تحقیقات نشان میدهند که مصرف قهوه از بروز برخی بیماریها مثل پارکینسون، دیابت و برخی از انواع سرطان، جلوگیری میکند و فواید متابولیکی دارد زیرا منبع بسیار خوب آنتیاکسیدان است. اما زیادهروی در مصرف آن نیز با عوارض جانبی همراه است. به هر حال کافئین موجود در قهوه خاصیت محرک دارد. با هم نگاهی به فواید و مضرات ترک کردن قهوه میاندازیم.
مصرف چه میزان قهوه، عوارضی ایجاد نمیکند؟
نوشیدن روزانه بیش از 6 فنجان قهوه، میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. اگر با نوشیدن قهوه دچار علائمی مثل اضطراب، عصبانیت، بیخوابی، مشکلات معده یا سردرد میشوید، یعنی در نوشیدن قهوه زیادهروی کردهاید.
مقدار کافئین توصیه شده روزانه، 400 میلیگرم (حدود 4 فنجان قهوه معمولی) است. البته این میزان در افراد مختلف میتواند تغییر کند و بستگی به شرایط فرد دارد، مثلاً در خانمهای باردار یا شیرده، افرادی که دارو یا مکمل مصرف میکنند و ممکن است با کافئین قهوه تداخل داشته باشند و یا کسانی که بیماریهای خاصی دارند. اگر مصرف به بیش از 400 میلیگرم کافئین در روز برسد، دیگر ایمن به حساب نمیآید.
البته این موضوع به ژنتیک افراد نیز بستگی دارد. برخی از افراد قهوه را زودتر متابولیزه میکنند. اگر شما دچار علائمی که در بالا ذکر شد میشوید یعنی بدن شما قهوه را به کندی متابولیزه مینماید و بهتر است که قهوه کمتری بنوشید.
فواید و عوارض ترک کردن قهوه
اگر معتاد به قهوه نباشید، ترک کردن آن برای شما تفاوت خاصی ایجاد نمیکند. چنانچه در مصرف قهوه زیادهروی نمیکنید، اصلاً لازم نیست که آن را ترک کنید. نوشیدن قهوه قبل از ورزش میتواند به شما در به تأخیر انداختن خستگی ناشی از فعالیت استقامتی هوازی، کمک کند.
اگر با کنار گذاشتن قهوه دچار سردرد میشوید به این علت است که کافئین باعث انقباض رگهای خونی میشود. بنابراین وقتی که کافئین به بدن نرسد، رگها گشاد شده و جریان خون افزایش پیدا میکند و میتواند منجر به ایجاد سردرد در برخی از افراد شود.
همچنین، از آنجایی که زیادهروی در مصرف کافئین، هورمون استرس (هورمون کورتیزول) را افزایش میدهد، با کاهش مصرف کافئین شما متوجه کاهش اضطراب و خستگی در خود شده و خواب بیشتری خواهید داشت. فشار خون شما نیز کاهش پیدا میکند (مخصوصاً اگر سابقه مشکلات قلبی داشته باشید) و در مجموع احساس آرامش عمومی بیشتری میکنید.
اگر بعد از مدتی که از ترک قهوه میگذرد مجدداً شروع به نوشیدن قهوه کنید، باید قهوه کمتری بنوشید زیرا بدن شما مانند سابق به آن عادت ندارد و با مقدار کم هم ممکن است دچار علائمی که اشاره شد، بشوید.
قهوه برای اکثر افراد مضر نیست. هر چند که کافئین موجود در آن خاصیت اعتیادآور دارد و اگر نوشیدن قهوه را ترک کنید، بدن شما به مدت حدود 3 روز دچار مشکلات جسمی میشود (احساس میکنید که نمیتوانید روز را بدون قهوه شروع کنید یا کار کنید). اما بعد از گذشت مدتی، استرس کمتری داشته و مشکلات خواب شما نیز کمتر خواهند بود.
چگونه قهوه را بدون مشکل ترک کنیم؟
برای کاهش علائم ترک قهوه، مصرف خود را به تدریج کاهش بدهید. از قهوهای که نیم آن معمولی و نیم آن بدون کافئین است، استفاده کنید. به مرور مصرف قهوه معمولی را کاهش داده تا سرانجام کل قهوهای که مینوشید از نوع بدون کافئین باشد. قدم به قدم پیش بروید و انتظار نداشته باشید که یک شبه بتوانید عادت خود را کنار بگذارید.
همچنین میتوانید چای را جایگزین قهوه کنید. چای سیاه و چای سبز، هر دو کافئین کمتری نسبت به قهوه دارند و چای سبز حاوی نوعی اسید آمینه به نام تیامین است که خاصیت آرامشبخشی دارد.
در مجموع، نیازی به ترک کامل قهوه نیست. اگر روزانه بیش از 4 فنجان قهوه مینوشید و بدون آن نمیتوانید کار کنید یا دچار عوارض جانبی نوشیدن قهوه میشوید، مصرف آن را به تدریج کاهش بدهید. اگر قهوه باعث میشود که روز بهتری داشته باشید و جای نوشیدنیهای انرژیزا را در برنامه روزانه شما گرفته است، نیازی به ترک کردن آن نیست. ضمن اینکه همانطور که گفته شد، قهوه دارای فوایدی نیز میباشد.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]