• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • رژیم باروری چیست و آیا حقیقتاً مؤثر است؟

  • شنبه، ۰۳ اسفند ۱۳۹۸ بازدید 558 مدیریت
  • رژیم باروری یعنی کسانی که می‌خواهند بچه‌دار شوند، رژیمی را دنبال کنند که با ایجاد عادات سالم غذایی، احتمال باروری در آنها بیشتر شود. این رژیم در سال 2009 توسط سه پزشک از دانشگاه هاروارد معرفی شده است.

  •  

    چه غذاهایی به باروری کمک می‌ کنند؟

    خوشبختانه این رژیم برای اکثر خانم‌ها رژیم سختی نیست،‌ مخصوصاً اگر عادت به سالم غذا خوردن داشته باشند. رژیم مخصوص باروری، یک رژیم تمیز، متنوع و شامل سبزیجات، پروتئین باکیفیت و سایر مواد غذایی سالم است. در اینجا به چند بخش مهم این رژیم اشاره می‌کنیم:

     

    1 -  چربی‌های سالم

    چربی‌های ترانس موجود در فست‌فودها و برخی از خوراکی‌های کارخانه‌ای، نه تنها برای سلامتی قلب مضر هستند بکله منجر به افزایش مقاومت نسبت به انسولین و اختلال در تخمک‌گذاری نیز می‌شوند. توصیه می‌شود که از چربی‌های غیراشتباع تک‌زنجیره مثل روغن زیتون فرابکر، مغزها و آووکادو برای افزایش توان باروری استفاده شود. همچنین بهتر است که از خوراکی‌هایی که منبع اسیدهای چرب امگا 3 هستند، مثل ماهی سالمون استفاده شود.

     

    اسیدهای چرب توسط دستگاه باروری بدن به عنوان منبع انرژی و سوخت برای رشد جنین مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین نقش اساسی در جایگری جنین و حفظ و تداوم بارداری ایفا می‌کنند. مصرف منظم اسیدهای چرب امگا 3 باعث نظم در تخمک‌گذاری و کاهش احتمال بروز آندومتریوز می‌شود.

     

    2 -  غذاهای سرشار از فیبر

    مصرف فیبر، استروژن اضافی بدن را کاهش می‌دهد. برخی منابع خوب فیبر عبارتند از: کِیل، بروکلی، کلم، شلغم، غلات کامل و برنج قهوه‌ای. خوراکی‌های پرفیبر این خاصیت را نیز دارند که معمولاً حاوی اسید فولیک طبییعی و سایر ویتامین‌ها هستند. اسید فولیک یا فولات، یک ماده ضروری و حیاتی برای خانم‌هایی است که قصد بارداری دارند. در واقع وضعیت فولات بدن یک زن، هم در احتمال بارداری و هم در جلوگیری از نقص مادرزادی نوزاد، نقش به سزایی دارد. بسیاری از خوراکی‌های پرفیبر گیاهی، سرشار از آهن نیز هستند که آن نیز در افزایش باروری نقش دارد.

     

    3 -  پروتئین گیاهی

    متخصصین این رژیم معتقدند که بهتر است که پروتئین گیاهی جایگزین پروتئین حیوانی شود. یعنی مثلاً به جای گوشت قرمز از حبوبات، عدس، مغزهای خام و دانه‌ها استفاده شود. استناد متخصصین رژیم باروری بر این است که مصرف مقادیر زیادی گوشت قرمز در زنانی که از IVF استفاده می‌کنند منجر به کاهش احتمال جایگزینی و رشد موفقیت‌آمیز تخم می‌شود. یکی از دلایل اصلی بر حذر داشتن افراد از مصرف گوشت قرمز این است که معمولاً دارای آلودگی‌های محیطی و نیز هورمون رشد هستند که بر روی باروری تأثیر منفی دارند.

     

    از این روی متخصصان رژیم باروری توصیه می‌کنند که روزانه یک واحد از گوشت قرمز را حذف و به جای آن از حبوبات، نخود و مغزها استفاده شود. همچنین توصیه می‌شود که یک واحد لبنیات پرچرب مثل شیر کامل، بستنی یا ماست استفاده شده و از مصرف محصولات تهیه شده از شیر خامه‌گرفته که به نظر می‌رسد با ناباروری در ارتباط هستند، پرهیز شود.

     

    وزن و ورزش در رژیم باروری

    برخورداری از وزن مناسب نیز نقش مهمی در باروری دارد. متخصصان رژیم باروری توصیه می‌کنند که شاخص توده بدن فرد (BMI) بین 20 تا 24 باشد که محدوده طبیعی محسوب می‌شود. اضافه‌وزن و چاقی بر روی چرخه قاعدگی و تخمک‌گذاری، اثر منفی می‌گذارند و باردار شدن را با چالش مواجه می‌کنند.

     

    در رژیم باروری، به خصوص به زنانی که دچار اضافه‌وزن هستند، توصیه می‌شود که فعالیت بدنی داشته باشند. البته باید دقت داشته باشید که ورزش بیش از حد نیز می‌تواند اثر منفی بر تخمک‌گذاری داشته باشد. پس باید در هر شرایط، تعادل را رعایت کنید.

     

    فواید رژیم باروری

    اگر شما به طور معمول فردی نیستید که سالم غذا بخورید، استفاده از این رژیم هم به شما در کاهش وزن کمک می‌کند و هم برای سلامتی عمومی شما مفید است و در کنار اینها احتمال باروری را نیز در شما افزایش می‌دهد. وجود ذخایر چربی اضافی در بدن باعث نامنظم شدن تخمک‌گذاری و افزایش التهاب در بدن می‌شود و محیط را برای پرورش تخم، به یک محیط نامناسب مبدل می‌کند.

     

    رژیم باروری برای زنانی هم که از سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) رنج می‌برند، مفید است زیرا این بیماری با اضافه‌وزن و مقاومت به انسولین در ارتباط می‌باشد.

     

    عوارض جانبی رژیم باروری

    این رژیم عوارض جانبی ندارد اما گاهی افراد در پیروی از آن دچار زیاده‌روی شده و آن را با رژیم‌هایی مثل کتو اشتباه می‌گیرند که برای خانم‌هایی که می‌خواهند باردار شوند، توصیه نمی‌شود. رژیم‌های مد روز مثل رژیم کتو می‌توانند منجر به کمبودهای تغذیه‌ای و عدم تعادل هورمونی در بدن شده و توان باروری را کاهش دهند. کاهش وزن شدید نیز در اثر رژیم‌های سخت یا ورزش بیش از حد بر روی دستگاه تولید مثل اثر نامطلوب دارند.

     

    آیا رژیم باروری واقعاً در باروری مؤثر است؟

    افرادی که می‌خواهند باردار شوند باید از قبل از بارداری به تغذیه خود توجه کنند. با توجه به اینکه تمرکز رژیم بارداری بر روی سالم غذا خوردن است، استفاده از آن ضرری به فرد نمی‌رساند. یک رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی و اصلاح شیوه زندگی چیزیست که قطعاً اثر مثبت بر باروری دارد.

     

    اما شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا رژیم باروری می‌تواند به شکل معجزه‌آسایی عمل کند؟ با توجه به اینکه باروری تحت تأثیر عوامل مختلف مثل ژنتیک و عواملیست که ممکن است تحت کنترل ما نباشند، نمی‌توان انتظار معجزه از این رژیم داشت. بسیاری از کسانی هم که رژیم غذایی سالم و نحوه زندگی سالمی دارند نیز ممکن است دچار نازایی شوند و بسیاری از افرادی هم که زندگی چندان سالمی ندارند، توانایی بارداری بدون مشکل دارند.

     

    اما یک نکته را به یاد داشته باشید، محیطی که در آن زندگی می‌کنیم می‌تواند مشکلات ژنتیکی را تشدید کند. مثل این می‌ماند که ژنتیک، اسلحه را پر می‌کند و محیط ماشه را می‌کشد. بنابراین بهتر است که نحوه زندگی سالمی داشته باشیم تا احتمال باروری بیشتر باشد.

     

    برگرفته از:   www.livestrong.com





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.