همه ما میدانیم که چربی اضافی شکم برای سلامتی مضرات بسیار زیاد و حتی مهلکی دارد و به خصوص نقش مهمی در بیماریهای قلبی – عروقی ایفا میکند. اما شاید ندانید که چربی اضافی ناحیه شکم بر روی مغز نیز اثرات مخربی بر جای میگذارد.
شکم بزرگ، مغز کوچک؟
تحقیقاتی که بر روی میزان اثر چاقی بر روی تعداد سلولهای سفید و خاکستری مغز و نیز سایر بخشهای آن انجام شدهاند، نشان میدهند که چاقی باعث کاهش حجم قشر خاکستری مغز میشود. در واقع کسانی که هم BMI آنها و هم نسبت دور کمر به باسن آنها بیش از حد طبیعی است، بیشتر در معرض عوارض مغزی چاقی قرار می گیرند.
جالب اینجاست که میزان این تخریب مغزی در کسانی که BMI بالایی دارند اما نسبت دور کمر به باسن آنها در محدوده طبیعی است، کمتر میباشد. بنابراین در وضعیت بهتری نسبت به کسانی هستند که شکم آنها بزرگ است. اما باز هم کسانی که BMI و نسبت دور کمر به باسن آنها طبیعی است، از وضعیت مغزی بهترین نسبت به دو گروه بالا دارند. این یعنی هر قدر که چربی اضافی شکم بیشتر باشد، حجم مغز در فرد کاهش بیشتری پیدا میکند.
چرا چربی شکم انقدر خطرآفرین است؟
شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که چرا درباره خطرات چربی اضافی شکم انقدر هشدار داده میشود اما درباره چربی ران وضع به اینگونه نیست. علت این است که چربی که در شکم جمع میشود، ماهیت متفاوتی نسبت به چربی سایر قسمتهای بدن دارد.
چربی شکم، ترکیبی به نام سیتوکینز تولید میکند. این ترکیب، نوعی پروتئین است که در ارسال واکنشهای ایمنی سلولها نقش دارد و وقتی که ترشح آن در بدن زیاد میشود، التهاب در بدن افزایش پیدا میکند.
این افزایش التهاب بر روی انتقالدهندههای عصبی مثل سروتونین، دوپامین و گلوتامات و نیز بر روی انسولین، گلوکاگون و پروتئین واکنش C، اثر چشمگیر میگذارد. تمامی این تغییرات بر روی خلق و خو، علائم گرسنگی و واکنش استرس در مغز و بسیاری موارد دیگر که با مغز در ارتباط هستند، تأثیر میگذارند.
همچنین التهاب باعث کاهش حجم مغز شده و از این طریق نیز باعث کاهش توان مغزی میشود. رابطه قوی بین کاهش حجم مغز و کاهش حافظه وجود دارد و التهاب یکی از عواملی است که میتواند این مشکل را تشدید کند.
سلامتی ناحیه شکم
بیجهت نیست که متخصصان، کاهش چربی اضافی شکم را اولویت اصلی در سلامتی میدانند. گرچه چیزی به اسم لاغری موضعی وجود ندارد اما راهکارهایی هستند که میتوانند به ما در این زمینه کمک کنند و التهاب را در بدن کاهش بدهند.
ناگفته پیداست که منظور از این راهکارها، رژیم غذایی مناسب با تأکید بر استفاده از غذاهای طبیعی و غیرفراوری، چربیهای سالم، قند کمتر و مقادیر زیادی میوه و سبزیجات است. همچنین ورزش منظم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند از سلامتی مغزی بیشتری نیز برخوردارند و افراد شادتری هم هستند.
استرس را از بین ببرید
یک نکته بسیار مهم دیگر در کاهش چربی اضافی شکم این است که استرس را به حداقل برسانید. استرس باعث میشود که گلوکز در خون بالا برود، در نتیجه انسولین بیشتری در بدن ترشح میشود. لذا انسولین باعث میشود که چربی در ناحیه شکم انباشته شود.
همچنین مغز نیز تحت تأثیر استرس قرار میگیرد و توانایی تمرکز بهتر را از دست میدهد. بنابراین اگر بتوانید استرس خود را کنترل کرده و کاهش بدهید، در واقع هم به مغز خود و هم به شکم خود خدمت بزرگی کردهاید.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]