سماق یکی از طعمدهندههای محبوب ما ایرانیان است. برخی نیز از آن در مصارف دارویی استفاده میکنند. اما شاید خیلی از ما با فواید سماق آشنایی نداشته باشیم. در اینجا به این مطلب میپردازیم.
سماق از خانواده انبه است. از سماق میتوان چای نیز تهیه کرد اما اغلب آن را خشک کرده و به صورت پودر در میآورند و برای طعم دادن به غذا از آن استفاده میکنند.
تحقیقات علمی چندانی بر روی فواید سماق صورت نگرفته است اما به نظر میرسد که دارای فوایدی برای سلامتی باشد. حتی از مواد مغذی موجود در آن نیز اطلاعات چندانی در دسترس نیست اما بر اساس آنچه که تا کنون در این زمینه مورد مطالعه قرار گرفته است سماق حاوی فیبر، چربیهای سالم و برخی از ویتامینهای ضروری میباشد.
مواد مغذی موجود در سماق
سماق خشک حاوی چیزی در حدود ۷۱ درصد کربوهیدرات، ۱۹ درصد چربی و ۵ درصد پروتئین میباشد. بیشتر چربی موجود در سماق از نوع اسید اولئیک و اسید لینولئیک است. اسید اولئیک نوعی اسید غیراشباع تکزنجیره است که به سلامتی قلب کمک میکند. همچنین چربی موجود در سایر خوراکیهای مفید گیاهی مثل زیتون و آووکادو نیز میباشد. اسید لینولئیک نیز نوعی اسید غیراشباع چند زنجیرهاست که برای سلامتی پوست و غشاء سلولی، مفید است.
بیش از ۱۴ درصد سماق از فیبر تشکیل شده است که برای سلامتی دستگاه گوارش مفید میباشد. همچنین حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی ضروری مثل ویتامینهای C، B6، B1 و B2 است.
سرشار از آنتیاکسیدان
به نظر میرسد که وجود همین آنتیاکسیدانها است که به سماق خاصیت دارویی میدهند. از جمله این آنتیاکسیدانها میتوان به تانیس، آنتوسیانین و فلاونوئیدها اشاره کرد. آنتیاکسیدانها از سلولها در برابر اثرات مخرب استرس اکسیداتیو در بدن، محافظت میکنند. همچنین خاصیت ضد التهاب دارند و از بیماریهای التهابی مثل بیماری قلبی و سرطان جلوگیری میکنند.
تنظیم قند خون
برخی تحقیقات حاکی از اثر سماق بر تنظیم قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند. البته باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود تا مشخص شود که آیا میتوان از این خاصیت سماق به عنوان بخشی از فرایند کنترل قند خون استفاده کرد یا خیر.
تسکین دردهای عضلانی
افرادی که نوشیدنی سماق مصرف میکنند در مقایسه با دیگران کمتر دچار دردهای عضلانی بعد از ورزش میشوند. همچنین آنتیاکسیدان موجود در آن میتواند در تسکین دردهای عضلانی نقش داشته باشد. این موضوع نیز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
عوارض جانبی احتمالی و نکات احتیاطی
تاکنون عوارض جانبی جدی در زمینه سماق گزارش نشده است. اما از آنجایی که از خانواده انبه است چنانچه به انبه حساسیت دارید این احتمال وجود دارد که بدن شما به سماق نیز واکنش و حساسیت نشان بدهد.
از آنجایی که سماق میتواند قند خون را پایین بیاورد مصرف آن به کسانی که داروهای کاهنده قند خون استفاده میکنند، توصیه نمیشود.
همچنین باید دقت داشته باشید که سماق را با سماق سمی اشتباه نگیرید. سماق سمی از نوعی میوه سفید رنگ به دست میآید. در حالی که سماق معمولی و غیر سمی از میوه قرمز رنگ تهیه میشود که قابل خوردن است.
برگرفته از: www.healthline.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]