این روزها همه به دنبال این هستیم که به طریقی، مقاومت بدن خود را با بالا بردن ظرفیت دستگاه ایمنی بدن خود افزایش بدهیم تا درگیر بیماری نشویم. وضعیت دستگاه ایمنی ما به عوامل متعددی بستگی دارد. ما بر روی برخی از این عوامل کنترل داریم اما برخی دیگر از کنترل ما خارج هستند. اما ورزش یکی از آن عواملی است که در کنترل ماست و به تقویت دستگاه ایمنی بدن کمک میکند.
ورزش، چه ورزشهای هوازی و چه تمرینات استقامتی، دستگاه ایمنی بدن ما را بهبود میبخشد. اما ورزش چگونه این کار را انجام میدهد؟
جالب است که بدانید چاقی و اضافه وزن از عواملی هستند که دستگاه ایمنی بدن را ضعیف میکنند و احتمال بروز بیماری را بالا میبرند. اما ورزش میتواند برخی از اثرات مضر چاقی را معکوس کند، حتی اگر فرد چاق وزن هم کم نکند. بنابراین چه تناسب اندام داشته باشید و چه اضافه وزن، در هر صورت ورزش دستگاه ایمنی بدن شما را تقویت مینماید.
در کسانی که فعالیت بدنی ندارند و یا فعالیت بدنی آنها بسیار اندک است، خطر ابتلا به بیمارها و عفونت لولههای تنفسی بخش بالایی دستگاه تنفس وجود دارد و یکی از این بیماریها هم ابتلا به ویروس کرونا یا همان کووید 19 است. کسانی که تا حدودی فعالیت بدنی دارند، در معرض خطری کمتری در این زمینه قرار دارند (40 درصد کمتر از کسانی که فعالیت بدنی ندارند یا فعالیتشان خیلی کم است).
اما این موضوع روی دیگری از سکه را نیز شامل میشود. یعنی افرادی که فعالیت بدنی بسیار شدید و خستهکنندهای دارند. این افراد نیز در معرض خطر ابتلا به عفونت لولههای بالایی دستگاه تنفسی قرار دارند. به همین دلیل است که بسیاری از دوندههای ماراتن، اغلب دچار سرماخوردگیهای خفیف یا گلو درد در طول تمرینات هستند. بنابراین نه تنها افرادی که ورزش نمیکنند، بلکه ورزشکاران حرفهای نیز باید به این نکته مهم و کلیدی توجه کنند.
این موضوع برمیگردد به طبیعت بدن و واکنشی که به استرس نشان میدهد. اگر فشاری که به بدن وارد میشود خیلی کم باشد، بدن ما تقویت نمیشود و اگر هم استرس و فشاری که به بدن وارد میشود زیاد باشد (یعنی در ورزشهای شدید) باز هم بدن فرصت بازسازی خود را پیدا نکرده و دچار ضعف میشود. بنابراین یک بازه مناسب ورزش وجود دارد که فعالیت بدنی کمتر یا بیشتر از آن میتواند برای بدن مضر باشد و ایمنی بدن را تضعیف کند.
همچنین شواهدی وجود دارند که نشان میدهند، تمرینات شدید ورزشی باعث سرکوب دستگاه ایمنی بدن میشوند. سلولهای ایمنی بدن باعث بر هم خوردن نظم تولید لنفوسیتها شده و هورمونهایی ترشح میکنند که اثرات منفی بر روی بدن میگذارند.
البته اکثر مردم آنقدر ورزش نمیکنند که جای نگرانی از بابت زیادهروی در ورزش باشد. اما چنانچه شما جزء ورزشکارانی هستید که ورزشهای بسیار شدید انجام میدهید، بهتر است که در این برهه که خطر ابتلا به کووید 19 جدی است، مدتی از انجام فعالیتهای شدید خودداری کنید.
با این وجود همانطور که گفته شد ورزش اگر در حد معقول انجام شود باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن میشود. اگر تا کنون اهل ورزش نبودید، اکنون بهترین زمان برای شروع ورزش است. سعی کنید که 3 تا 5 روز در هفته و هر بار به مدت 30 تا 60 دقیقه ترکیبی از ورزش هوازی و استقامتی و با شدت معقول انجام بدهید تا دستگاه ایمنی بدن شما تقویت شده و خطر بیماری در شما کمتر شود. اگر احساس میکنید که ورزشی که انجام میدهید بیشتر باعث ضعف شما میشود، بهتر است که دست نگه دارید زیرا ممکن است که عواقب منفی آن بیش از فواید آن باشند.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]