنی به دستگاه ایمنی شما نحوه مقابله با عوامل بیماریزایی که در گذشته با آنها روبرو شده است را یادآوری میکند تا پاسخ مناسبی به این عوامل بیماریزا بدهد. همچنین خواب کافی و خوب، باعث دو برابر شدن آنتیبادیهای بدن میشود و لذا توانایی بدن برای مبارزه با بیماری را بیشتر میکند.
از سوی دیگر، خواب بیکیفیت یا کمبود خواب واکنش آنتیبادیهای بدن را به عوامل بیماریزا کاهش داده و بدن را در برابر بیماریها، آسیبپذیرتر میکند.
۳ - کمبود خواب شما را بیش از پیش در معرض ابتلا به بیماری قرار میدهد
کمبود خواب نه تنها اثر واکسیناسیون را کم میکند بلکه شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد. در واقع کمبود خواب باعث ضعف در سدهای ایمنی بدن میشود. وقتی هم که سدها به اندازه کافی قوی نباشند و راه نفوذ برای عوامل بیماریزا را باز بگذارند، پاسخ بدن نسبت به عفونتها کند شده و به موقع از خود واکنش نشان نمیدهد. به عنوان مثال، تحقیقات نشان میدهند که کسانی که خواب کافی ندارند بیشتر از سایرین به سرماخوردگی دچار میشوند.
۴ - کمخوابی مزمن بر روی سلامت شما در درازمدت، اثر منفی میگذارد
متأسفانه اثرات منفی کمخوابی فقط به عوارض کوتاهمدت محدود نشده و با گذشت زمان سلامتی شما را به صورت جدی به خطر میاندازد. خطرات ناشی از کمخوابی در درازمدت باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی میشود. همچنین احتمال ابتلا به چاقی و دیابت را نیز بیشتر میکند. شاید علت این باشد که کمخوابی، التهاب را در بدن افزایش میدهد.
نکاتی برای خواب بهتر
هر روز، حتی روزهای آخر هفته، سر ساعت مشخص بخوابید. خواب روزانه نمیتواند جبران کمبود خواب شبانه را بکند. پس نمیتوانید کمبود خواب آخر هفته یا شب گذشته را در روز بعد جبران کنید. خودتان را به خواب در ساعت و زمان مشخص، عادت بدهید.
اتاق خواب را از نور و صدای مزاحم خالی کنید. اتاق خواب باید پرده ضخیم داشته باشد. وسایل الکترونیکی مثل تلویزیون یا تلفن همراه و وسایل مزاحم را از اتاق خواب خود خارج کنید.
از مصرف و استعمال محرکهایی مثل الکل، کافئین، نیکوتین و سایر محرکها، پرهیز کنید. این عوامل در خواب شما اختلال ایجاد میکنند.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]