سالهاست که بسیاری از افراد از رژیم کم کربوهیدرات و پُر پروتئین برای کاهش وزن استفاده میکنند. اما تحقیقات جدید، جنبهای از رژیم کاهش وزن را بررسی کردهاند که بر اساس آن یک تغییر اساسی میتواند بیشترین اثر را بر متابولیسم شما داشته باشد. این تغییر میتواند حتی به افزایش طول عمر شما منجر شود.
بر اساس این تحقیقات، موشهای آزمایشگاهی که کمترین میزان پروتئین را مصرف کرده بودند، سالمترین موشهای آزمایشگاهی بودند! رژیمهای غذایی که سرشار از سه اسید آمینه شاخهدار هستند با احتمال بیشتر بروز دیابت، چاقی و سایر بیماریهای متابولیکی در ارتباط هستند.
این سه اسید آمینه شاخهدار عبارتند از: لوسین، ایزولوسین و والین که بدن انسان قادر به تولید آنها نیست و لذا باید حتما از طریق غذا وارد بدن شوند. از این روی به نظر میرسد که کاهش مصرف لوسین، ایزولوسین و والین میتواند به کاهش بروز این بیماریهای متابولیکی کمک کرده و طول عمر را افزایش بدهد.
در این تحقیقات ابتدا به موشهای آزمایشگاهی به مدت چند ماه غذای پر چربی و پر شکر که متاسفانه الگوی غذایی بسیاری از انسانها نیز اینگونه است، خورانده شد. وقتی که موشها چاق شدند، رژیم غذایی آنها تغییر داده شد و از غذاهایی استفاده شد که مقدار اسید آمینه شاخهدار ایزولوسین در آنها محدود شده بود.
موشها علیرغم خوردن غذای بیشتر، کاهش وزن پیدا کردند! اما چرا؟ تحقیقات نشان داد که متابولیسم موشها افزایش پیدا کرده بود و انرژی بیشتری حتی در زمان استراحت میسوزاندند. همچنین محققان متوجه شدند که موشهای آزمایشگاهی که رژیم آنها ایزولوسین کمی داشت، لاغرتر هستند و میزان قند خون آنها نیز سالمتر است.
از آنجایی که ایزولوسین در غذاهایی مثل گوشت قرمز، ماکیان، ماهی، تخممرغ، پنیر، عدس، مغزها و دانهها به وفور یافت میشود و اکثر این خوراکیها در رژیمهای کمکربوهیدرات مثل رژیم کتو و رژیم پالئو، مصرف فراوان دارند، استفاده کمتر از خوراکیهای حاوی ایزولوسین میتواند به کاهش وزن کمک کند. به عبارتی محققان متوجه شدند که نتیجه محدود کردن غذاهای ذکر شده، نه تنها به دلیل کاهش مصرف چربی، بلکه به دلیل مصرف کمتر ایزولوسین نیز میباشد.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: 12 عادت بد که متابولیسم را کُند میکنند
تحقیقات نشان دادند که رژیمهایی که مصرف اسید آمینه والین در آنها محدود شده است نیز اثرات مشابهی بر وزن دارند اما اثرشان از رژیمی که ایزولوسین آن محدود شده است، کمتر است. والین در خوراکیهایی مثل سیبزمینی شیرین، مارچوبه، اسفناج، نخودفرنگی، قارچ و بادام زمینی یافت میشود.
محققان با کاهش مقدار لوسین دریافتی متوجه شدند که این کاهش مصرف، اثر مفیدی بر متابولیسم ندارد و یا حتی میتواند اثر مخرب بر متابولیسم داشته باشد. لوسین در خوراکیهایی مثل شیر سویا، لوبیا و حبوبات وجود دارد.
این تحقیقات فرصتی هستند برای اینکه دیدگاه متفاوتی نسبت به رژیم گرفتن پیدا کنیم زیرا بر خلاف تحقیقات گذشته، نشان میدهند که رژیم کم پروتئین میتواند به افزایش متابولیسم کمک کند!
جالب اینجاست که این اسیدهای آمینه بر روی مردان و زنان اثرات متفاوتی دارند و شاید این تفاوت به واکنشهای هورمونی مربوط باشد. بر اساس یافتههای آزمایش بر روی موشهای آزمایشگاهی، رژیم حاوی مقادیر کم اسیدهای آمینه شاخه دار مورد بحث در این مطلب، اثر مفید بیشتری بر روی موشهای مذکر در مقایسه با موشهای مؤنث داشت.
البته باید آزمایشات و تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت بگیرد تا به قطعیت برسیم. اما در نوع خود میتواند جالب باشد و در آینده میتواند تحول عظیمی در رژیمهای کاهش وزن و افزایش طول عمر، ایفا کند.
خواندن این مطلب را نیز به شما پیشنهاد میکنیم: 3 ریز مغذی که به افزایش متابولیسم کمک میکنند
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]