• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • علائم رایج کمبود ید در بدن

  • شنبه، ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 804 مدیریت
  • ید عنصری است که به بدن کمک می‌کند هورمون تیروئید ترشح کرده و انرژی بدن رو تنظیم کند. امروزه با افزودن ید به نمک خوراکی،‌ مشکل کمبود ید تا حدودی برطرف شده است. اما همچنان کسانی هم هستند که ممکن است با مشکل کمبود ید مواجه شوند. مثلاً زنان باردار به شکل خفیف کمبود ید دارند. خانم‌های باردار یا شیرده به این علت در معرض کمبود ید قرار دارند که نیاز آنها به ید،‌ به دلیل تشکیل غده تیروئید در جنین،‌ افزایش پیدا می‌کند.

  • ید علاوه بر نمک ید دار، در برخی مواد غذایی دیگر مثل شیر، غذاهای دریایی، نان و تخم‌مرغ نیز وجود دارد و به همین دلیل کسانی که گیاهخوار هستند و نیز کسانی که لبنیات یا نان مصرف نمی‌کنند در معرض خطر کمبود ید قرار دارند.

    بدون انجام آزمایش، تشخیص کمبود ید کار مشکلی است. اما یکسری علائم هم وجود دارند که می‌توانیم با توجه به آنها تا حدودی به کمبود ید پی ببریم.

    علائم کمبود ید

    علائم کمبود ید معمولاً زمانی خودشان رو نشان می‌دهند که این کمبود بسیار جدی شده است. مقدار ید موجود در بدن،‌ از این روز به آن روز و از این ساعت به آن ساعت دچار تغییر می‌شود و لذا برای اینکه مطمئن شویم که وضعیت دقیق ید در بدن ما چگونه است به حداقل 10 تا 12 آزمایش نیاز داریم. اما همانطور که گفته شد از برخی علائم ظاهری هم می‌توانیم تا حدودی پی به کمبود ید ببریم.

    گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید)

    وقتی که دریافت ید به کمتر از 100 میگروگرم در روز می‌رسد، بدن شروع به تولید بیشتر هورمون TSH می‌کند. این امر به بزرگ شدن غده تیروئید منجر می‌شود و گواتر ایجاد می‌کند که یکی از رایج‌ترین علائم کمبود ید است. گواتر ممکن است که قابل رؤیت یا غیرقابل رؤیت باشد. گاهی شخص اصلاً متوجه گواتر خود نمی‌شود مگر اینکه سی‌تی‌اسکن انجام دهد. از علائم گواتر می‌توان به احساس سرفه یا مشکل در بلع و تنفس اشاره کرد.

    کم‌کاری تیروئید

    اگر دریافت روزانه ید کمتر از 10 تا 20 میکروگرم باشد یا اگر غده تیروئید وی به قدر کافی هورمون تیروئید ترشح نکند علائمی مثل خستگی، افزایش وزن، ریزش مو، خشکی مو و خشکی پوست، یبوست،‌ عدم تحمل سرما، پف‌آلوگی صورت، گرفتگی صدا، ضعف و در عضلانی، افسردگی، از دست دادن حافظه در فرد ایجاد می‌شود.

    بیمارانی که به کم‌کاری تیروئید مبتلا هستند معمولاً حداقل دو یا سه مورد از علائمی که ذکر شد رو دارند. توجه داشته باشید که این علائم می‌توانند به سایر مشکلات بالینی هم ربط داشته باشند و یا حتی ناشی از داروهایی باشند که مصرف می‌کنید. بنابراین برای اینکه مطمئن شوید که علائم به کم‌کاری تیروئید مبتلا هستند باید به پزشک مراجعه کنید.

    کمبود ید در بارداری

    کمبود ید با نازایی، سقط جنین، زایمان زودرس، مرده‌زایی و نقص‌های مادرزادی در ارتباط است. نوزادان و کودکانی که مادران آنها در طول دوران بارداری یا شیردهی دچار کمبود ید بوده‌اند، ممکن است که IQ کمتری داشته و با دیرفهمی، آهستگی رشد یا مشکلات گفتاری و شنیداری مواجه شوند. کمبود خفیف ید با افزایش خطر ابتلا به بیش‌فعالی در کودک نیز همراه است.

    چگونه ید کافی مصرف کنیم؟

    حتماً نمک ید دار مصرف کنید. بسته‌بندی نمک رو مطالعه کنید تا عنوان ید دار روی آن قید شده باشد. دقت کنید که نمک دریا یا نمکی که در مواد غذایی کارخانه‌ای وجود دارد معمولاً فاقد ید است. همچنین از منابع غذایی طبیعی ید مثل گوشت حیوانات دریایی که در آب‌های شور رشد و زندگی می‌کنند، صدف دریایی، خرچنگ دریایی یا ساردین، استفاده کنید. برخی منابع غذایی دیگر مثل شیر، تخم‌‌مرغ و سبزیجات نیز تا حدودی ید دارند.

    معمولاً اگر باردار یا شیرده نباشید نیازی به دریافت مکمل ید نیست. اگر گیاهخوار هستید یا لبنیات یا نان مصرف نمی‌کنید با پزشک مشورت کنید تا در صورت لزوم برای شما مکمل تجویز کند. مکمل ید با داروهایی مثل داروی فشار خون تداخل پیدا می‌کند. هرگز خودسر اقدام به مصرف مکمل نکنید.

    همچنین به یاد داشته باشید که همانگونه که کمبود ید مضر است، زیاده‌روی در مصرف آن هم به بدن آسیب می‌رساند. درست مثل صدمات ناشی از پرکاری تیروئید.

     

    برگرفته از:  www.prevention.com

    گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.