• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • اگر به کم خونی ناشی از کمبود آهن مبتلا هستید، این مطلب را حتماً بخوانید

  • سه شنبه، ۱۷ تیر ۱۳۹۹ بازدید 603 مدیریت
  • فریتین، پروتئینی است که آهن را در خون ذخیره می‌کند و اگر از حد مشخصی کمتر شود، نشانه کمبود آهن در بدن است. کمبود آهن، به خصوص برای خانم‌هایی که در سن باروری هستند، خانم‌های باردار، بانوان ورزشکار، قهرمانان استقامت و گیاهخواران، اهمیت زیادی دارد و باید حتماً درمان شود.

  •  

    علائم عمومی کمبود آهن شامل خستگی و تنگی نفس است که می‌تواند روی تمام ابعاد زندگی اثر منفی بگذارد. خوشبختانه کمبود آهن را می‌توان با اصلاح رژیم غذایی برطرف کرد. قبل از هر چیز، اگر احساس خستگی و تنگی نفس می‌کنید یا حالت تهوع، سردرد، سردی دست‌ها و پاها، شکنندگی ناخن‌ها و کاهش اشتها، دارید، باید مورد آزمایش کمبود آهن قرار بگیرید.

     

    نحوه آزمایش و تشخیص کمبود آهن

    رایج‌ترین آزمایش استاندارد در این زمینه، آزمایش خون و اندازه‌گیری فریتین موجود در خون است. کمبود آهن می‌تواند با یا بدون کم‌خونی همراه باشد که نشان می‌دهد که آیا این کمبود، به قدری شدید بوده است که باعث کاهش تولید گلبول‌های قرمز شده است یا خیر. تمام این موارد را پزشک شما با بررسی نتیجه آزمایش خون شما، تشخیص می‌دهد.

     

    شایع‌ترین دلیل کمبود آهن، عدم مصرف کافی منابع غذایی آهن، عدم توانایی جذب آهن غذا، خونریزی، بارداری یا قاعدگی سنگین است. برای اصلاح این کمبود، گاهی لازم است که از مکمل آهن استفاده شود و این کار نباید به صورت سرخود، بلکه حتماً باید با تجویز و زیر نظر پزشک باشد تا دچار مسمومیت آهن نشوید.

     

    رژیم غذایی و جلوگیری از کمبود آهن

    مصرف منظم منابع غذایی آهن، اولین راهکار برای جلوگیری از کمبود آهن و یا اصلاح این کمبود است. رژیم غذایی در مواردی این کمبود را جبران می‌کند و دیگر نیازی به کار راهکار خاص دیگر نیست. منابع غذایی آهن به دو دسته تقسیم می‌شوند: منابع غذایی آهن هِم Heme و منابع غذایی آهن غیر هِم Nonheme.

     

    آهن هِم Heme

    این نوع آهن در منابع غذایی حیوانی که حاوی هموگلوبین هستند، وجود دارد و بهترین و قابل جذب‌ترین نوع آهن برای بدن هستند. منابع غذایی آن شامل: گوشت گاو، جگر، ماهی و صدف خوراکی، کنسرو ماهی تن.

     

    آهن غیر هِم Noneheme

    این نوع آهن در منابع غذایی گیاهی یافت می‌شود و میزان جذب آن از آهن نوع Heme کمتر است. البته همچنان لازم است که از این نوع آهن نیز رژیم غذایی خود استفاده کنید، مخصوصاً افراد گیاهخوار و خام گیاهخوار. منابع غذایی آهن Nonheme عبارتند از: عدس، نخود، لوبیا چشم بلبلی، سایر حبوبات (مثل لوبیا قرمز و لوبیا سیاه)، سبزیجات برگ سبزدار تیره (مثل اسفناج و کِیل)، تخم کدو، کنجد، بادام، مغزها و دانه‌ها (مثل تخم کتان، گردو)، غلات کامل، غذاهای غنی شده با آهن (مثل غلات صبحانه) و میوه‌های خشک (مثل آلو و کشمش).

     

    چگونه دریافت آهن را افزایش بدهیم

    برخی بایدها و نبایدها برای افزایش مصرف آهن و نیز افزایش جذب آهن وجود دارد.

     

    1 -  منابع غذایی آهن غیر هِم را همراه با غذاها و نوشیدنی‌های سرشار از ویتامین C مصرف کنید تا جذب آهن در بدن افزایش پیدا کند. به عنوان مثال:  سوپ عدس همراه با فلفل دلمه‌ای، سالاد کیل همراه با آب لیمو و روغن زیتون به عنوان سس به اضافه توت‌فرنگی تازه، برگر گوشت گاو همراه با خلال سیب‌زمینی شیرین.

     

    2 -  منابع غذایی آهن را همراه با چای یا قهوه مصرف نکنید زیرا این نوشیدنی‌ها، جذب آهن موجود در غذا را مختل می‌کنند.

     

    3 -  غذا را در ماهیتباه و قابلمه آهنی بپزید تا بخشی از آهن آن وارد غذا شود.

     

    4 -  منابغ غذایی آهن و منابغ غذایی کلسیم را همزمان با هم مصرف نکنید زیرا جذب آهن مختل می‌شود.

     

    5 -  از منابع غذایی متنوع آهن استفاده کنید

    یعنی به طور ممنظم از منابع غذایی آهن هِم همراه با منابع غذایی آهن غیر هِم استفاده کنید.

     

    کلام آخر اینکه چه کمبود اهن در بدن خود داشته باشید یا نداشته باشید، بهتر است که از منابع غذایی سرشار از آهن در برنامه غذایی خود استفاده کنید. آزممایش خون می‌تواند نشان بدهد که آیا به کمبود آهن مبتلا هستید یا خیر.

     

    برگرفته از:   blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.