سیری و گرسنگی در بسیاری از موارد، بیشتر جنبه ذهنی و فکری دارد تا جنبه دهانی و شکمی. تجربه نوشیدن و خوردن خوراکیها، تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد، از وزن چنگال گرفته تا موسیقی که در حین خوردن مواد غذایی به گوش میرسد و حتی رنگ و اندازه بشقابی که غذا در آن سرو میشود. در ادامه مطلب درباره برخی عوامل و عادات که میزان غذا خوردن ما را تحت تأثیر قرار میدهند، صحبت میکنیم. با در نظر گرفتن این عوامل، ما میتوانیم، انتخابهای مناسبتر غذایی داشته باشیم تا هم از غذا لذت ببریم و هم وزن کم کنیم.
شکر کمتری در دسر بریزید و آن را در بشقاب سفید سرو کنید
رنگ بشقاب نقش مهمی در برانگیختن یا کم کردن اشتها دارد. بشقاب سفید، میزان شیرینی غذا را در ذهن ما افزایش میدهد. یعنی مثلاً اگر دسر توتفرنگی را در بشقاب سفید سرو کنیم، میزان شیرینی آن، 10٪ بیشتر از زمانی که همان دسر را در بشقاب سیاه، سرو میکنیم، به نظر میرسد. پس ما میتوانیم شیرینی دسری که تهیه میکنیم را کمتر کنیم و با سرو آن در بشقاب سفید، متوجه این کاهش مصرف شکر نشویم.
میانوعدههای شور و ترد را در بشقاب قرمز بریزید
اگر میخواهید خوردن خوراکیهای چاقکننده شور و ترد را کمتر کنید، آنها را داخل بشقاب قرمز بریزید. رنگ قرمز، علامت توقف است و بشقاب قرمز نیز همین فکر را در ذهن ما تداعی میکند که باید توقف کنیم یا سرعتمان را کمتر کنیم. این کار باعث میشود که میزان خوراکی که میخوریم به شکل قابل توجهی کمتر شود.
کاسه را در دستان خود نگه دارید
یکی از بزرگترین چالشها برای خوردن غذای کمتر این است که ما با خوردن مقدار کمی غذا، سیر نمیشویم و نمیتوانیم از مقدار بیشتر چشمپوشی کنیم. اما برخی از حواس ما به ما کمک میکنند تا بتوانیم مغز خود را فریب داده و اینطور به آن القا کنیم که غذای کافی خوردهایم.
بدین منظور، بشقاب یا کاسه غذای خود را از روی میز بلند کرده و در دستان خود نگه دارید. وزن بشقاب یا کاسهای که در دست داریم، پیامهایی را به مغز میفرستد بدین مضمون که غذای زیادی را در دست خود نگه داشتهایم. پس مغز فکر میکند که در حال خوردن غذای زیادی هستیم و این موضوع باعث میشود که زودتر احساس سیری کنیم.
بر روی غذا تمرکز کنید
هر قدر که غذا رو از لحاظ، طعم، بافت، بو و ... بیشتر حس کنیم، رضایت بیشتری از خوردن آن به ما دست داده و زودتر احساس سیری میکنیم. بدین منظور باید تمام عواملی که منجر به حواسپرتی ما در حین خوردن غذا میشوند را از اطراف خود و از روی میز غذا دور کنیم و کاملاً متوجه غذایی که میخوریم باشم. باید تلویزیون را خاموش کرده و نگاه خود را معطوف غذا کنیم.
میتوانیم بشقاب را به بینی خود نزدیک کرده و با دم عمیق، بوی غذا را به داخل بینی خود بکشیم. بهتر است که از نی استفاده نکنیم زیرا نی باعث میشود که مقدار زیادی مایعات بنوشیم و متوجه حجم زیادی که نوشیدهایم، نشویم. مغز ما با کمک حواس ما که به غذا معطوف شده است، به موقع به ما یادآوری میکند که وقت دست کشیدن از غذا فرا رسیده است.
خودتان رو قبل از اینکه مشغول به خوردن غذا شوید، در حال غذا خوردن تصور کنید
اگر توان چشمپوشی از برخی خوراکیها را ندارید (که اکثر ما همینطور هستیم)، قبل از اینکه به سراغ یک بسته یا بشقاب کامل از آن خوراکی بروید، ابتدا خودتان را تصور کنید که در حال خوردن آن خوراکی هستید.
بعد از اینکه در این بازی ذهنی، یک پرس کامل از آن خوراکی را خوردید، به سراغ خوراکی واقعی بروید. متوجه خواهید شد که اشتیاق شما به خوردن تمام آن خوراکی، کمتر شده و به احتمال زیاد، یا اصلاً دیگر آن را نمیخورید یا خیلی کمتر از قبل خواهید خورد.
در حین خوردن غذا به موسیقی مناسب گوش بسپارید
حتی حس شنوایی هم بر میزان غذا خوردن ما اثر دارد. مثلاً اگر به موسیقی ملایم یا پیانو گوش کنیم، سرعت ما در خوردن غذا کمتر میشود. هر قدر که موسیقی مهیجتر و حماسیتر باشد، احتمال پرخوری هم بیشتر میشود. همچنین، اگر صدای موسیقی زیاد باشد، مزه غذایی که میخوریم را به درستی نمیفهمیم و همین باعث میشود که غذای بیشتری بخوریم یا غذایی بخوریم که شیرینی یا نمک زیادی در خود دارد تا بتوانیم متوجه مزه آن شویم.
برای دسر خود یک نان شیرین انتخاب کنید
هیچکس برای غذای خود یک اسم اختصاصی تعیین نمیکند. اما اگر به دسر خود یک نام بدهیم و در آن نام از کلمه "شیرین" هم استفاده کنیم، بر روی مزهای که از خوردن آن دسر در دهان ما ایجاد میشود، تأثیر میگذارد و باعث میشود که شیرینتر به نظر برسد. در نتیجه، هم مقدارکمتری شکر برای تهیه آناستفاده خواهیم کرد و هم با خوردن مقدار کمتری از آن، اشتیاق به خوردن خوراکی شیرین در ما فروکش میکند. شاید به نظرتان عجیب و مسخره بیاید اما حقیقت دارد و مؤثر واقع میشود.
برگرفته از: www.health.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]