رژیم باروری یعنی کسانی که میخواهند بچهدار شوند، رژیمی را دنبال کنند که با ایجاد عادات سالم غذایی، احتمال باروری در آنها بیشتر شود. این رژیم در سال 2009 توسط سه پزشک از دانشگاه هاروارد معرفی شده است.
چه غذاهایی به باروری کمک می کنند؟
خوشبختانه این رژیم برای اکثر خانمها رژیم سختی نیست، مخصوصاً اگر عادت به سالم غذا خوردن داشته باشند. رژیم مخصوص باروری، یک رژیم تمیز، متنوع و شامل سبزیجات، پروتئین باکیفیت و سایر مواد غذایی سالم است. در اینجا به چند بخش مهم این رژیم اشاره میکنیم:
1 - چربیهای سالم
چربیهای ترانس موجود در فستفودها و برخی از خوراکیهای کارخانهای، نه تنها برای سلامتی قلب مضر هستند بکله منجر به افزایش مقاومت نسبت به انسولین و اختلال در تخمکگذاری نیز میشوند. توصیه میشود که از چربیهای غیراشتباع تکزنجیره مثل روغن زیتون فرابکر، مغزها و آووکادو برای افزایش توان باروری استفاده شود. همچنین بهتر است که از خوراکیهایی که منبع اسیدهای چرب امگا 3 هستند، مثل ماهی سالمون استفاده شود.
اسیدهای چرب توسط دستگاه باروری بدن به عنوان منبع انرژی و سوخت برای رشد جنین مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین نقش اساسی در جایگری جنین و حفظ و تداوم بارداری ایفا میکنند. مصرف منظم اسیدهای چرب امگا 3 باعث نظم در تخمکگذاری و کاهش احتمال بروز آندومتریوز میشود.
2 - غذاهای سرشار از فیبر
مصرف فیبر، استروژن اضافی بدن را کاهش میدهد. برخی منابع خوب فیبر عبارتند از: کِیل، بروکلی، کلم، شلغم، غلات کامل و برنج قهوهای. خوراکیهای پرفیبر این خاصیت را نیز دارند که معمولاً حاوی اسید فولیک طبییعی و سایر ویتامینها هستند. اسید فولیک یا فولات، یک ماده ضروری و حیاتی برای خانمهایی است که قصد بارداری دارند. در واقع وضعیت فولات بدن یک زن، هم در احتمال بارداری و هم در جلوگیری از نقص مادرزادی نوزاد، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خوراکیهای پرفیبر گیاهی، سرشار از آهن نیز هستند که آن نیز در افزایش باروری نقش دارد.
3 - پروتئین گیاهی
متخصصین این رژیم معتقدند که بهتر است که پروتئین گیاهی جایگزین پروتئین حیوانی شود. یعنی مثلاً به جای گوشت قرمز از حبوبات، عدس، مغزهای خام و دانهها استفاده شود. استناد متخصصین رژیم باروری بر این است که مصرف مقادیر زیادی گوشت قرمز در زنانی که از IVF استفاده میکنند منجر به کاهش احتمال جایگزینی و رشد موفقیتآمیز تخم میشود. یکی از دلایل اصلی بر حذر داشتن افراد از مصرف گوشت قرمز این است که معمولاً دارای آلودگیهای محیطی و نیز هورمون رشد هستند که بر روی باروری تأثیر منفی دارند.
از این روی متخصصان رژیم باروری توصیه میکنند که روزانه یک واحد از گوشت قرمز را حذف و به جای آن از حبوبات، نخود و مغزها استفاده شود. همچنین توصیه میشود که یک واحد لبنیات پرچرب مثل شیر کامل، بستنی یا ماست استفاده شده و از مصرف محصولات تهیه شده از شیر خامهگرفته که به نظر میرسد با ناباروری در ارتباط هستند، پرهیز شود.
وزن و ورزش در رژیم باروری
برخورداری از وزن مناسب نیز نقش مهمی در باروری دارد. متخصصان رژیم باروری توصیه میکنند که شاخص توده بدن فرد (BMI) بین 20 تا 24 باشد که محدوده طبیعی محسوب میشود. اضافهوزن و چاقی بر روی چرخه قاعدگی و تخمکگذاری، اثر منفی میگذارند و باردار شدن را با چالش مواجه میکنند.
در رژیم باروری، به خصوص به زنانی که دچار اضافهوزن هستند، توصیه میشود که فعالیت بدنی داشته باشند. البته باید دقت داشته باشید که ورزش بیش از حد نیز میتواند اثر منفی بر تخمکگذاری داشته باشد. پس باید در هر شرایط، تعادل را رعایت کنید.
فواید رژیم باروری
اگر شما به طور معمول فردی نیستید که سالم غذا بخورید، استفاده از این رژیم هم به شما در کاهش وزن کمک میکند و هم برای سلامتی عمومی شما مفید است و در کنار اینها احتمال باروری را نیز در شما افزایش میدهد. وجود ذخایر چربی اضافی در بدن باعث نامنظم شدن تخمکگذاری و افزایش التهاب در بدن میشود و محیط را برای پرورش تخم، به یک محیط نامناسب مبدل میکند.
رژیم باروری برای زنانی هم که از سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) رنج میبرند، مفید است زیرا این بیماری با اضافهوزن و مقاومت به انسولین در ارتباط میباشد.
عوارض جانبی رژیم باروری
این رژیم عوارض جانبی ندارد اما گاهی افراد در پیروی از آن دچار زیادهروی شده و آن را با رژیمهایی مثل کتو اشتباه میگیرند که برای خانمهایی که میخواهند باردار شوند، توصیه نمیشود. رژیمهای مد روز مثل رژیم کتو میتوانند منجر به کمبودهای تغذیهای و عدم تعادل هورمونی در بدن شده و توان باروری را کاهش دهند. کاهش وزن شدید نیز در اثر رژیمهای سخت یا ورزش بیش از حد بر روی دستگاه تولید مثل اثر نامطلوب دارند.
آیا رژیم باروری واقعاً در باروری مؤثر است؟
افرادی که میخواهند باردار شوند باید از قبل از بارداری به تغذیه خود توجه کنند. با توجه به اینکه تمرکز رژیم بارداری بر روی سالم غذا خوردن است، استفاده از آن ضرری به فرد نمیرساند. یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی و اصلاح شیوه زندگی چیزیست که قطعاً اثر مثبت بر باروری دارد.
اما شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا رژیم باروری میتواند به شکل معجزهآسایی عمل کند؟ با توجه به اینکه باروری تحت تأثیر عوامل مختلف مثل ژنتیک و عواملیست که ممکن است تحت کنترل ما نباشند، نمیتوان انتظار معجزه از این رژیم داشت. بسیاری از کسانی هم که رژیم غذایی سالم و نحوه زندگی سالمی دارند نیز ممکن است دچار نازایی شوند و بسیاری از افرادی هم که زندگی چندان سالمی ندارند، توانایی بارداری بدون مشکل دارند.
اما یک نکته را به یاد داشته باشید، محیطی که در آن زندگی میکنیم میتواند مشکلات ژنتیکی را تشدید کند. مثل این میماند که ژنتیک، اسلحه را پر میکند و محیط ماشه را میکشد. بنابراین بهتر است که نحوه زندگی سالمی داشته باشیم تا احتمال باروری بیشتر باشد.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]