حتماً شنیدهاید که وقتی که وزن ما در ابتدای برنامه کاهش وزن به سرعت کاهش پیدا میکند، در واقع به دلیل از دست دادن آب بدن است و نه چربی اضافی بدن. وقتی هم که دچار توقف وزن میشویم این احتمال رو میدهیم که آب در بدن ما جمع شده و مانع از کاهش وزن میشود. اما وزن آب دقیقا چیست و چرا آب در بدن تجمع پیدا میکند؟
نمک و کربوهیدرات
از رایجترین دلایل تجمع آب در بدن، مصرف زیاد نمک است. سدیم به آب متصل شده و مانع از دفع آن از بدن میشود. کربوهیدراتها هم باعث تجمع آب در بدن میشوند، مخصوصاً اگر بعد از مدتی محرومیت از غذا یا رژیم غذایی سخت به مصرف کربوهیدرات روی بیاورید.
بدن ما کربوهیدرات اضافهای که نسوزاندهایم رو به شکل گلیکوژن درخود ذخیره میکند. گلیکوژن نیز آب رو به خود جذب میکند و لذا هر قدر که گلیکوژن بیشتری داشته باشیم، آب بیشتری هم در بدن جمع میشود. در رژیم غذایی سخت و در وهله اول، وزن به سرعت کم میشود که به دلییل همان آبی هست که در گلیکوژن و عضلات ما ذخیره شده است.
قاعدگی
بسیاری از خانمها یک هفته قبل از شروع قاعدگی به دلیل نوسانات هورمونی دچار تجمع آب در بدن میشوند. این احتباس آب در روز اول قاعدگی معمولاً به بالاترین حد خود میرسد. در نتیجه صورت، پاها و دستهای فرد دچار تورم و پفآلودگی میشود.
بارداری
بارداری به خصوص با نزدیک شدن به زمان زایمان از عوامل تجمع آب در بدن است و در دستها، پاها و قوزک پا، تورم ایجاد میکند. هم عوامل هورمونی و هم فشار جنین بر رگهای خونی از عوامل بروز این تورم هستند. بزرگی شکم و فشار ناشی از این بزرگی باعث میشود که مایعات از خون وارد بافتهای بدن شده و دیگر نتوانند به راحتی به خون بازگردند. اگر تنها مشکلی که مادر دارد، تورم است به احتمال زیاد مشکل خاصی نیست و طبیعی است. اما اگر دچار تورم ناگهانی که باعث آزار وی میشود شده باشد ممکن است که خون در بدن وی لخته شده (مخصوصاً اگر مشکل فقط در یک پا باشد) و یا فشار خون بالا رفته باشد که در هر صورت باید بلافاصله به پزشک مراجعه شود.
مصرف قرصهای ضدبارداری
هم استروژن و هم پروژسترون که در قرصهای ضدبارداری وجود دارند در تجمع آب در بدن مؤثر هستند. البته مقدار آبی که بدین ترتیب در بدن جمع میشود زیاد نیست و زیاد هم طول نمیکشد که تخلیه میشود. اما اگر برایتان آزاردهنده است میتوانید با پزشک زنان برای استفاده از روشهای دیگر ضدبارداری صحبت کنید.
کورتیزول
نام دیگر آن هورمون استرس است ولی نقشهای دیگری نیز در بدن دارد. مثلاً در ثابت نگه داشتن قند خون، تعادل متابولیسم، کاهش التهاب و حتی حافظه نقش دارد. وقتی که مقدار کورتیزول در بدن زیاد میشود، آب نیز در بدن تجمع پیدا میکند. البته این مسأله چندن شایع نیست اما ممکن است که اتفاق بیفتد. یعنی در واقع باید مقدار کورتیزول خیلی زیاد باشد تا چنین اتفاقی بیفتد و استرس به تنهایی نمیتواند مقدار کورتیزول رو تا این حد بالا ببرد که آب رو در بدن جمع کند.
مثلاً سندرم کوشینگ میتواند منجر به تجمع آب در بدن شود. این اتفاق زمانی میافتد که تومورهایی که در هیپوفیز یا غده آدرنال ایجاد شدهاند، کورتیزول خیلی زیادی رو در خون ترشح کنند. کسانی که به کمکاری تیروئید مبتلا هستند نیز ممکن است در اثر همین مسأله دچار پفآلودگی اطراف چشمها شوند.
سفر کردن
نشستن طولانیمدت در طول سفر باعث تجمع آب در بدن میشود. انقباضات عضلات در اثر نشستن طولانیمدت باعث میشود که مقدار زیادی مایعات به پاها هجوم آورده و این بخشها متورم شوند.
مصرف برخی از داروها
برخی از داروها مثل داروهای پرفشاری خون مانند بلوکهکنندههای کانال کلسیم، کوتیکواستروئیدها و داروهای ضدالتهاب غیراستروئید (NSAIDs)، برخی داروهای دیابت مثل تیازولیدیندیونز، نیز به تجمع آب در بدن منجر میشوند. میتوانید درباره عارضه جانبی اجتباس آب در بدن توسط داروها از پزشک خود سؤال کنید. شاید پزشک بتواند جایگزین دیگری برای داروی شما پیدا کند که این عارضه جانبی رو نداشته باشد.
ضعف در جریان خون
دستگاه گردش خون ما با بالا رفتن سن ضعیفتر میشود. عوامل مهم دیگری مثل نارسایی قلبی نیز در این امر دخیل هستند. سوپاپهای موجود در رگهای پا که باید جریان قلب رو به سمت بالا و قلب هدایت کنند، کمی افت پیدا میکنند و لذا خون در اندامهای تحتانی تجمع کرده و باعث احتباس آب در این نواحی میشود.
برگرفته از: www.health.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]