چهار نوع داروی ضد اسید معده وجود دارد که همگی عملکرد مشابهی دارند. با کمک ترکیبات خنثیکننده اسید که شامل آلومینیوم، کلسیم، منیزیم و بیکربنات سدیم، میباشند، محیط معده، کمتر اسیدی میشود. در نتیجه از التهابات معده، مری و دوازدهه جلوگیری میشود. اکثر ما فکر میکنیم که داروهای رفلاکس اسید معده ، بیخطر هستند اما این داروها هم مانند بسیاری داروهای دیگر، عوارض جانبی دارند. بنابراین، باید مراقب باشیم که در مصرف این داروها، زیادهروی نکنیم. با هم نگاهی به برخی از عوارض جانبی افراط در مصرف ضد اسیدها و داروی رفلاکس معده میاندازیم.
این عارضه جانبی معمولاً با مصرف ضد اسیدهای کلسیمی یا آلومینیومی، ایجاد میشود و ممکن است که تا زمانی که مصرف ضد اسید معده ادامه دارد، یبوست نیز تداوم پیدا کند. در این صورت، میتوان زیر نظر پزشک به جای استفاده از این نوع داروها، از محدودکنندههای پمپ پروتئین (PPI) یا مسدودکننده H2 استفاده کرد.
علاوه بر این، ضد اسیدها میتوانند به اسهال نیز منجر شوند، به خصوص اگر از نوع منیزیمی باشند. اسهال معمولاً کوتاهمدت بوده اما با ادامه مصرف دارو، عود میکند.
برای مطالعه درمورد سیب و سلامت معده و روده اینجا را کلیک کنید.
انقباض عضلانی، ضعف عمومی و حتی درد عضلات از شکایتهای شایع در بین کسانی است که داروی ضد اسید و رفلاکس معده مصرف میکنند. این موضوع به دلیل تغییر در میزان کلسیم، منیزیم و فسفر در خون است. هرگونه تغییر در مقادیر الکترولیتهای خون بر روی عملکرد عضلات و اعصاب تأثیر میگذارد. شدت مشکلات عضلانی بستگی به میزان آنتی اسید معده و مدت مصرف آن دارد. پس اگر دچار چنین علائمی شدید باید به پزشک مراجعه کنید.
کندی تنفس میتواند از علائم افراط در مصرف داروهای آنتی رفلاکس اسید معده باشد. این اتفاق زمانی میافتد که در داروهای حاوی بیکربنات سدیم یا کربنات کلسیم، زیادهروی صورت گرفته باشد. در نتیجه، PH خون افزایش زیادی پیدا میکند. بدن برای جبران این مسأله، میزان تنفس را کاهش میدهد. با کاهش شدید تنفس، تولید دیاکسید کربن در بدن بیشتر میشود که در نتیجه، خستگی و خوابآلودگی را به دنبال دارد. اگر کندی تنفس ادامه پیدا کند، زندگی و کارهای روزمره فرد را دچار اختلال و مشکل میکند.
اسید معده در حین اینکه به هضم غذا کمک میکند، با از بین بردن باکتریهای مضر که از طریق غذا وارد بدن ما میشوند نیز از ما محافظت مینماید. پس اگر مقدار زیادی داروی ضد اسید معده مصرف کنیم، بدن نمیتواند باکتریهای مضر را به خوبی از بین ببرد و این امر، یکی از اصلیترین مکانیسمهای دفاعی بدن را ضعیف میکند. در نتیجه احتمال التهاب معده و روده و نیز اسهال، افزایش پیدا میکند. همچنین، خطر مشکلات تنفسی را نیز در فرد بیشتر میکند.
زیادهروی در مصرف داروهای ضد اسید و آنتی رفلاکس معده که حاوی کربنات کلسیم هستند ممکن است که به افزایش کلسیم خون منجر شود که به سندرم شیر – قلیا معروف است.
در این سندرم، آستر معده یا دوازده از بین میرود و چانچه درمان نشود، خطرناک خواهد بود زیرا میتواند به نارسایی کلیه و رسوب کلسیم در اندامهای مختلف، به خصوص کلیه، منجر شود. تجمع کلسیم در کلیهها، لولههای گوارشی و ریهها، به خصوص رگهای خونی، به دلیل کاهش جریان خون به اندامها، در عملکرد آنها اختلال ایجاد میکند و حتی میتواند به نارسایی منجر شود. خوشبختانه، سندرم شیر – قلیا، یک بیماری برگشتپذیر است، مشروط بر اینکه مصرف داروهای ضد اسید و آنتی رفلاکس معده را متوقف کنیم.
داروهای ضد اسید معده که حاوی کلسیم هستند، ترشح کلسیم به ادرار را افزایش داده و لذا ممکن است که به تشکیل سنگ کلیه بیانجامند. سنگ کلیه نیز به نوبه خود میتواند به وجود خون در ادرار، درد در ناحیه پایینی کمر یا تهیگاه منجر شود. حتی ممکن است که راه ادرار را مسدود کند. کسانی که به بیماری کلیوی مبتلا هستند باید از مصرف داروهای ضد اسید و رفلاکس اسید معده اجتناب کنند، به خصوص از داروهایی که آلومینیوم در ساختارشان به کار رفته است زیرا این داروها به دلیل عملکرد ناقص کلیه، باعث افزایش آلومینیوم موجود در خون به میزان زیاد و سمی میشوند.
یکی از مهمترین عوارض جانبی زیادهروی در مصرف داروهای ضد اسید معده، افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان است. ضد اسیدها، و به خصوص ضد اسیدهای حاوی آلومینیوم، استخوانها را ضعیف میکنند زیرا نمکهای ضروری مثل کلسیم و فسفات را از بدن دفع مینمایند. این مورد، به خصوص در کسانی که در معرض ابتلا به پوکی استخوان زودرس هستند، و یا کسانی که سابقه پوکی استخوان در خانوادهشان وجود دارد، حائز اهمیت و نگرانکننده است.
برگرفته از: www.prevention.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]