انواع و اقسام رژیمهای کاهش وزن وجود دارند که به ما وعده کاهش وزن سریع و آسان میدهند. مسلماً وقتی رژیم سخت و بسیار محدودکننده میگیریم، وزن ما هم خیلی سریع کم میشود اما از آنجایی که نمیتوان اینگونه رژیمها رو تا همیشه ادامه داد، با کنار گذاشتن این نوع رژیمها، وزن دوباره به حالت اول و بلکه هم بیشتر بازمیگردد. وقتی هم که فرد از رژیم قبلی ناامید و به سراغ رژیم سریعالسیر دیگری میرود، باز همین مشکل تکرار میشود. به این مسأله، اصطلاحاً "رژیم یویو" گفته میشود.
وقتی که مقدار زیادی وزن رو به سرعت کم کرده و بعد دوباره به سرعت همان وزن به شما برمیگردد، این دیگر یک کاهش وزن موفق نیست. اگر رژیمی که انتخاب کردهاید، رژیمی نیست که بتوانید با آن تا آخر عمر سر کنید، یعنی رژیم اشتباهی رو انتخاب کردهاید.
این نوع رژیمها علاوه بر بیاثر بودن، به بروز آسیبهای روانی و جسمی که برخی از آنها همیشگی هستند نیز منجر میشوند. بیایید با هم نگاهی به اثرات مخرب رژیم یویو بر روی بدن بیاندازیم:
عضلات شما
چون کاهش وزن در رژیمهای سخت به سرعت انجام میشود، بدن علاوه بر چربی، عضلات رو هم میسوزاند. اما وقتی که فرد رژیم رو کنار میگذارد، به جای اینکه عضلات دوباره بازسازی شوند، چربی بیشتری در بدن ذخیره میشود. همین باعث میشود که وقتی فرد دوباره تصمیم به شروع رژیم بعدی میگیرد، کاهش وزن برای وی سختتر از دفعات قبل باشد زیرا بدن عضلات کمتر و چربی بیشتری نسبت به قبل دارد.
دستگاه گوارش شما
وقتی بین رژیمهای مختلف فرد شروع به پرخوری مجدد میکند، فشاری به دستگاه گوارش وارد میشود که منجر به رفلاکس اسید معده (سوزش سر دل)، معده درد و حتی یبوست یا اسهال دورهای میشود که بستگی به نوع و مقدار غذایی که مصرف میشود نیز دارد. همچنین تحقیقات نشان میدهند که فرد بیشتر در معرض سندرم روده تحریکپذیر و رفلاکس اسید معده قرار میگیرد که این دو باعث میشوند فرد مجبور به پرهیزهای غذایی شود تا علائم درد رو کاهش بدهد و یک چرخه خوردن و نخوردن پیش میآید که در نهایت مشکلات گوارشی رو بیشتر میکند.
سلامتی رودهها
رژیم یویو به مرور زمان منجر به بروز التهاب مزمن در بدن شده و در نتیجه سلامتی مغز و روهها رو تحت تأثیر قرار میدهد. میکروبهای طبیعی موجود در روده نقش مهمی در تولید سروتونین ایفا میکنند. سروتونین، نوعی انتقالدهند عصبی است که اشتها، خلق و خو، رفتار و خواب ما رو تنظیم مینماید. اما هر نوع محدودیت شدید غذایی میتواند تعادل این میکروبهای طبیعی رو به شکل خطرناکی بر هم زده و تولید سروتونین و سایر هورمونهای مهم رو دچار اختلال کند.
در رژیمهایی که فرد مجبور میشود یک یا بیش از یک گروه غذایی رو به طور کامل از برنامه غذایی خود حذف کند اصلاً توصیه نمیشوند زیرا روده به انواع مواد غذایی نیاز دارد و وقتی که تنوع غذایی از بین برود، باکتریهای روده به غذاهای مورد نیاز خود دسترسی نخواهند داشت و بسیاری از آنها از بین میروند. در حالی که باید زنده بمانند زیرا برای سلامتی روده مفید هستند. با از بین رفتن باکتریهای مفید روده، خلق و خو نیز دچار مشکلاتی شده و فرد استرس، اضطراب و افسردگی رو تجربه میکند.
قلب شما
کاهش وزن بر روی عملکرد بخشهای مختلف بدن اثر میگذارد. از جمله بر روی ضربان قلب، فشار خون، قند خون و چربی خون. اما رژیم یویو، یعنی کاهش و افزایش دورهای وزن، باعث میشود که این تغییرات خیلی دچار نوسان و به شدت بالا و پایین شوند و به کل دستگاه قلبی – عروقی فشار وارد شود.
اعتماد به نفس شما
گرچه اعتماد به نفس، بخشی از اندامهای بدن نیست اما اثرات روانی رژیم یویو مخرب بوده و فرد رو دچار احساس عدم اعماد به نفس و شکست میکند. این تفکر منفی نیز به نوبه خود بر وضعیت سلامتی بدن اثر نامطلوب میگذارد. این افراد معمولاً برای بررسی وضعیت جسمانی خود نیز به پزشک مراجعه نمیکنند.
راه حل
به جای اینکه به دنبال رژیمهایی باشید که وعده کاهش وزن سریع میدهند، سعی کنید عادات سالم رو در خودتان ایجاد کرده و پرورش بدهید. کاهش وزن باید تدریجی باشد تا قابل انجام برای همیشه بوده و فشارزیادی به روح و جسم شما وارد نکند. همچنین بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید تا به شما در این زمینه به طریق اصولی کمک کند.
برگرفته از: www.livestrong.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]