گاهی ما انتظار داریم که همان برنامه رژیمی که خود داریم رو به سایر اعضای خانواده و حتی کودکان خود تحمیل کنیم. یکی از انواع رژیم که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است، رژیم کتو است. اما آیا کودکان هم میتوانند از این رژیم استفاده کنند؟ این سؤال خوبیست چون رژیم کتو حتی برای افراد بزرگسال نیز رژیم راحتی نیست و پر از محدودیتهاییست که میتواند به بروز عوارض جانبی در فرد منجر شود.
رژیم کتو در دهه 1920 میلادی برای کمک به کودکانی که به نوع خاصی از بیماری صرع مبتلا بودند ابداع شد. این موضوع برای زمانی بود که هنوز پیشرفت چندانی در تولید داروهای ضد صرع به وجود نیامده بود. اما امروزه داروهایی عرضه شدهاند که در این زمینه بسیار مفید و مؤثر هستند. بنابراین اگر کودکی به صرع مبتلا نباشد و زیر نظر پزشک و متخصص تغذیه نباشد، نباید از رژیم کتو استفاده کند.
این رژیم، فشار زیادی به کودک وارد کرده و محدودیتهای شدید غذایی و به خصوص محرومیت از کربوهیدرات رو به کودک تحمیل میکند. این در حالیست که بدن کودک برای تولید انرژی و نیز تأمین فیبر، ویتامینهای گروه B و بسیاری دیگر از مواد مغذی ضروری، به کربوهیدرات نیاز دارد.
در رژیم کتو استفاده از مواد غذایی سالم مثل غلات کامل، سبزیجات نشاستهای (مثل سیبزمینی شیرین، لوبیا، لپه و اکثر میوهها) و حتی مصرف سبزیجات غیرنشاستهای، به شدت محدود میشود. به طور خلاصه، ما کودک خود رو با پیروی از رژیم کتو، خود رو از دریافت انواع ویتامینها، مواد معدنی، فیبر، پروبیوتیکها و آنتیاکسیدانها که برای رشد و نمو سلامت عموی جسم و ذهن، حیاتی هستند، محروم میکنیم.
در رژیم کتو معمولاً 55 تا 60 درصد از انرژی روزانه از چربی، 30 تا 35 درصد از پروتئین و 5 تا 10 درصد از کربوهیدرات تأمین میشود. این در حالیست که یک کودک 4 تا 18 ساله باید 25 تا 35 درصد از انرژی روزانه خود رو از چربی، 10 تا 30 درصد رو از پروتئین و 45 تا 65 درصد رو از کربوهیدرات تأمین نماید.
علاوه بر کمبودهای تغذیهای که مانع از رشد و نمو صحیح کودک در اثر استفاده از رژیم کتو میشوند، این رژیم عوارض جانبی دیگری نیز مثل آنفلوانزای کتو نیز میتواند ایجاد کند که علائم آن شامل اسهال، تحلیل رفتن عضلات و بروز کتواسیدوز در بدن (یعنی اسیدی شدن خون) میباشد. رژیم کتو خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت رو نیز بالا میبرد زیرا به دلیل تشویق به استفاده فراوان از پروتئین حیوانی و چربیهای التهابزا، کلسترول خون رو افزایش میدهد.
یک مطالعه در سال 2018 نشان میدهد که کودکانی که به دلیل ابتلا به صرع از رژیم کتو استفاده میکنند نیز به مشکلات بالینی ناشی از این رژیم دچار میشوند. این مشکلات بالینی شامل کمبود درشتمغذیها و ریزمغذیها، کاهش رشد و کاهش سلامتی استخوانها، افزایش کلسترول، یبوست، استفراغ و اسهال میباشند.
یک دلیل دیگر برای اینکه رژیم کتو برای کودکان مناسب نیست این میباشد که این رژیم رو نمیتوان برای مدت طولانی ادامه داد. چرا باید کودک رو تحت رژیمی قرار بدهیم که عملاً نمیتوان تا آخر عمر از آن پیروی کرد؟ اگر هم بخواهیم دست به چنین کار نادرستی بزنیم، کودک رو دچار اختلالات تغذیهای و عادات بد غذایی خواهیم کرد.
حتی افراد بزرگسال هم در مواجه با رژیمهای محدودکننده، اگر از رژیم تخطی کرده و غذایی بخورند که در رژیم برای آنها ممنوع شده است، دچار حس اضطراب، شرم و گناه میشوند. حال فرض کنید که یک کودک با چنین احساسات مخربی روبرو شود. تصور کنید لذتی که بعد از خوردن غذاهای سالمی مثل موز و جو دوسر در فرد به وجود میآید، چگونه با حس گناه آمیخته شده و باعث آرزدگی روحی و حس گناه در کودک میشود.
پس به جای اینکه کودک خود رو وادار به رعایت رژیم کتو کنید به او یاد بدهید که انتخابهای غذایی سالم و مغذی و باکیفیت داشته باشد. مصرف شیرینیجات و قند و شکر و غذاهای فراوریشده رو کاهش داده و کودک رو به خوردن غذاهای تازه و طبیعی تشویق کنید. کودکان به تغذیه باکیفیت و متعادل نیاز دارند تا رشد جسمی، احساسی و اجتماعی آنها به خوبی پیش برود. رژیم کتو، هیچیک از این موارد رو به درستی تأمین نمیکند.
برگرفته از: www.health.com
گردآورنده: شهرزاد رضاصادقی
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]