آسیبدیدگی بدنی، درد عضلانی و کوفتگی و خستگی از جمله علائم مشخص این است که احتمالاً در انجام ورزش زیادهروی کردهاید. اما شاید ندانید که ورزش بیش از حد، بر روی مو، پوست و ناخنها هم اثرات منفی بر جای میگذارد. ورزش یک فعالیت ضروری و بسیار مفید است اما مانند هر چیز خوب دیگر اگر در انجام آن زیادهروی شود، عوارضی به دنبال دارد. حتی دیده شده است که ورزش بیش از حد باعث بروز افسردگی و بیخوابی در افراد میشود.
به این مشکل، اصطلاحاً سندرم تمرین بیش از حد گفته میشود. دو عامل میتوانند به سندرم تمرین بیش از حد منجر شوند: یکی ورزش زیاد و دیگری رساندن غذا و سوخت ناکافی به بدن. شما برای ترمیم عضلانی بعد از ورزش به غذا نیاز دارید. وقتی که این دو عامل از تعادل خارج شوند، احتمال ابتلا به سندرم تمرین بیش از حد نیز زیاد میشود.
استرس، خواب بیکیفیت، کمآبی بدن، همگی از عواملی هستند که سندرم تمرین بیش از حد را وخیمتر میکنند. اما ورزش بیش از حد چگونه بر روی سلامتی پوست، مو و ناخنها اثر منفی میگذارد؟
علت این امر، اثری است که تمرین بیش از حد بر روی هورمونها و کمبود مواد مغذی در بدن میگذارد. یکی از هورمونهایی که بیشترین مشکل متوجه آن میشود، هورمون کورتیزول است که به آن هورمون استرس نیز میگویند. تمرین بیش از حد باعث بالا رفتن شدید این هورمون شده و اگر این اتفاق دائم بیفتد بر روی سلامتی مو، پوست و ناخنها اثرات مخربی بر جای میگذارد.
یکی از این اثرات، افزایش ترشح چربی از غدد چربی پوست است. این چربی اضافی منجر به بسته شدن منافذ پوستی شده و سبب بروز بیماریهای التهابی پوست مثل اکزما و پسوریازیس میشود.
یک اثر دیگر این است که بدن برای تأمین پروتئین مورد نیاز برای ترمیم عضلانی، به سراغ مو، پوست و ناخنها رفته و آنها را میشکند تا پروتئین مورد نیاز خود را از طریق آنها تهیه کند زیرا ترمیم عضلانی برای بدن حیاتیتر و مهمتر از حفظ مو و ناخن است. در نتیجه، مو و ناخنها دچار نازکی و شکنندگی شده و رنگ پوست نیز تغییر پیدا میکند. سرعت رشد مو و ناخنها نیز کندتر میشود.
اصلاح مشکل تمرین بیش از حد و بازگرداندن سلامتی به مو، پست و ناخنها
در این صورت لازم است که با یک متخصص مشورت نمایید تا برنامه غذایی برای شما ترتیب بدهد که تمام نیازهای تغذیهای شما را تأمین نماید و نیز برنامه ورزشی مناسبی برای شما در نظر بگیرد. همچنین برنامه خواب شما نیز باید تنظیم شود.
متأسفانه سندرم تمرین بیش از حد، چیزی نیست که به سرعت قابل برگشت باشد. ماهها زمان میبرد تا فرد به حالت طبیعی بازگردد. سرعت بازسازی بدن در افراد مختلف نیز با یکدیگر تفاوت دارد و بستگی به سن، جنسیت، عوامل ژنتیکی و نوع تمرینات ورزشی فرد دارد. اگر زیر نظر متخصص باشید، علائم بهبودی، معمولاً پس از ۴ تا ۶ هفته خود را نشان خواهند داد.
البته بهبودی بدین معنی نیست که به شما چراغ سبز برای بازگشت به تمرینات بیش از حد گذشته داده شده است. باید یاد بگیرید که تمرینات ورزشی خود را در حد معقول نگه دارید و غذای کافی نیز به بدن خود برسانید. استراحت ورزشی را نیز نباید فراموش کنید تا به بدن فرصت کافی برای ترمیم خود داده شود.
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]