هر ساله افراد زیادی دچار مسمومیت غذایی میشوند زیرا خوراکیها را درست و به شکل مناسب ذخیره نمیکنند. جالب اینجاست که برخی از افراد تصور میکنند که بعضی از اقلام خوراکی بسیار مقاوم هستند و نیازی به نگهداری در محیط مناسب ندارند. در ادامه نگاهی به تعدادی از این اقلام خوراکی و نگهداری از مواد غذایی مختلف میاندازیم.
ترکیب سیر و روغن بسیار خوشمزه است اما اگر به درستی نگهداری نشود منجر به بیماری میشود. از آنجایی که سیر در واقع ریشه گیاه است بسیار در معرض رشد هاگها باکتری کلسترودیوم بوتولونیوم قرار دارد که عموما در خاک یافت میشود.
برای نگهداری این مواد غذایی تا زمانی که اکسیژن در محیط وجود داشته باشد این هاگها بیخطر هستند اما اگر سیر در جایی قرار بگیرد که اکسیژن به آن نرسد، مثل قرار گرفتن در داخل بطری روغن، هاگها فعال میشوند و سم خطرناکی تولید کرده و فرد را به بیماری بوتولیسم مبتلا میکنند که عارضه خطرناک اشکال در تنفس، فلج عضلانی و مشکلات جدی عصبی و در نهایت مرگ را به دنبال دارد. برای جلوگیری از مسمویت غذایی و کاهش خطر ابتلا به بوتولیسم بهتر است که سیر در روغن را داخل یخچال نگه داشته و طی 2 تا 3 روز مصرف کنید.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: غذای مانده را در فویل نپیچید
مانند آنچه درباره سیر گفته شد، خوراکیهای تخمیری یا کنسروی با خطر بالای آلودگی به سم بوتولیسم همراه هستند. نگهداری مواد غذایی که محتوای اسیدی پایینی دارند بسیار مهم است. خوراکیهایی مثل مارچوبه، لوبیای سبز، چغندر، ذرت، سیبزمینی، برخی از گوجهفرنگیها و انجیر، بیش از هر خوراکی دیگر میتوانند به بوتولیسم آلوده شوند و مسمویت غذایی ایجاد کنند.
اگر سبزیجات را کنسرو میکنید باید آنها را در جای خنک و تاریک و در دمای بین 10 تا 21 درجه سانتیگراد نگهداری کنید و بعد از باز کردن آنها هم باید حتما در یخچال نگهداری شوند.
یکی از پرخطرترین اقلام خوراکی در مسمومیت غذایی است زیرا میتواند حاوی هاگ باسیلوس آرئوس باشد. کافیست که محیط نگهداری برنج کمی مرطوب باشد تا این باکتری شروع به تکثیر کرده و تولید بیماری و مسمویت غذایی کند. به همین دلیل است که باید حتما برنج خام را در محیط خنک و خشک نگهداری کنید. توصیه میشود که برنج خام را در ظروف در بسته بدون هوا نگه دارید.
اما مشکل برنج، به برنج خام محدود نمیشود. برنج پخته نیز محیط مرطوب بسیار مناسبی برای میکروبهای بیماریزا فراهم میکند. اگر هم برنج با سایر اقلام خوراکی مثل غذاهای دریایی، تخممرغ و امثال اینها ترکیب شده باشد، باز هم احتمال آلودگی میکروبی و تولید بیماری از طریق آن بیشتر میشود.
برای نگهداری مواد غذایی مثل برنج پخته ابتدا باید به سرعت آن را سرد کنید تا فرصتی برای رشد باکتریها در آن فراهم نشود. بهترین دما برای نگهداری برنج پخته در یخچال، دمای 4 درجه سانتیگراد و پایینتر است. شما میتواند برنج پخته را داخل ظروف بدون هوا و دربدار به مدت 3 تا 4 روز در یخچال نگهداری کنید. وقتی هم که برنج را مجددا گرم میکنید باید تا 74 درجه سانتیگراد حرارت ببیند تا هر گونه باکتری مضر در درون آن از بین برود.
باور کنید یا نکنید، حتی میوه تازه هم میتواند مسمومیت غذایی ایجاد کند. به عنوان مثال توتها و ملون میتوانند در محیطهای گرم و مرطوب که محل پرورش آنها است، به باکتریهایی مثل لیستریا و سالمونلا آلوده باشند. بنابراین هرگز میوه را نشسته نخورید و حتما پس از شستشو آنها را خشک کرده و در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری کنید تا رشد باکتریها در آنها کُند شود.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: این خوراکیها را در یخچال نگذارید
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]