روزهداری متناوب، نوعی رژیم کاهش وزن است که این روزها بسیار بر سر زبانها افتاده و محبوبیت پیدا کرده است. به نظر میرسد که محدود کردن انرژی دریافتی روزانه به عملکرد بهتر مغز، سلامتی دستگاه گوارش و حفظ انرژی و متابولیسم در حد متعادل، کمک میکند. اما چقدر از اثرات روزهداری متناوب بر روی بدن مطلع هستید؟
روزهداری باعث میشود که بدن به جای اینکه مواد مغذی رو که در شرایط عادی صرف رشد و تولید میکرد، برای ترمیم و به قول معروف، برای زنده ماندن خود صرف نماید. به عبارتی، رژیم روزهداری متناوب هم به کاهش وزن میانجامد و هم کل دستگاه بدن رو نوسازی میکند. بیایید با هم نگاهی به اتفاقاتی که در طول روزهداری متناوب در بدن میافتند، بیندازیم.
وزن شما
روزهداری به کاهش وزن و کاهش چربی بدن منجر میشود. البته تحقییقات نشان میدهند که کسانی که روزه متناوب میگیرند، همان مقدار وزن کم میکنند که کسانی که از سایر روشهای کاهش وزن کمک میگیرند، وزن کم مینمایند. پس از این لحاظ تفاوتی بین رژیم روزهداری متناوب و سایر رژیمهای کاهش وزن وجود ندارد.
اما رژیم روزهداری متناوب دارای یک حسن دیگر هم هست و آن اینکه احتمال بروز مشکلاتی نظیر کبد چرب و افزایش انسولین خون در موشهای آزمایشگاهی که از این رژیم استفاده میکنند، نسبت به موشهایی که از رژیم معمولی استفاده میکنند، کمتر است.
اشتهای شما
شاید برایتان عجیب باشد اما روزهداری متناوب باعث کاهش ترشح هورمون گرسنگی میشود. البته یک مشکل هم در این بین وجود دارد و آن اینکه اگر این رژیم رو ترک کنید و مرتب بین این رژیم و غذا خوردن عادی در رفت و آمد باشید، این احتمال وجود دارد که به پرخوری دچار شوید. علت این است که بدن ما طوری طراحی شده است که مانع از قحطیزدگی و گرسنگی ما شود. در نتیجه انتقالدهندههای عصبی و هورمونهای اشتها بعد از مدتی گرسنگی طولانی، ما رو به پرخوری میکشانند.
مغز شما
جالب است که بدانید برخی از افراد با استفاده از رژیم روزهداری متناوب، احساس هوشیاری بیشتر و تمرکز حواس بهتر میکنند. شاید علت این باشد که وقتی بدن ما به جای گلوکز به عنوان سوخت از کتونبادیها استفاده میکند، بدن برای اینکه بتواند برای خود غذا تهیه کند، به طور طبیعی، هوشیاری بیشتری پیدا میکند. البته این موضوع به گذشتههای دور است که بشر مجبور به شکار برای تأمین غذای مورد نیاز خود بود و امروزه نیز واکنش بدن به ایجاد کتونبادی ناشی از روزه گرفتن، مانند گذشتگان ما است.
دستگاه گوارش شما
آزمایش بر روی حیوانات آزمایشگاهی نشان میدهد که روزهداری متناوب به بهبود تعادل باکتریهای مفید روده کمک میکند. هر قدر که باکتریهای مفید روده تعادل بهتری داشته باشند، دستگاه ایمنی بدن نیز قویتر است. البته باید آزمایشات بیشتری در این زمینه بر روی نمونههای انسانی انجام شود.
حساسیت به انسولین در بدن شما
در افراد سالم، خوردن غذا باعث تحریک ترشح انسولین در بدن میشود تا قند خون را ثابت نگه دارد. وقتی که وارد حالت روزهداری میشویم، انسولین بدن پایین میآید. در نتیجه حساسیت به انسولین در بدن بیشتر شده و از ما در برابر ابتلا به دیابت محافظت میکند.
کاهش انرژی دریافتی روزانه باعث کاهش قند خون نیز شده و چربی خون و فشار خون رو نیز اصلاح میکند. البته نتایج حاصل از تحقیقات بر روی نمونههای انسانی، حاکی از نتایج متناقض در این زمینه هم بودهاند. بنابراین باید تحقیقات بیشتری در این مورد صورت بگیرد.
پس آیا رژیم روزهداری متناوب بگیریم یا نگیریم؟
هیچ راهکاری لزوماً برای همه افراد یکسان عمل نمیکند. روزهداری متناوب ممکن است برای برخی از افراد غیرقابل تداوم باشد و یا لذتبخش نباشد. همچنین اگر مدت طولانی از این رژیم پیروی کنید ممکن است که به اختلالات غذایی دچار شوید. بنابراین اگر سابقه اختلالات غذایی دارید بهتر است که از این رژیم استفاده نکنید.
زنان باردار یا شیرده نیز نباید رژیم روزهداری متناوب بگیرند. همچنین افراد مبتلا به دیابت نیز از این رژیم خودداری کنند زیرا باعث نوسانات شدید قند خون آنها میشود.
در پایان، اگر رژیم روزهداری متناوب میگیرید که وزن کم کنید، به خاطر داشته باشید که محدودیت شدید غذایی، برعکس عمل میکند و با قطع رژیم، وزن شما برخواهد گشت و بلکه هم بیشتر از قبل خواهد شد. برنامه زمانی غذا خوردن خود رو با ساعت زیستی بدن خود تنظیم نمایید. یعنی در طول روز غذا خورده و از ساعت6 یا 8 شب به بعد از خوردن غذا پرهیز کنید تا زمان خوردن صبحانه در ساعت 6 یا 8 روز بعد. به همین سادگی!
برگرفته از: www.livestrong.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]