• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • فواید سبوس گندم

  • چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 768 مدیریت
  • در تهیه آرد سفید، سبوس گندم از آن جدا شده و حتی دور ریخته می‌شود. این در حالیست که سبوس گندم سرشار از انواع ترکیبات و مواد معدنی مفید و منبع بسیار خوب فیبر غذایی است. در حقیقت، جدا نکردن سبوس از گندم، خطر بروز بسیاری از بیماری‌ها رو کاهش می‌دهد. در ادامه مطلب درباره فواید گندم صحبت می‌کنیم.

  • در نصف فنجان سبوس گندم (29 گرم سبوس)، پروتئین (4/5 گرم) و فیبر (12/5 گرم که 99 درصد از فیبر مورد نیاز روزانه رو تأمین می‌کند) و نیز انواع مواد مغذی مثل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، پتاسیم، آهن، منیزیم، فسفر، روی و مس وجود دارد. همچنین بیش از نیمی از سلنیوم مورد نیاز روزانه رو فراهم می‌‌کند. به علاوه، انرژی کمی دارد و مصرف آن منجر به چاقی نمی‌شود. چربی آن نیز بسیار کم است. برخی از فواید سبوس گندم به شرح زیر است:

    کمک به سلامتی دستگاه گوارش

    با توجه به اینکه سبوس گندم منبع فیبر نامحلول است، حجم مدفوع رو افزایش داده و حرکت مدفوع در طول روده بزرگ رو سرعت می‌بخشد. به عبارتی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و شکم رو به طور منظم به کار می‌اندازد. به علاوه، علائمی مثل نفخ و ناراحتی شکم رو هم کاهش می‌دهد زیرا فیبر نامحلول موجود در سبوس گندم بیش از فیبر نامحلولی که در جودوسر و برخی میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد، مدفوع رو حجمی می‌نماید. سبوس گندم، پروبیوتیک نیز محسوب می‌شود و فیبر غیرقابل هضم آن، منبع غذایی خوبی برای باکتری‌های سالم روده به حساب می‌آید. افزایش تعداد این باکتری‌ها به سلامتی روده کمک می‌کند.

    از بروز برخی از سرطان‌ها جلوگیری می‌کند

    یکی از مهمترین این سرطان‌ها، سرطان روده بزرگ است که سومین سرطان شایع در سطح جهان می‌باشد. سبوس گندم حتی از فیبر موجود در جودوسر هم اثر بهتری در جلوگیری از ایجاد تومور دارد. رژیم‌های غذایی پرفیبر، خطر بروز سرطان روده بزرگ رو کاهش می‌دهند. سایر ترکیبات موجود در سبوس گندم مثل آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی نظیر لیگنان و اسید فیتیک نیز در جلوگیری از سرطان نقش دارند.

    سبوس گندم، تولید اسیدهای چرب کوتاه‌زنجیره (SCFA) رو نیز در آزمایشات حیوانی افزایش می‌دهد. SCFA توسط باکتری‌های سالم روده تولید می‌شود و منبع اصلی مواد مغذی برای سلول‌های روده بزرگ است. مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهند که SCFA از رشد تومور جلوگیری کرده و سلول‌های سرطانی روده بزرگ رو از بین می‌برد. سبوس گندم به دلیل وجود اسید فیتیک و لیگنان و نیز فیبر در آن از سرطان سینه نیز جلوگیری می‌کند.

    کمک به سلامتی قلب

    رژیم غذایی پرفیبر، خطر بیماری‌های قلبی رو کاهش می‌دهد زیرا کلسترول تام رو در بدن کاهش  داده و کلسترول خوب (HDL) رو افزایش می‌دهد. تری‌گلیسرید خون رو نیز تا حدودی کم می‌کند.

    عوارض جانبی مصرف سبوس گندم

    علیرغم فواید بسیار ارزشمند سبوس گندم، این ماده غذایی می تواند در مواردی مضر باشد زیرا:

    حاوی گلوتن است

    گلوتن نوعی پروتئین است که گرچه در اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی‌کند اما برخی از افراد نمی‌توانند گلوتن رو هضم کنند و با آن به مشکل بر می‌خورند. مثلاً در بیماری سلیاک که یک بیماری خودایمنی است، بدن نسبت به گلوتن حساسیت نشان داده و علائمی مثل دردهای شکم و اسهال در فرد ایجاد می‌کند. همچنین، لایه داخلی روده باریک نیز در این افراد دچار آسیب می‌شود. برخی از افراد نیز بدون اینکه به سلیاک مبتلا باشند به گلوتن حساسیت نشان می‌دهند. بنابراین، کسانی که به سلیاک مبتلا هستند و یا به گلوتن حساسیت دارند، باید از خوردن سبوس گندم و هر ماده غذایی دیگری که گلوتن دارد، پرهیز کنند.

    حاوی فروکتان است

    فروکتان نوعی کربوهیدرات است که قابل هضم نیست و در روده بزرگ تخمیر می‌شود. فرایند تخمیر فروکتان، منجر به تولید گاز و سایر عوارض ناخوشایند گوارشی، مثل آروغ زدن، دردهای شکمی و اسهال، به خصوص در مبتلایان به سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) می‌شود. اگر به IBS مبتلا هستید و یا دچار عدم تحمل فروکتان هستید، از مصرف سبوس گندم پرهیز کنید.

    حاوی اسید فیتیک است

    این ترکیب در دانه تمام گیاهان یافت می‌شود و غلظت آن در سبوس گندم، زیاد است. اسید فیتیک از جذب برخی از مواد معدنی مثل روی، منیزیم، کلسیم و آهن جلوگیری می‌کند. البته اگر از یک رژیم غذایی متعادل استفاده می‌کنید، اسید فیتیک نمی‌تواند مشکل جدی برای شما ایجاد کند. اما اگر با اکثر وعده‌های غذایی، خوراکی‌هایی با مقدار اسید فیتیک بالا مصرف کنید، به مرور زمان دچار کمبود برخی از مواد مغذی حیاتی می‌شوید.

    افزودن ناگهانی مقدار زیادی سبوس گندم به غذا

    این کار باعث می‌شود که دچار مشکلات گوارشی شوید. باید سبوس رو به مرور و ابتدا در مقادیر کم وارد برنامه غذایی خود کنید و به مرور بر مقدار آن بیفزایید تا بدن به آن عادت کند. همچنین هر بار که سبوس مصرف می‌کنید، مقدار زیادی آب نیز همراه آن بنوشید.

     

    برگرفته از:  www.healthline.com

    گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.