تحقیقات نشان میدهند که در حدود دو سوم افرادی که وزن کم میکنند دوباره به وزن اولیه خود برمیگردند. این نوسانات وزن برای سلامتی مضر هستند زیرا باعث بروز تغییرات مولکولی در بدن میشوند. به عبارتی برخی از ژنها در بدن در اثر تغییرات شدید وزنی دستخوش تغییر شده، روشن یا خاموش میشوند و یا هرگز به حالت عادی خود بازنمیگردند. در ادامه مطلب به 5 مورد از عوارض جانبی خطرناک نواسانات وزن اشاره میکنیم.
1 - کند شدن متابولیسم
با کاهش وزن، متابولیسم پایه بدن کاهش پیدا میکند. به ازای هر 10 درصد کاهش وزن، نیاز بدن به انرژی به میزان 20 درصد کمتر میشود تا وزن فرد رو در همان حد نگه دارد. علت این است که در کاهش وزن، عضلات بدن نیز تحلیل میروند. همچنین تغییرات ژنتیکی و هورمونی در بدن اتفاق میافتند. کسانی که مرتب وزن کم میکنند و باز وزن اضافه میکنند در معرض احساس گرسنگی بیشتر قرار میگیرند. متأسفانه میزان گرسنگی این افراد حتی از قبل هم بیشتر میشود.
2 - بروز التهاب در بدن
با افزایش وزن، تعداد زیادی تغییرات ژنتیکی در بدن اتفاق میافتند که با سیستم ایمنی بدن و تنظیم التهابات بدن در ارتباط هستند. با تخریب DNA بدن،التهابات مزمن در بدن ایجاد میشوند که نقش مهمی در بروز مشکلات سلامتی مثل سرطان، اختلالات خودایمنی و بیماری قلبی – عروقی ایفا میکنند. همچنین به پرخوری بیشتر و افزایش وزن بیشتر نیز منجر میشوند. این مشکل مانند یک چرخه معیوب است که مرتب تکرار شده و هر بار بد و بدتر میشود.
3 - ابتلا به افسردگی
یک تحقیق نشان میدهد که نواسانات وزنی میتواند به افسردگی منجر شود. یعنی حتی اگر فرد با موفقیت وزن کم کند اما سابقه بالا و پایین رفتن وزن رو داشته باشد، ممکن است که بعد از کاهش وزن به افسردگی مبتلا شود. البته هنوز مشخص نیست که دقیقاً به چه علت افراد حتی با رسیدن به موفقیت دچار افسردگی میشوند اما گفته میشود که التهاب، کاهش بافت عضلانی بدن و بیماریهای مزمن مثل دیابت و بیماری قلبی – عروقی با بروز علائم افسردگی در ارتباط هستند.
4 - ابتلا به بیماری قلبی
افزایش وزن حتی در حد متعادل هم منجر به تغییرات ژنتیکی در عضلات قلب میشود. همچنین در متابولیسم اسیدهای چرب نیز تغییراتی به وجود میآید. این تغییرات حتی بعد از اینکه فرد وزن اضافی رو کم میکند نیز تا حدودی باقی میمانند. شاید به همین دلیل است که برخی از کسانی که تغییرات وزنی در حدود 4 کیلوگرم دارند تا دو برابر بیش از کسانی که تغییر وزنی آنها کمتر از 2 کیلوگرم بوده است در معرض حمله قلبی، سکته و مرگ قرار میگیرند.
5 - مقاومت به انسولین
هر قدر که نوسانات وزن بیشتر باشد، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هم در آینده بیشتر است. افزایش وزن حتی به میزان کم باعث تغییراتی در تریلیونها باکتری، ویروس و انگلی میشود که در بدن انسان زندگی میکنند. این تغییرات، کنترل متابولیکی رو محدود کرده و ممکن است که باعث مقاومت به انسولین شوند. مقاومت به انسولین هم به نوبه خود راه رو برای ابتلا به دیابت هموار میکند.
چگونه از نوسانات وزن جلوگیری کنیم؟
شاید با خواندن مطالب فوق دچار این نگرانی شده باشید که مبادا زندگی شما با کاهش و افزایش وزنهای متعددی که تا به امروز داشتهاید به مخاطره افتاده باشد. در پاسخ به این نگرانی شما باید بگوییم که عوامل زیادی در زندگی ما وجود دارند که بر زندگی ما اثر منفی دارند، مثل سیگارکشیدن، مصرف الکل و کمتحرکی، اما هیچیک از اینها به تنهایی باعث مرگ ناگهانی نمیشوند.
نوسانات وزن در بین خیلی از افراد رایج است. اگر تا کنون دچار این اشتباه شدهاید، هنوز هم دیر نشده و باید رژیم غذایی خود رو اصلاح کنید. باید دست از رژیمهای سخت و محدودکننده و شدید که باعث میشوند که در مدت کوتاهی وزن زیادی رو کم کنید یا وزن زیادی اضافه کنید، بردارید. هدف وزنی شما باید وزنی باشد که واقعگرایانه باشد نه مانکنی. دقت داشته باشید که رژیم غذایی که انتخاب میکنید باید آنقدر طبیعی و صحیح باشد که بتوانید تا آخر عمر از این شیوه رژیمی استفاده کنید و محدود به دوران رژیم نباشد.
برگرفته از: www.livestrong.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]