همه ما از رژیم غذایی سالم انتظار این را داریم که سالم مانده و دچار مشکلات بالینی نشویم. اما گاهی با وجود رعایت تمام قواعد یک رژیم غذایی سالم، نفخ، اسهال یا حتی حالت تهوع به سراغ ما میآید. علت این است که برخی از افراد با مقولهای به نام "فاز انتقالی" آشنایی کافی ندارند. دستگاه گوارش انسان باید خود را با غذاهایی که میخورد، تطبیق دهد.
وقتی که افراد شروع به خوردن غذای سالم میکنند، سبزیجات بیشتری را وارد برنامه غذایی خود کرده و غلات کامل را جایگزین غلات تصفیهشده میکنند. همین امر میتواند منجر به بروز علائمی مثل نفخ، احساس سنگینی و حتی در مواردی، حالت تهوع شود.
خوشبختانه این یک اثر گذرا و موقتی است و لازم نیست که رژیم سالم خود را ترک کنید. اما باید بتوانید با راحتی بیشتری از این فاز انتقالی عبور کنید. در اینجا به عوامل احتمالی بروز مشکلات گوارشی در اثر خوردن غذاهای سالم و نحوه برطرف کردن این مشکلات میپردازیم.
حساسیت غذایی و آلرژی
اگر تا به حال تجربه آلرژی به غذا، عدم تحمل یا حساسیت غذایی نداشتهاید، ممکن است که فکر کنید شما به عنوان یک فرد بزرگسال با شروع رژیم سالم، این مشکل گریبانگیر شما نخواهد شد. اما تقریباً نیمی از حساسیتهای غذایی خود را از بعد از 18 سالگی نشان میدهند.
مخصوصاً اگر به سراغ خوردن غذاهایی بروید که برای شما تازگی دارند، این احتمال وجود دارد که نسبت به آنها حساسیت و واکنش نشان بدهید. حساسیت غذایی که جدی باشد میتواند حتی زندگی را نیز به خطر بیندازد. اما اگر خفیف باشد، منجر به ناراحتی معده میشود زیرا آن غذای خاص میتواند در بدن التهاب ایجاد کند.
گرچه شایعترین آلرژی غذایی، صدف است اما آلرژی به مغزها نیز در طول دهههای گذشته به شدت رو به افزایش است. حتی اگر مغزها را به شکل خام مصرف نکنید، ممکن است از آنها به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم، مثل آرد بادام استفاده کنید و یا آنها را به صورت شیر بادام و ... بنوشید.
بهترین راهکار این است که هر بار یک غذای جدید را وارد برنامه کنید و فرصت بدهید تا ببینید که آیا بدن شما قادر به تحمل آن است یا خیر. مثلاً به جای اینکه انواع مغزها را به یکباره در همه وعدههای غذایی خود بگنجانید، سعی کنید که فقط یک نوع مغز را به مدت چند روز امتحان کنید تا واکنش بدن خود را ببینید. سپس، چند روز بعد، یک گزینه دیگر را بررسی کنید.
مصرف فیبر زیاد
اگر از همه غلات به شکل کامل استفاده کنید، یعنی پاستای کامل و تهیه شده از عدس یا نخود، نان سبوسدار و امثال اینها و مقدار زیادی سبزیجات و میوه را نیز وارد برنامه خود کنید، طبیعتاً مقدار مصرف فیبر شما بسیار افزایش پیدا میکند. این موضوع به خودی خود بسیار خوب و مفید است. فیبر فواید بسیار دارد، از به تعویق انداختن گرسنگی گرفته تا بهبود حساسیت به انسولین و کمک به تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مثل بیماری قلبی. همچنین به هضم بهتر غذا نیز کمک میکند و شکم را به کار میاندازد.
اما اگر افزودن آن به برنامه غذایی به تدریج انجام نشده و مقدار زیادی فیبر را به یکباره وارد برنامه خود کنید، و اگر در عین حال مصرف مایعات و آبرسانی به بدن را نیز افزایش ندهید، این میزان فیبر در طول دستگاه گوارش حرککت نکرده و و شما را دچار حالت تهوع و یبوست میکند. پس هم باید فیبر را به صورت تدریجی به رژیم غذایی خود اضافه کنید و هم مصرف مایعات را افزایش بدهید.
عدم مصرف فیبر کافی
آن روی دیگر سکه، عدم مصرف فیبرکافی است. وقتی که به جای میوه و سبزیجات از آب آنها به عنوان سمزدا یا هر عنوان دیگر استفاده میکنیم، خود را از فیبر موجود در آنها محروم کردهایم گرچه آب میوهها و سبزیجات همچنان حاوی ویتامینها و مواد معدنی هستند اما فاقد فیبر میباشند. عدم دریافت فیبر کافی هم منجر به یبوست میشود.
کلام آخر
غذاهای سالم را به تدریج وارد برنامه غذایی خود کنید. به جای نوشیدن آنها به شکل آبمیوه و آب سبزیجات، آنها را به صورت کامل یعنی میوه و سبزی کامل مصرف کنید. در طی چند هفته بدن شما خود را با شرایط جدید تطبیق میدهد و عوارض جانبی برطرف خواهند شد.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]