نشستن طولانیمدت به خودی خود بسیار مضر است اما یک نوع نشستن از همه انواع نشستن، خطرناکتر است. وقتی که پاها را روی یکدیگر میاندازید، سلامتی شما به اشکال مختلف مورد تهدید قرار میگیرد. در این بخش میخواهیم به این مطلب، بپردازیم.
ایجاد کمر درد
انداختن یک پا بر روی پای دیگر در هنگام نشستن، گرچه ممکن است به نظر راحت باشد اما در واقع به مرور زمان باعث برهم خوردن هماهنگی و تقارن دو طرف بدن میشود. این طریقه نشستن باعث فشار به مفاصل بین لگن و ناحیه پایینی کمر میشود و کمر درد به وجود میآورد.
بد شکل شدن بدن
این شکل نشستن، در واقع شکل طبیعی نیست و با گذشت زمان باعث میشود که شکل بدن از حالت طبیعی خود خارج شود و ستون فقرات دچار انحنای غیرطبیعی به یک سمت شود. گرچه خود شما ممکن است در ظاهر متوجه این انحنا در بدو امر نشوید اما بالاخره زمانی میرسد که این تغییر در اسکلت بدن، در ظاهر شما نیز به چشم میآید.
افزایش خطر لخته شدن خون
خون حاوی اکسیژن از قلب خارج شده و اکسیژن را از طریق سرخرگها به تمام بدن میرساند. این خیلی مهم است که گردش خون به درستی انجام گیرد تا از بروز بیماری قلبی و سکته جلوگیری شود. وقتی که پاها را روی هم میاندازید، رگهای پا دچار فشردگی و مسدودیت شده و جریان خون در آنها کند میشود. در نتیجه خون در نقطهای از رگ تجمع پید کرده و به تدریج میتواند باعث افزایش احتمال تشکیل لخته خون در پاها شود.
البته بروز چنین مشکلی صرفاً به دلیل بد نشستن در افراد معمولی، به ندرت اتفاق میافتد اما باز هم توصیه میشود که اگر انداختن پاها روی یکدیگر بیش از 10 تا 15 دقیقه به طول انجامیده است، برای پرهیز از هر گونه خطر لخته شدن خون، از جای خود بلند شده و پاها را دراز کنید. اگر هم از جمله افرادی هستید که عوامل خطری که در زیر به آنها اشاره میکنیم در شما وجود دارند، به هیچوجه نباید پاهای خود را روی یکدیگر بیندازید. این عوامل خطر عبارتند از:
سرطان
سابقه خانوادگی لخته شدن خون
چنانچه اخیراً در بیمارستان بستری بودهاید
یک مورد خطرناک دیگر، پروازهای طولانی است که شما مجبور هستید مدت طولانی را به صورت تقریباً بیتحرک به سر ببرید. در چنین مواقعی باید هر نیم ساعت یک بار از جای خود بلند شده و پاهای خود را مورد کشش قرار بدهید. همچنین ورزشهای ساق پا را انجام بدهید. این ورزشها را میتوان در همان حالت نشسته و یا ایستاده انجام داد.
خانمهای باردار هم نباید پاهای خود را در هنگام نشستن، روی هم بیندازند زیرا نحوه قرارگیری جنین به گونهای است که باعث میشود جریان خون در رگی که از شکم به قلب مادر میرود، کندتر شود. انداختن پاها روی یکدیگر این وضعیت را وخیمتر میکند.
افزایش جزئی فشار خون
اگر در حالی که یک پای خود را روی پای دیگر انداختهاید، فشار خون خود را بگیرید، متوجه میشوید که نسبت به زمانی که هر دو پای شما روی زمین هستند، کمی دچار افزایش فشار خون شدهاید. البته این موضوع چندان نگرانکنندهای نیست مگر اینکه شما به خودی خود دچار پرفشاری خون باشید و یا به دیابت مبتلا باشید. پس برای اینکه فشار خون خود را تا حد امکان دقیق اندازهگیری کنید، باید هر دو کف پای شما روی زمین باشند و نباید آنها را روی هم انداخته باشید.
احساس گزگز و سوزن سوزن شدن
حتماً پیش آمده است که در زمان انداختن پاها روی یکدیگر، دچار احساس بیحسی در پاها یا گزگز شدن پاها شدهاید. این مسأله جای نگرانی نیست. این موضوع میتواند در درازمدت به ضعف پاها منجر شود اما چنین عارضهای خیلی به ندرت پیش میآید.
انداختن پاها روی یکدیگر باعث بروز واریس نمیشود
در واقع عوامل دیگری باعث بروز واریس میشوند که عبارتند از:
بالا رفتن سن
ایستادن برای طولانیمدت
یکجانشینی و زندگی بیتحرک
چاقی
سابقه خانوادگی ابتلا به واریس
بارداری یا زایمان
روش درست نشستن
پاهای خود را روی یکدیگر نیندازید. کف هر دو پا باید روی زمین باشند. کمر باید صاف بوده و نگاه رو به جلو باشد. صندلی خود را طوری تنظیم کنید که زانوها زاویه درستی داشته باشند. مونیتور کامپیوتر، تلفن همراه، موس و سایر ابزار تصویری و الکترونی باید به گونهای باشد که قوز نکنید.
اگر ترک عادت انداختن پاها روی همدیگر، برای شما سخت است، سعی کنید که حداقل جای پایی که روی پای دیگر انداختهاید را مرتب با هم عوض کنید. برای جلوگیری از تورم پاها میتوانید آنها را روی جایی که از زمین کمی ارتفاع دارد، مثل یک جعبه کوچک بگذارید.
همچنین میتوانید به جای صندلی از توپ بدنسازی به عنوان صندلی استفاده کنید. به این ترتیب، عضلات کمر برای حفظ تعادل شما دست به کار شده و تقویتمیشوند. در روزهای ابتدایی به نظرتان سخت میرسد اما به مرور به آن عادت میکنید و در دیگر در اثر نشستن طولانیمدت، دچار کمر درد نمیشوید.
یک راهکار دیگر این است که به جای نشستن در محل کار، از میزهای بلند استفاده کنید که دیگر نیاز به نشستن نباشد. دقت داشته باشید که نباید مدت طولانی به حالت نشسته باشید. هر نیم ساعت یکبار از جای خود بلند شده و راه بروید. راه رفتن باعث فعالیت عضلات ساق پا شده و جریان خون را در پاها افزایش میدهد.
گرچه انداختن پاها روی یکدیگر، در بسیاری از افراد، مشکل خیلی جدی ایجاد نمیکند (به شرطی که عواملی خطری که به آنها اشاره کردیم در شما وجود نداشته باشند)، اما میتواند به کمر شما فشار زیادی وارد کند. از آنجایی که راههای نشستن بهتر هم وجود دارد اساساً چرا باید بدترین شکل نشستن را انتخاب کنید؟
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]