ابتدا رژیم اتکینز و سپس رژیم پالئو و حال نیز رژیم کتو همگی از رژیمهای پر پروتئین هستند که سالهاست که برای کاهش وزن بر سر زبانها افتادهاند. اما آیا واقعاً نیاز است که همه ما مقدار زیادی پروتئین مصرف کنیم؟ در ادامه مطلب به این موضوع میپردازیم.
برای اکثر ما نیازی به استفاده از رژیم پر پروتئین نیست. واقعیت این است که تمرکز بر روی یک درشتمغذی خاص مثل چربی یا کربوهیدرات، کمک چندانی به کاهش وزن نمیکند و تمرکز باید باید در واقع بر روی کل غذا باشد و ترکیب سالمی از انواع درشتمغذیها که آن غذا رو تشکیل دادهاند و نه یک درشتمغذی خاص.
جالب است که اکثر افراد، فقط گوشت قرمز رو منبع پروتئین میدانند در حالی که پروتئین در تخممرغ، ماهی، ماکیان و منابع غذایی گیاهی مثل حبوبات، سویا، عدس، مغزها و دانهها و برنج و غلات هم وجود دارد. البته پروتئینی که در گوشت وجود دارد از نوع باکیفیت بالا است یعنی اسیدهای آمینه ضروری برای بدن در گوشت وجود دارد. اما در عین حال مصرف بیش از حد گوشت این ضرر رو هم دارد که گوشت، چربی اشباع و کلسترول زیادی دارد و بسته به اینکه چگونه پخته شود میتواند سرطانزا نیز باشد.
البته رژیم پر پروتئین برای چهار دسته از افراد بسیار مفید است. این بدین معنی نیست که این افراد باید فقط پروتئین بخورند بلکه میتوانند پروتئین بیشتری رو نسبت به سایر افراد در برنامه غذایی خود بگنجانند.
بدنسازان
انجام تمرینات استقامتی باعث پارگی میکروسکوپی در بافت عضله میشود که نیاز به ترمیم و بازسازی دارد. پروتئین منبع اسیدهای آمینه ضروری است که در ساختار عضلات نقش دارند. بدون وجود این اسیدهای آمینه، عضلات ساخته یا ترمیم نمیشوند.
کسانی که مستعد چاقی هستند
پروتئین برای هضم و تخلیه معده به زمان طولانیتری نیاز دارد و لذا باعث میشود که معده مدت زیادتری پر مانده و گرسنگی به تعویق بیفتد. همچنین قند خون رو ثابت نگه میدارد و همین ثابت ماندن قند باعث میشود که احساس گرسنگی نکنیم و هوسهای غذایی به سراغ ما نیایند. وقتی که رژیم کاهش وزن میگیریم، این خطر وجود دارد که عضلات ما تحلیل رفته و از بین بروند. برای جلوگیری از این امر به پروتئین نیاز داریم. برای انجام فعالیت ورزشی نیز باید به بدن پروتئین برسانیم. مصرف منابع غذایی پروتئین مثل نخود و لوبیا و عدس ما رو سیر نگه داشته و کنترل وزن رو آسانتر میکنند.
کسانی که غذاهای شیرین، پرکربوهیدرات و کیفیت پایین مصرف میکنند
وقتی که میزان پروتئین برنامه غذایی خود رو بیشتر میکنیم، جا برای کربوهیدرات و شیرینیجات، کمتر میشود و کمتر از این مواد استفاده میکنیم. این موضوع به کاهش فشار خون و کاهش کلسترول بد LDL نیز کمک میکند.
افرادی که در دوره میانسالی هستند
بعد از سن 50 سالگی بهتر است که مصرف پروتئین خود رو کمی افزایش بدهیم تا از تحلیل رفتن عضلات که با بالا رفتن سن اتفاق میافتد، جلوگیری کنیم. البته بهتر است که از منابع پروتئینی حیوانی مثل گوشت و لبنیات و تخممرغ کمتر استفاده شود زیرا معمولاً افراد در این سن با مشکل بالا بودن کلسترول خون و سایر مشکلات قلبی-عروقی هم مواجه هستند و منابع غذایی ذکر شده سراشر از چربی اشباع مضر میباشند. لذا توصیه میشود که از منابع غذایی پروتئین مثل حبوبات، دانهها، غلات کامل، مغزها و ماهی استفاده شود که علاوه بر پروتئین، فواید غذایی ارزشمند زیاد دیگری نیز دارند.
برگرفته از: www.prevention.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]