وزن به طور طبیعی در طول سال دچار نوساناتی میشود. ممکن است که در تعطیلات پرخوری کرده باشیم یا رژیم گرفته باشیم که دچار افزایش و کاهش وزن شویم. اما اگر کاهش وزن در طول 6 ماه، بیش از 5 درصد وزن بدن باشد و دلیل قانعکنندهای هم برای این کاهش وزن ناگهانی و زیاد وجود نداشته باشد، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. کاهش وزن بیدلیل میتواند از نشانههای اولیه مشکلات جدی سلامتی در فرد باشد.
مشکلات تیروئید
کاهش وزن از علائم رایج در پرکاری تیروئید است. غده تیروئید وظیفه تنظیم متابولیسم و رشد رو دارد و اگر بیش از حد فعال بوده و هورمون تیروئید زیادی تولید کند، منجر به کاهش وزن چشمگیر میشود. در این صورت، احساس گرسنگی نیز در فرد افزایش پیدا کرده، دچار طپش قلب و مشکلات خواب و احساس گرگرفتگی میشود.
بیماری گوارشی
بیماری خودایمنی سلیاک، که در آن روده باریک تخریب میشود، کاهش وزن رو نیز به دنبال دارد. علت این است که در این بیماری جذب مواد مغذی در روده باریک دچار اختلال میشود. بیماری کرون نیز میتواند به کاهش وزن ناشی از عدم جذب مواد مغذی منجر شود.
بیماری التهاب پانکراس
با توجه به اینکه پانکراس مسئول ترشح آنزیمهای لازم در هضم مواد غذایی است، اگر دچار مشکل شود، عواقبی مانند کاهش وزن خواهد داشت. افرادی که به التهاب مزمن پانکراس مبتلا هستند، به سرعت دچار کاهش وزن میشوند (حتی اگر به قدر طبیعی غذا بخورند) زیرا بدن آنزیم لازم برای هضم غذای خوردهشده رو ترشح نمیکند. اگر از دردهایی مثل درد شکم، بیرنگ شدن یا چرب شدن مدفوع، اسهال یا حالت تهوع بعد از خوردن غذاهای چرب، رنج میبرید احتمالاً به التهاب پانکراس مبتلا شدهاید.
افسردگی
از دست دادن اشتها یکی از عوارض شایع افسردگی است. در بسیاری از موارد، فرد مبتلا به افسردگی، متوجه کاهش وزن خود نمیشود زیرا فکر او معطوف افسردگی است.
دیابت
دیابت میتواند به کاهش وزن منجر شود زیرا فرد قندی که در خون وجود دارد رو از طریق تکرر ادرار از دست میدهد. به همین دلیل فرد مرتب احساس تشنگی میکند. همچنین دیابت باعث میشود که بدن مواد مغذی رو از عضلات خارج کند که خود منجر به کاهش وزن میشود.
آرتریت روماتوئید
مشکلات التهابی مثل آرتریت رومائوئید که در آنها سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند یا نوعی عفونت باعث بیاشتهایی فرد میشود، طبیعتاً به کاهش وزن منجر میشوند. این بیماریها در رودهها نیز التهاب ایجاد کرده و منجر به اختلال جذب مواد مغذی میشوند که این نیز مزید بر علت شده و کاهش وزن به دنبال دارد.
عدم دریافت غذای کافی
با بالا رفتن سن، خالی شدن معده کندتر میشود و باعث میشود که فرد مدت طولانیتری احساس سیری کند. همچنین برخی از علائم مغزی که کنترلکننده اشتها و سیری هستند نیز کمرنگ میشوند. همه اینها باعث میشوند که افراد مسن، غذای کمتری خورده، مواد مغذی کمتری دریافت کرده و وزن کم کنند. بسیاری از داروها نیز بر روی اشتهای فرد اثر میگذارند.
سرطان
بسیاری از انواع سرطان مانند تومور یا زخم در معده یا رودهها در بدن التهاب ایجاد میکنند یا فرد رو با مشکل عدم جذب مواد مغذی روبرو میکنند و لذا وزن فرد کم میشود.
برگرفته از: www.prevention.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]