برخی از افراد برای کاهش وزن به کالریشماری روی میآورند. اما باید بدانیم که هر کالری یکسان نیست. علاوه بر این، درشتمغذیهای موجود در خوراکیهایی که کالری یکسان دارند نیز مشابه هم نیستند. این موضوع که آن خوراکی خانگی است یا فراوریشده و کارخانهای و چه چیزهایی به آن اضافه شدهاند نیز اهمیت دارد. در ادامه به آنچه باید در یک رژیم متعادل و مؤثر در کاهش وزن سالم در نظر داشته باشید، اشاره میکنیم.
محققان، غذاها را بر اساس میزان فرایندی که روی آنها صورت گرفته است، در چهار گروه طبقهبندی میکنند:
1 - غذاهای غیرفراوری یا غذاهایی که فراوری صورت گرفته روی آنها بسیار اندک است. مثل میوهها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، تخممرغ و گوشت.
2 - غذاهایی که برخی ترکیبات موجود در آنها فراوری شدهاند. مثل روغن، کره و ... .
3 - غذاهایی که به طور کلی فراوری شدهاند. مثل غذاهای کنسروی، نان.
4 - غذاهایی که به شدت فراوری شدهاند. مثل شیرینیجات، غذاهای بستهبندی کارخانهای، ناگت و امثال اینها.
غذاهای فراوری شده حاوی مقادیر بسیار زیادی قند و چربی و نمک نیز افزودنیها و مواد نگهدارنده هستند. اما غذاهای غیرفراوری شده، معمولاً طبیعی و واجد کمترین مقدار فراوری هستند.
تحقیقات نشان میدهند که هر قدر که بیشتراز غذاهای فراوری شده استفاده کنیم، حتی اگر کالری آنها با غذاهای فراوری نشده، یکسان باشند، اثر سیرکنندگی آنها به اندازه غذاهای غیرفراوری نیست. یعنی با خوردن غذاهای فراوریشده، خیلی زود مجدداً احساس گرسنگی میکنید. این در حالیست که غذاهای طبیعی و غیرفراوری، خاصیت سیرکنندگی داشته و حتی اگر کالری آنها با غذای فراوریشده، هم اندازه باشد، اما چون خاصیت سیرکنندگی بیشتری دارند، مانع از پرخوری در طول روز میشوند.
مقایسه غذاهای فراوری شده و غذاهای غیرفراوری
فیبر و پروتئین موجود در غذاهای غیرفراوری از عوامل قدرت سیرکنندگی این نوع غذاها هستند. از طرفی، سدیم و قند موجود در غذاهای فراوریشده باعث هوس غذایی بیشتر میشوند. نکته دیگر اینکه تحقیقات نشان میدهند که سرعت غذا خوردن افراد، وقتی که غذای فراوری شده میخورند، سریعتر از زمانی است که غذای غیرفراوری شده مصرف میکنند. همانطور که میدانیم، هر چه سرعت غذا خوردن ما سریعتر باشد، احتمال پرخوری در ساعات آتی نیز بیشتر است.
دقت داشته باشید که بدن انسان نیاز اساسی به پروتئین دارد و اگر غذایی که میخوریم حاوی پروتئین کافی نباشد، زود احساس گرسنگی مجدد میکنیم تا هر طور شده با خوردن غذا، پروتئین مورد نیاز روزانه را به دست آوریم. به این ترتیب فرد به پرخوری روی میآورد.
خوراکیهای به شدت فراوری شده مثل نوشابه معمولاً مقادیر زیادی شیرینکننده مصنوعی دارند که باعث میشود علائم سیری به شکل اشتباه به مغز مخابره شوند. یعنی جوانههای چشایی زبان مزه شیرین را حس میکنند و اطلاعات را به مغز مخابره مینمایند اما در واقع قند واقعی در کار نیست. بدن انتظار دارد که قند واقعی دریافت کند پس وقتی که میفهمد رو دست خورده است، مجدداً احساس گرسنگی را ایجاد میکند تا شما قند واقعی به آن برسانید.
کلام آخر اینکه، مطالعات جدید نشان میدهند که آنچه از مقدار کالری اهمیت بیشتری دارد، در واقع ترکیب غذا از نظر میزان درشت مغذیها (کربوهیدرات، پروتئین، چربی و فیبر) و نیز میزان فرایندی که روی غذا صورت گرفته است، میباشد. به همین دلیل ما در یکا به جای در نظر گرفته کالری غذاها، مقدار درشتمغذیهای موجود در آنها را مد نظر قرار داده و بر آن اساس به غذاها امتیازهای خاص هر غذا را میدهیم.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]