• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • خوراکی‌هایی با کالری یکسان اما اثر متفاوت بر وزن

  • دوشنبه، ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ بازدید 696 مدیریت
  • برخی از افراد برای کاهش وزن به کالری‌شماری روی می‌آورند. اما باید بدانیم که هر کالری یکسان نیست. علاوه بر این، درشت‌مغذی‌های موجود در خوراکی‌هایی که کالری یکسان دارند نیز مشابه هم نیستند. این موضوع که آن خوراکی خانگی است یا فراوری‌شده و کارخانه‌ای و چه چیزهایی به آن اضافه شده‌اند نیز اهمیت دارد. در ادامه به آنچه باید در یک رژیم متعادل و مؤثر در کاهش وزن سالم در نظر داشته باشید، اشاره می‌کنیم.

  •  

    محققان، غذاها را بر اساس میزان فرایندی که روی آنها صورت گرفته است، در چهار گروه طبقه‌بندی می‌کنند:

     

    1 -  غذاهای غیرفراوری یا غذاهایی که فراوری صورت گرفته روی آنها بسیار اندک است. مثل میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، تخم‌مرغ و گوشت.

     

    2 -  غذاهایی که برخی ترکیبات موجود در آنها فراوری شده‌اند. مثل روغن، کره و ... .

     

    3 -  غذاهایی که به طور کلی فراوری‌ شده‌اند. مثل غذاهای کنسروی، نان.

    4 -  غذاهایی که به شدت فراوری شده‌اند. مثل شیرینی‌جات، غذاهای بسته‌بندی کارخانه‌ای، ناگت و امثال اینها.

     

    غذاهای فراوری شده حاوی مقادیر بسیار زیادی قند و چربی و نمک نیز افزودنی‌ها و مواد نگهدارنده هستند. اما غذاهای غیرفراوری شده، معمولاً طبیعی و واجد کمترین مقدار فراوری هستند.

     

    تحقیقات نشان می‌دهند که هر قدر که بیشتراز غذاهای فراوری شده استفاده کنیم، حتی اگر کالری آنها با غذاهای فراوری نشده، یکسان باشند، اثر سیرکنندگی آنها به اندازه غذاهای غیرفراوری نیست. یعنی با خوردن غذاهای فراوری‌شده، خیلی زود مجدداً احساس گرسنگی می‌کنید. این در حالیست که غذاهای طبیعی و غیرفراوری، خاصیت سیرکنندگی داشته و حتی اگر کالری آنها با غذای فراوری‌شده، هم اندازه باشد، اما چون خاصیت سیرکنندگی بیشتری دارند، مانع از پرخوری در طول روز می‌شوند.

     

    مقایسه غذاهای فراوری شده و غذاهای غیرفراوری

    فیبر و پروتئین موجود در غذاهای غیرفراوری از عوامل قدرت سیرکنندگی این نوع غذاها هستند. از طرفی، سدیم و قند موجود در غذاهای فراوری‌شده باعث هوس غذایی بیشتر می‌شوند. نکته دیگر اینکه تحقیقات نشان می‌دهند که سرعت غذا خوردن افراد، وقتی که غذای فراوری شده می‌خورند، سریعتر از زمانی است که غذای غیرفراوری شده مصرف می‌کنند. همانطور که می‌دانیم،‌ هر چه سرعت غذا خوردن ما سریع‌تر باشد، احتمال پرخوری در ساعات آتی نیز بیشتر است.

     

    دقت داشته باشید که بدن انسان نیاز اساسی به پروتئین دارد و اگر غذایی که می‌خوریم حاوی پروتئین کافی نباشد، زود احساس گرسنگی مجدد می‌کنیم تا هر طور شده با خوردن غذا، پروتئین مورد نیاز روزانه را به دست آوریم. به این ترتیب فرد به پرخوری روی می‌آورد.

     

    خوراکی‌های به شدت فراوری شده مثل نوشابه معمولاً مقادیر زیادی شیرین‌کننده مصنوعی دارند که باعث می‌شود علائم سیری به شکل اشتباه به مغز مخابره شوند. یعنی جوانه‌های چشایی زبان مزه شیرین را حس می‌کنند و اطلاعات را به مغز مخابره می‌نمایند اما در واقع قند واقعی در کار نیست. بدن انتظار دارد که قند واقعی دریافت کند پس وقتی که می‌فهمد رو دست خورده است، مجدداً احساس گرسنگی را ایجاد می‌کند تا شما قند واقعی به آن برسانید.

     

    کلام آخر اینکه، مطالعات جدید نشان می‌دهند که آنچه از مقدار کالری اهمیت بیشتری دارد،‌ در واقع ترکیب غذا از نظر میزان درشت مغذی‌ها (کربوهیدرات، پروتئین، چربی و فیبر) و نیز میزان فرایندی که روی غذا صورت گرفته است، می‌باشد. به همین دلیل ما در یکا به جای در نظر گرفته کالری غذاها، مقدار درشت‌مغذی‌های موجود در آنها را مد نظر قرار داده و بر آن اساس به غذاها امتیازهای خاص هر غذا را می‌دهیم.

     

    برگرفته از:   blog.myfitnesspal.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.