بسیاری از ما هم از قند خوشمان میآید و هم از آن متنفر هستیم. قند رو دوست داریم چون طعم خوبی به خوراکیها میدهد اما همین قند خوشطعم میتوان سلامتی ما رو به مخاطره انداخته، وزن ما رو افزایش داده و حتی مصرف آن منجر به عوارضی مثل نفخ، گاز یا اسهال شود.
حساسیتهای غذایی در برخی از افراد وجود دارند اما شاید تا به حال درباره حساسیت به قند، نشنیده باشید. حساسیت به قند که به صورت جدی و شدید باشد، نوعی آلرژی کمیاب است. اکثر افرادی که بعد از مصرف قند دچار عوارض جانبی ناخواسته میشوند، در واقع عدم تحمل قند دارند.
حال این سؤال پیش میآید که فرق بین حساسیت غذایی و عدم تحمل یک غذا، چیست؟
وقتی که به غذایی حساسیت داریم، سیستم ایمنی بدن که به طور طبیعی با عفونتها مبارزه میکند، غذا رو مانند یک مهاجم به بدن تصور میکند و به غذا حمله میکند. در نتیجه علائم شیمیایی در بدن ایجاد میشود، مثل ترشح هیستامین و بروز مشکلات تنفسی، سفتی و تورم گلو، گرفتگ صدا، سرفه و کهیر.
اما عدم تحمل یعنی بدن نمیتواند آن غذا رو به درستی هضم کند و در نتیجه علائمی مثل مشکلات گوارشی در فرد به وجود میآورد.
یک نوع عدم تحمل قند، خودش رو به صورت حساسیت به کربوهیدراتهایی مثل الیگوساکاریدها، دیساکاریدها، مونوساکاریدها و پلیولها است. مشکل اینجاست که این کربوهیدراتها نه فقط در شیرینیها بلکه در سبزیجاتی مثل کلم، بروکلی و مارچوبه نیز یافت میشوند.
نوع دیگر عدم تحمل قند، به قند طبیعی موجود در شیر، یعنی قند لاکتوز، مربوط میشود. عدم تحمل لاکتوز، به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در بدن به وجود میآید. در نتیجه وقتی که فرد از شیر و محصولات لبنی استفاده میکند، دچار مشکلات گوارشی مثل دلدرد، نفخ و گاز میشود.
عدم تحمل قند، علاوه بر مشکلات گوارشی ممکن است که باعث بروز حالت تهوع، سردرد و میگرن نیز بشود.
یک مشکل دیگر در اثر عدم تحمل قند به وجود میآید، مشکل پوستی است. مصرف قند در برخی از افراد به خارش پوست و اکزما میشود.
البته بدن هر شخص با فرد دیگر، متفاوت است. بنابراین نوع قندی که میتواند در بدن یک فرد حساسیت ایجاد کند، لزوماً همان علائم رو در بدن فرد دیگر ایجاد نمیکند. اگر به عدم تحکل قند مبتلا هستید، باید ببنید که بدن شما دچار کمبود کدام آنزیمها است. شاید لازم باشد که برخی از غذاها رو از برنامه غذایی خود حذف کنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید.
کسانی که به بیماریهای گوارشی مثل بیماری کرون یا کولیت دست و پنجه نرم میکنند، به برخی از قندها واکنش منفی نشان میدهند. مثلاً ممکن است که نتوانند قند فروکتوز رو جذب کنند. این افراد معمولاً مجبور هستند که از قندهایی که علائم گوارشی رو در آنها تشدید میکنند، پرهیز نمایند.
از کجا بفهمیم که مشکل عدم تحمل قند داریم؟
برای اطمینان از اینکه مشکلات گوارشی شما ناشی از عدم تحمل قند است باید به متخصص گوارش مراجعه کنید تا با انگشت گذاشتن روی مواد غذایی خاص و واکنشی که بدن شما به انها نشان میدهد، وجود یا عدم وجود این مشکل در شما مشخص شود. خودتان هم میتوانید در صورت مشاهده بروز مشکل بعد از صرف غذایی خاص، آن غذا رو از برنامه خود حذف کنید و ببینید که آیا مشکل گوارشی همچنان پابرجاست و یا با حذف آن غذا، رفع میشود.
برگرفته از: www.health.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]