چربی بدن انواع مختلفی دارد. اما بسیاری از مردم از تفاوت چربیهای بدن آگاهی ندارند. چربی بدن در بین بسیاری از افراد، بدنام شده است. اما داستان چربی بدن به این سادگیها نیست. دراین بخش میخواهیم شما را با انواع چربی بدن که نقش مهمی در سلامتی یا بیماری ایفا میکنند، آشنا کنیم.
چربی، لباسها و ظواهر مختلف دارد
شاید ندانید که چربی از اعضای حیاتی بدن مثل کلیهها مراقب کرده و آنها را گرم نگه میدارد. همچنین از گرسنگی جلوگیری کرده و منبعی برای تأمین انرژی بدن است. تصور منفی ما راجع به چربی، اجحاف در حق این ماده غذایی حیاتی است.
بیشتر چربی موجود در بدن از نوع چربی سفید است. این نوع چربی همان است که وقتی از پهلوی خود نیشگون میگیریم زیر انگشتان ما میآید و به عنوان ذخیره انرژی در بدن عمل میکند. وقتی که رژیم میگیریم یا دسترسی به غذا نداریم، بدن از این چربی به عنوان منبع انرژی استفاده میکند.
سلولهای چربی، وظایف مهمی در بدن دارند
سلولهای چربی سفید علاوه بر تأمین انرژی، مسئول ترشح هورمونهای خاصی مثل لپتین و آدیپونکتین نیز هستند. ادیپونکتین، حساسیت بدن نسبت به انسولین را افزایش داده و از ما در برابر ابتلا به دیابت نوع 2 محافظت میکند. لپتین نیز هورمون سیری است و به ما کمک میکند تا با درک اینکه سیر شدهایم، غذای اضافه نخوریم.
در بدن نوعی چربی به نام چربی قهوهای نیز وجود دارد
نقش چربی قهوهای بیشتر از آنکه ذخیره چربی باشد، در واقع سوزاندن چربی است. در نتیجه باعث تولی گرما در بدن نوزادان و تنظیم دمای بدن آنها میشود. این نوع چربی با بالا رفتن سن، کمتر میشود و افراد بزرگسال، فقط مقدار کمی از این نوع چربی را در بدن خود دارند.
اگر بدن ما چربی قهوهای بیشتری میداشت، قادر بودیم که در طول روز انرژی بسیار بیشتری بسوزانیم و راحتتر وزن کم کنیم. به همین دلیل محققان در حال تلاش برای پیدا کردن راههایی هستن که بتوانند مقدار چربی قهوهای بدن را افزایش بدهند و یا چربی سفید بدن را طوری دستکاری کنند که به چربی قهوهای تبدیل شود.
البته سردی هوا و کاهش دما باعث فعال شدن تعداد بیشتری از سلولهای چربی قهوهای میشود. همچنین به نظر میرسد که نوشیدن قهوه تا حدودی میتواند باعث تحریک بیشتر چربی قهوهای شود
این امکان وجود دارد که چربی قهوهای از بروز دیابت نوع 2 جلوگیری نماید
چربی قهوهای، قند خون را در محدوده طبیعی نگه میدارد. تحقیقات نشان میدهند که نوسانات قند خون در کسانی که چربی قهوهای بیشتری در بدن خود دارند، کمتر است.
نوع سومی از چربی نیز وجود دارد
چربی نوع سوم، چربی بژ نام دارد که آن نیز مانند چربی قهوهای، چربی را میسوزاند و ذخیره نمیکند. اما فرق آن با چربی قهوهای این است که چربی بژ در واقع همان چربی سفید بوده است که قهوهای رنگ شده است. به نظر میرسد که دستگاه عصب سمپاتیک بدن در تقدیل سلولهای چربی سفید به بژ نقش دارد. البته هنوز مکانیسم دقیق این اتفاق مشخص نیست اما شاید علت آن این است که اعصاب سمپاتیک، رگهای خونی را به بافت چربی سفید میفرستند که منجر به قهوهای شدن این بافت میشود.
محل قرارگیری چربی در بدن، بسیار مهم است
چربی که در اطراف اندامهای احشایی شکم و داخل اندامهایی مثل کبد و روده تجمع پیدا میکند، یکی از انواع چربی است که باعث نگرانی میشود زیرا این نوع چربی از نظر متابولیکی فعال بوده و ترکیبات التهابزایی را در بدن آزاد میکند که خطر ابتلا به بیماری قلبی، بیماری کبدی، دیابت و سایر مشکلات بالینی را افزایش میدهد.
از سوی دیگر، چربی که در بازوها، رانها و کپل تجمع پیدا میکند، چربی غیرفعال است که انرژی را در خود دخیره نموده است و ضرری برای سلامتی ندارد.
چربی بدن با افسردگی در ارتباط است
اگر بیش از ده کیلوگرم چربی اضافی در بدن داشته باشید، احتمال بروز افسردگی در شما بیشتر میشود. به نظر میرسد که علت این موضوع بیشتر جنبه روانی دارد. یعنی اینکه فرد از ظاهر بدن خود راضی نیست و اعتماد به نفس وی خدشهدار میشود، از عوامل بروز افسردگی در او میباشند.
چربی بدن بر روی سلامتی مغز اثر میگذارد
به نظر میرسد که بین چربی اطراف شکم و کاهش قشر خاکستری مغز رابطه وجود دارد. کسانی که شاخص توده بدن (BMI) آنها زیاد است، دچار کاهش قشر خاکستری مغز که مسئول پردازش اطلاعات جدید است، میشوند. البته هنوز مشخص نیست که آیا چربی اضافی بدن در این مورد دخالت دارد و یا عوامل دیگری در این مسأله دخیل هستند.
سلولهای چربی را میتوان با انجما از بین برد
سلولهای چربی بیش از سلولهای عضلانی و پوستی، به سرما حساس هستند. از همین روی از روش کرایولیپوزیس برای از بین بردن سلولهای چربی زیر پوست استفاده میشود. بدن این سلولهای تخریبشده را ظرف مدت یک تا دو ماه دفع میکند و چربی دیگر باز نمیگردد.
سلولهای چربی را میتوان ذوب کرد
حرارت بالای 40 درجه سانتیگراد نیز میتواند سلولهای چربی را حذف کند. حرارتی که بدین منظور مورد استفاده قرار میگیرد از طریق روشهای خاصی مثل فرکانس رادیویی یا لیزر، تولید میشود. سلولهایی که با این روش تخریب میشوند، توسط بدن دفع میشوند.
برگرفته از: www.thehealthy.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]