• امروز :
  • مطالب روز تغذیه و سلامت
  • چرا در طول قاعدگی،‌ وزن خانم‌ها افزایش پیدا می‌کند؟

  • چهارشنبه، ۲۴ بهمن ۱۳۹۷ بازدید 718 مدیریت
  • حتی اگر رژیم غذایی صحیح و نیز فعالیت بدنی داشته باشید باز هم وزن در طول قاعدگی دچار افزایش موقت می‌شود. اما این مسأله اصلاً جای نگرانی نیست زیرا این افزایش وزن، طبیعی است. در ادامه مطلب، چند دلیل رو که باعث می‌شوند در طول قاعدگی دچار اضافه‌وزن شوید با شما در میان می‌گذاریم.

  • افزایش وزن ناشی از قاعدگی از چه زمان شروع می‌شود و چقدر طول می‌کشد؟

    احساس نفخ و افزایش وزن از چند روز قبل از قاعدگی، شروع می‌شود. علت این است که پروژسترون درست قبل از قاعدگی هورمون غالب به حساب می‌آید و باعث تجمع آب در بدن می‌شود. خوشبختانه، با پایان قاعدگی، وزن به حالت طبیعی برمی‌گردد.

    افزایش وزن در طول قاعدگی چه مقدار است؟

    معمولاً افزایش وزن بین نیم کیلوگرم تا 1/5 کیلوگرم است اما برخی از خانم‌ها افزایش وزن در حدود 2/5 کیلوگرم رو هم ممکن است که تجربه کنند. اگر احساس می‌کنید که افزایش وزن شما بیش از حد طبیعی است به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است که علامت مشکل غدد درون‌ریز یا مشکل کلیوی در بدن شما باشد که باعث تجمع ناگهانی مقادیر زیادی آب در بدن شما شده است.

    4 دلیل اصلی برای افزایش وزن در طول قاعدگی

    تغییرات هورمونی قبل و در طول قاعدگی اثر زیادی بر روی وزن دارد.

    1 -  تغییرات هورمونی باعث احتباس آب در بدن می‌شوند

    آلدوسترون هورمونی است که آب بدن رو تنظیم می‌نماید. در قاعدگی، میزان این هورمون افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه آب بیشتری در بدن جمع می‌شود. بیشترین میزان احتباس آب در اولین روز قاعدگی اتفاق می‌افتد. پروژسترون نیز در تجمع آب در بدن نقش دارد زیرا باعث می‌شود که آب از رگ‌های خونی خارج شد ه و وارد فضای میان‌بافتی شود. این آب اضافی با پایان یافتن قاعدگی از بدن دفع شده و وزن به حالت اول بازمی‌گردد زیرا هورمون‌ها نیز به حالت اولیه خود بازمی‌گردند.

    برای کاهش میزان تجمع آب در دوران قاعدگی، توصیه می‌شود که آب بیشتری در دوران قاعدگی بنوشید. شاید به نظرتان عجیب و متناقض بیاید اما این کار در حقیقت به تخلیه آب کمک می‌کند.

    2 -  بروز هوس‌های شدید غذایی

    اکثر زنان در دوران قاعدگی دچار هوس شدید خوردن شکلات، فست‌فود و هله‌هوله می‌شوند. هنوز مشخص نیست که علت این امر چه می‌تواند باشد. اما به نظر می‌رسد که افزایش هورمون پروژسترون در این مورد نقش دارد. درست مانند اوایل بارداری، وقتی که پروژسترون، هورمون غالب می‌شود، خانم‌ها قبل از قاعدگی دچار هوس خوردن مقادیر بیشتر چربی، نمک و شکر می‌شوند. البته تحقیقات نشان می‌دهند که نوع غذایی که خانم‌ها در این دوران هوس می‌کنند، بستگی به فرهنگ غذایی‌شان نیز دارد.

    پروژسترون اشتها رو افزایش می‌دهد اما انتخاب‌های غذایی ما بیشتر جنبه فرهنگی دارد. یعنی مثلاً در یک کشور، هوس شکلات بیشتر است اما در دیگری، هوس شکلات کمتر است. به عبارتی بدن از نظر فیزیولوژیکی به شکلات یا چیپس احتیاج ندارد و این بستگی به نوع عادت غذایی ما دارد که چه چیزی رو هوس بکنیم. همین هوس‌های غذایی باعث می‌شوند که فرد دچار افزایش وزن در حول و حوش دوران قاعدگی شود.

    سعی کنید که در این مدت به جای خوراکی‌های چاق‌کننده، انواع میوه و سبزیجات و خوراکی‌های سالم رو در دسترس خود قرار بدهید. اگر هم هوس شکلات دارید از شکلات تیره که حداقل 70 درصد کاکائو دارد استفاده کنید.

    3 -  ورزش نکردن در دوران قاعدگی

    خستگی، خونریزی و درد از عواملی هستند که انگیزه رو برای ورزش در دوران قاعدگی کاهش می‌دهد. با توجه به اینکه در ابتدای قاعدگی، هورمون‌ها افت ناگهانی پیدا می‌کنند، انرژی نیز تحلیل می‌رود. اما باید بدانید که ورزش در این دوران انقدر مفید است که نباید آن رو قطع کرد. ورزش علائم سندرم قبل از قاعدگی و دردها و انقباضات قاعدگی رو کاهش می‌دهد. به علاوه، هر زمان که وزن شما رو به افزایش است، چه در دوران قاعدگی و چه هر زمان دیگر، تحرک بدنی و فعالیت، یک روش نتیجه‌بخش برای کاهش وزن است.

    4 -  لوله‌های گوارشی درست کار نمی‌کنند

    هورمون‌ها و به خصوص هورمون پروژسترون، در بروز نفخ و گاز نقش دارند. قاعدگی نیز حرکات روده رو تحت تأثیر قرار می‌دهد و در نتیجه شکم به درستی کار نمی‌کند. نوسانات هورمونی منجر به یبوست و افزایش تجمع گاز در شکم در حول و حوش قاعدگی می‌شود. البته این مشکل چند روز پس از شروع قاعدگی، رفع می‌شود. بهترین راه برای رفع یبوست، افزایش مصرف آب، تحرک بیشتر و خوردن مقادیر زیاد فیبر است. از جمله منابع فیبر غذایی می‌توان به بادام، سیب، حبوبات، توت‌ها، جوانه بروکسل، دانه چیا، پاپ‌کورن و غلات کامل اشاره کرد.

     

    برگرفته از:  www.prevention.com

    گردآورنده:  شهرزاد رضاصادقی





تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.
شما اولین نفر باشید ...



نکاتی درباره تغذیه قبل و بعد از ورزش
بلاگ
چهارشنبه، ۰۶ مرداد ۱۴۰۰

تغذیه صحیح می‌تواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]

7 خوراکی که در صورت حساسیت به هیستامین، نباید مصرف کنید
بلاگ
سه شنبه، ۰۵ مرداد ۱۴۰۰

هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]


یکا



BMI شاخصی برای افراد بالغ است که با آن وزن سالم نسبت به قد محاسبه می شود. برای کودکان 2 ساله و بالاتر، BMI صدک استفاده می شود. این شاخصی است که با آن وزن مناسب نسبت به قد، سن و جنسیت محاسبه می شود. اگر میزان BMI، بالاتر از حد سلامت باشد فرد در خطر بیماری های مربوط به اضافه وزن، مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها قرار می گیرد.
همانطور که گفته شد BMI بهترین راه ارزیابی وزن سلامت در بزرگسالان است. صدک BMI بهترین روش ارزیابی وزن مناسب در کودکان 2 سال به بالا است. بعضی افراد بزرگسال که بدنی عضلانی دارند ممکن است BMI بالاتر از حد سلامت داشته باشند. در حالی که چربی بسیاری کمی دارند ( مثلا یک بدنساز ). BMI این ورزشکار چاقی را نشان می دهد در حالی که چنین نیست، پس شاخص BMI برای همه کارایی ندارد.
از آنجا که انسان ها در قد و شکل بدن متفاوت هستند، BMI هم وزن طبیعی را نسبت به قد نشان می دهد. BMI بالاتر از حد طبیعی در بزرگسالان، نشان می دهد که سنگین تر از وزن ایده آل هستید. محدوده ی زیر حد طبیعی فقط برای بزرگسالان حساب می شود. نتایج و تفسیر BMI در کودکان متفاوت است.
پایین تر از این حد به این معناست که فرد کمبود وزن دارد. دلایل زیادی برای این نتیجه می تواند وجود داشته باشد. این افراد باید به دنبال افزایش وزن باشند تا سلامت خود را به دست بیاورند.
این محدوده ی وزن مناسب است. اگر برای شما در این محدوده است، یعنی نسبت به قدتان وزن مناسبی دارید. به هر حال این افراد هم باید برنامه ی غذایی سالم به همراه فعالیت بدنی مرتب را دنبال کنند تا هم اندامی متناسب داشته باشند و هم وزنشان از حد طبیعی بالاتر یا پایین تر نیایید.
این اندازه بیش از حد ایده آل است و ممکن است فرد اضافه وزن داشته باشد، یعنی نسبت به قدتان سنگین تر هستید. اضافه وزن، شما را در خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 قرار می دهد. وقت آن رسیده که واکنش نشان دهید و برنامه غذایی و ورزشی را شروع کنید.
این اندازه در بالاترین حد است و چاقی نام دارد. چاقی، فرد را در خطر بسیاری از بیماری ها قرار می دهد. کاهش وزن خیلی سریع تاثیر مثبت خود روی سلامت این افراد نشان می دهد.
نتایج در کودکان متفاوت است. برای ارزیابی وزن مناسب در کودکان، متخصصان به قد، سن و جنسیت کودک توجه می کنند. نتیجه صدک BMI نام دارد . راهی مناسب برای تشخیص وزن مناسب کودکان است و توسط متخصصان انجام می شود. متخصص با استفاده از آن می تواند به شما بگوید کودک آنطور که انتظار می رفته است رشد کرده یا نه. وقتی صدک BMI کودک مشخص می شود در یکی از این چهار گروه قرار می گیرد: کمبود وزن: زیر صدک 2 وزن سلامت: بین صدک 2 و 90 اضافه وزن: بین صدک 91 و 97 چاق: روی صدک 98 یا بالاتر از آن، بیشتر کودکان باید روی وزن ایده آل قرار داشته باشند. اما اگر کودک بالاتر از محدوده ی طبیعی باشد، باید زیر نظر قرار بگیرد تا به وزن ایده آل برسد. اضافه وزن مشکلاتی را برای سلامت کودک به وجود می آورد. تحقیقات نشان داده کودکان دارای اضافه وزن یا چاق در دوران کودکی و بعدها، دست به گریبان بیماری های مربوط به چاقی هستند. پس اگر کودکی با چنین مشکلی دارید بهتر است هرچه زودتر اقدام کنید. می خواهید بدانید شما در کدام دسته هستید؟ از این لینک محاسبه کنید.