خیلی از افراد تصور میکنند که گیاهی بودن یک مکمل مثل مکمل زردچوبه، تضمینکننده ایمنی و بیخطر بودن آن مکمل است و نیازی به مشورت با پزشک برای مصرف آن مکمل گیاهی نیست. مکمل زردچوبه مدتیست که مورد توجه و محبوبیت قرار گرفته است زیرا گفته میشود که به دلیل خاصیت ضد التهاب خود، اثرات ضد سرطانی داشته و از بیماری قلبی و آلزایمر جلوگیری میکند. اما تحقیقات نشان میدهند که مکمل زردچوبه آنقدرها هم که به نظر میآید بیخطر نیست.
یک بانوی 71 ساله که به منظور حفظ سلامت قلب خود از مکمل زردچوبه استفاده میکرده است، دچار هپاتیت کبدی از نوع خودایمنی شده است زیرا سیستم ایمنی بدن وی شروع به فعالیت برعلیه سلولهای کبدی وی نموده است. این مشکل میتواند به سیروز کبدی و سرانجام به نارسایی کبدی منجر شود. این خانم به مدت 8 ماه بدون مشورت با پزشک از مکمل زردچوبه استفاده کرده بود.
زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که فواید متعددی برای سلامتی دارد. مطالعات نشان میدهند که کورکومین به از بین رفتن آکنه، آلزایمر، آرتریت، نفخ، سرطان، دیابت، بیماری لایم، درد و سندرم قبل از قاعدگی کمک میکند. البته اضافه کردن کمی زردچوبه در حد یک یا دو قاشق غذاخوری نمیتواند فواید زردچوبه رو آنطور که باید به بدن ما برساند زیرا کورکومین موجود در زردچوبه فقط 3 درصد از زردچوبه رو تشکیل میدهد. پس برای بهرمندی از فواید کورکومین باید مقدار زیادی زردچوبه مصرف کرد. به همین دلیل برخی از افراد به سراغ مصرف مکمل زردچوبه میروند.
پس آیا ما مجاز به مصرف مکمل زردچوبه هستیم یا خیر؟
یک تحقیق نشان میدهد که در حدود 5 درصد از کسانی که در تحقیقات دچار مشکل کبدی بودند از مکمل استفاده میکردند. البته هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که هر کس که مکمل مصرف میکند دچار مشکل کبدی میشود. در واقع اکثر افرادی که از مکمل استفاده میکنند، معمولاً در سنین بالا قرار دارند یا حتی ممکن است که سوءمصرف الکل داشته باشند.
همچنین این احتمال نیز وجود دارد که مکمل دچار آلودگی شده باشد و همین آلودگی به کبد صدمه بزند و مشکل از خود مکمل نبوده باشد. علاوه بر این، افراد معمولاً از انواع مکمل استفاده میکنند و ممکن است که صدمه به کبد ناشی از مکملها یا داروهای دیگر باشد و صرفاً در اثر مصرف مکمل زردچوبه ایجاد نشده باشد. پس نمیتوان با قطعیت مکمل زردچوبه رو مسئول بروز مشکلات کبدی دانست.
نکاتی برای مصرف زردچوبه و سایر مکملهای گیاهی
مکملها درست مانند داروها باید زیر نظر پزشک مصرف شوند. همیشه به یاد داشته باشید که طبیعی بودن یک دارو یا خوراکی به معنی بیخطر بودن آن نیست. بسیاری از داروها از منابع گیاهی تأمین میشوند اما مصرف آنها با اثرات جانبی همراه است.
مصرف نه تنها زردچوبه بلکه هر نوع مکمل دیگر باید با احتیاط و زیر نظر پزشک انجام شود، مخصوصاً اگر همزمان با داروهای دیگر مصرف میشود زیرا داروها میتوانند بر روی یکدیگر اثر بگذارند و همدیگر رو خنثی و بیاثر کنند. همچنین بسیاری از محصولات گیاهی بر روی لخته شدن خون اثر میگذارند و کسانی که از داروهای ضدانعقاد خون استفاده میکنند یا کسانی که باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند، نباید این محصولات گیاهی رو مصرف کنند.
به یاد داشته باشید که کورکومین تنها 3 درصد از زردچوبه رو تشکیل میدهد بنابراین ترسی از استفاده از زردچوبه در پخت غذا نداشته باشید و حتماً از آن در پخت و پز استفاده کنید.
برگرفته از: www.prevention.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]