اندومتریوز به گسترش لایه داخلی رحم به بخش خارجی آن گفته میشود که در نتیجه علائمی مثل دردهای شدید لگن قبل و در طول دوران قاعدگی و اسهال در فرد ایجاد میشود. گرچه رژیم غذایی به تنهایی نمیتواند درمان اندومتریوز باشد و حتی هیچ تضمینی برای کاهش درد اندومتریوز و علائم آن از طریق رژیم غذایی و تغذیه خاص وجود ندارد اما بر اساس تجربه به نظر میرسد که مصرف برخی از مواد غذایی و پرهیز از برخی دیگر از مواد غذایی، میتواند در کاهش علائم و درد اندومتریوز تا حدودی مؤثر باشد. برخی عواملی که با بروز اندومتریوز در ارتباط هستند عبارتند از: التهاب و تغییرات هورمون استروژن که میتوانند تحت تأثیر رژیم غذایی قرار بگیرند.
قبل از پرداختن به تغذیه و درمان اندومتریوز به شما پیشنهاد میکنیم که این مطلب را هم بخوانید: 5 نشانه اینکه دچارنفخ غیرطبیعی شدهاید
این نوع چربی در محصولات حیوانی و نیز غذاهای فراوریشده وجود دارد. چربی ترانس باعث بالا رفتن کلسترول بد خون (LDL) و کاهش کلسترول خوب خون (HDL) میشود. همچنین چربی ترانس احتمال بروز بیماری قلبی، سکته و دیابت نوع 2 را بالا میبرد.
تحقیقات نشان میدهند که زنانی که رژیم غذایی آنها چربی ترانس بیشتری دارد تا 48 درصد بیش از سایرین در معرض ابتلا به اندومتریوز قرار میگیرند. بنابراین توصیه میشود که چنانچه به این بیماری مبتلا هستید و به درمان اندومتریوز فکر میکنید و میخواهید علائم بیماری را کاهش دهید و یا از بروز آن جلوگیری کنید، از خوردن مواد غذایی سرخکردنی، مواد غذایی فراوری شده، فستفودها و هر غذایی که روی برچسب غذایی آن عنوان "روغن هیدروژنه شده" به کار رفته است، پرهیز کنید.
گلوتن نوعی پروتئین است که در اکثر غلات وجود دارد. در مورد نقش گلوتن در تشدید اندومتریوز، هنوز مطالعات کافی صورت نگرفته است اما بر اساس تحقیقات، رژیم بدون گلوتن درد ناشی از اندومتریوز را بعد از یک سال استفاده از این رژیم، کاهش میدهد. شاید علت این باشد که گلوتن میتواند به بروز التهاب در بدن منجر شود و التهاب نیز به نوبه خود دردهای اندومتریوز را تشدید میکند.
منظور از کربوهیدراتهای کوتاهزنجیره، الیگوساکاریدها، دیساکاریدها، مونو ساکاریدها و پلییولها هستند که روده کوچک در جذب آنها با مشکل مواجه میشود. در نتیجه برخی از افراد با مصرف این نوع کربوهیدراتها علائم گوارشی مثل گرفتگی شکم، اسهال و نفخ را تجربه میکنند. برخی از مواد غذایی که حاوی مقادیر زیادی از این دسته از کربوهیدراتها هستند عبارتند از: لبنیات حیوانی و ماست، پنیر چدار و فتا، شیر بادام، تخممرغ، محصولات گندم، برنج، مارچوبه، بادنجان، خیار، پیاز،سیب، هلو، انگور و توتفرنگی.
پس کم کردن کربوهیدراتهای کوتاهزنجیره به درمان اندومتریوز کمک میکند. بسیاری از بانوانی که از اندومتریوز رنج میبرند با کاهش مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدراتهای کوتاهزنجیره، کمتر دچار سندرم روده تحریکپذیر که یکی از مشکلاتی است که در اندومتریوز شایع است، میشوند.
برخی تحقیقات حاکی از رابطه بین مصرف گوشت قرمز با افزایش احتمال ابتلا به اندومتریوز هستند. دلیل اصلی این رابطه هنوز مشخص نیست اما به نظر میرسد از آنجایی که گوشت قرمز میتواند در بدن التهاب ایجاد کند پس احتمالا همین التهاب در افزایش بروز علائم اندومتریوز نقش دارد. گرچه کاهش مصرف گوشت قرمز، بهطور قطع درمان اندومتریوز نیست اما بهتر است در استفاده از گوشت قرمز، تعادل را رعایت کنید.
در یک تحقیق در سال 2018 مشخص شد که مصرف میوه بیشتر و به خصوص مرکبات، خطر ابتلا به اندومتریوز را کاهش میدهد. نقش میوهها در کاهش درد و علائم اندومتریوز هنوز به درستی مشخص نیست اما به طور کلی هر ماده غذایی که برای سلامتی عمومی بدن مفید باشد، میتواند به درمان اندومتریوز نیز کمک کند و میوهها یکی از سالمترین دسته خوراکیها هستند.
یکی از مشکلات شایع در افراد مبتلا به اندومتریوز، احساس خستگی مفرط و ضعف است. بسیاری از افرادی که از اندومتریوز رنج میبرند به کمبود آهن مبتلا هستند. تنها راه اینکه بفهمید آیا مشکل کمبود آهن دارید یا خیر این است که آزمایش خون بدهید. در صورتی که کمبود آهن داشته باشید، ممکن است که پزشک برای شما مکمل آهن تجویز کند و یا به شما توصیه کند که غذاهای حاوی آهن بیشتری بخورید. از جمله این نوع مواد غذایی میتوان به گوشت، غذاهای دریایی، مواد غذایی غنی شده با آهن، اشاره کرد.
مطالعات نشان میدهند که کسانی که با مصرف خوراکیهایی مثل روغن ماهی، اسیدهای چرب امگا 3 بیشتری دریافت میکنند، کمتر دچار دردهای اندومتریوز و التهاب میشوند و کیفیت زندگی کسانی که به اندومتریوز شدید مبتلا هستند، بالاتر میرود. به نظر میرسد که امگا 3 بر روی تولید پروستوگلاندینها در بدن اثر مثبت میگذارد. پروستوگلاندینها ترکیباتی هستند که اثراتی مشابه هورمونها دارند و دردهای لگن را کاهش میدهند و به درمان اندومتریوز کمک میکنند.
آنتی اکسیدانها ترکیبات طبیعی یا دستساز بشر هستند که از تخریب سلولهای بدن جلوگیری کرده و یا تخریب را به تأخیر میاندازند. کسانی که از مکمل آنتیاکسیدان استفاده میکنند به میزان چشمگیری درد کمتری را در اندومتریوز نسبت به مبتلایانی که آنتیاکسیدان مصرف نمیکنند، تجربه مینمایند. علت این امر هنوز مشخص نیست اما این مورد هم میتواند به علت اثر ضد التهاب آنتیاکسیدانها باشد. یک راه طبیعی و بسیار خوب برای افزایش دریافت آنتیاکسیدان، مصرف بیشتر میوه و سبزیجات است.
در حال حاضر هیچ رژیم غذایی مخصوص جلوگیری یا درمان قطعی اندومتریوز وجود ندارد اما سالم غذا خوردن میتواند تا حدودی درد اندومتریوز را در بدن کاهش بدهد. بنابراین در کنار اینکه حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید، سعی کنید رژیم غذایی خود را نیز به عنوان یک راهکار جانبی و کمکی، اصلاح نمایید تا بدن شما قدرت بیشتری در مواجهه با اندومتریوز داشته باشد.
یکی از دلایلی که ما در یکا مصرف اکثر میوهها و سبزیجات را کاملا آزاد و بدون محاسبه گذاشتهایم همین است که شما با افزایش توجه به این دسته از مواد غذایی ارزشمند، کمتر دچار معضلاتی مثل اندومتریوز شده و بتوانید علائم ناشی از این مشکلات بالینی را کاهش بدهید.
برگرفته از: www.health.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]