وقتی هیچ دلیل پزشکی و بالینی ، مثل حساسیت به گلوتن یا بیماری سلیاک، برای حذف گلوتن از برنامه غذاییتان وجود ندارد، کنار گذاشتن گلوتن کار درستی نیست. اما گلوتن چیست؟ و حساسیت به گلوتن چه علائمی دارد؟
گلوتن ترکیبی پروتئینی است که در گندم یافت میشود. پس هر محصولی هم که از گندم تهیه شود میتواند گلوتن داشته باشد، مثل پاستا، کلوچه، کیک و … . کسانی که به گلوتن حساسیت دارند دچار علائمی مثل خارش، ورم بینی و گلو، قرمزی پوست، خسخس یا آنافیلاکسی میشوند. عدم تحمل گلوتن نیز میتواند علائمی مثل گاز، نفخ، التهاب مفاصل، خستگی یا تغییرات خلق و خو ایجاد کند.
بیماری سلیاک که حالت جدی عدم تحمل گلوتن است، یک بیماری خودایمنی است که در آن بدن به پروتئین گلوتن موجود در غذا حمله میکند و در نتیجه به روده باریک صدمه میزند. وقتی که بدن قادر به شکستن مواد مغذی مثل آهن و ویتامین B12 نباشد، توانایی کافی برای فعالیت و ورزش هم ندارد.
بنابراین اگر کسی به حساسیت به گلوتن یا عدم تحمل گلوتن و سلیاک مبتلا باشد، پرهیز از گلوتن یک امر طبیعی است. اما اگر فرد بدون داشتن این مشکلات و فقط با این تصور که رژیم بدون گلوتن، رژیم غذایی سالمی است، از خوردن گلوتن خودداری کند، در واقع دست به کار اشتباهی زده است.
گلوتن یک ترکیب غذایی ناسالم نیست و غذاهایی که حاوی گلوتن هستند، لزوماً غذاهای بدی نیستند. مخصوصاً اگر ورزشکار باشید به این غذاها نیاز دارید. اگر از گلوتن به طور منظم و در قالب غلات کامل استفاده کنید، احتمال چاق شدن شما هم کمتر است و کمتر از بیماریهای مرتبط با چاقی مثل دیابت و بیماری قلبی رنج میبرید. غلات کامل حتی میتوانند خطر ابتلا به برخی سرطانهای خاص مثل سرطان روده بزرگ و راستروده و سرطان گردن رو کاهش بدهند.
به علاوه، کسانی که روزانه 90 گرم (3 واحد)، غلات کامل مصرف میکنند، به میزان 22 درصد کمتر در معرض بیماری قلبی – عروقی و 15 درصد کمتر در معرض سرطان و 14 درصد کمتر در معرض خطر سکته قرار دارند.
غلات کامل سوخت اولیه عضلات نیز محسوب میشوند زیرا کربوهیدرات هستند. اگر به قدر کافی کربوهیدرات مصرف نکنید، خیلی زود در طی ورزش دچار خستگی میشوید. غلات کامل حاوی مواد مغذی مهم دیگری نیز هستند، مثل فیبر، ویتامینهای B، آهن، مس، روی و منیزیم که همگی برای بهبود فعالیت ورزشی، ضروری میباشند.
غذاهای بدون گلوتن، فاقد بسیاری از مواد مغذی هستند که در غلات کامل یافت میشوند. همچنین ممکن است که برای بهبود طعم آنها به آنها شکر اضافه شده باشد. مصرف مقادیر زیاد شکر، به مرور زمان باعث میشود که فرد در معرض خطر ابتلا به دیابت، پرفشاری خون و یا بیماری قلبی قرار بگیرد.
پس اگر به مشکلات گوارشی مبتلا هستید، نباید فکر کنید که در درجه اول به گلوتن حساسیت دارید زیرا مشکلات گوارشی میتوانند دلایل متعددی داشته باشند که ربطی به گلوتن ندارند. مثلاً بعضی از افراد با خوردن لبنیات، میوه و سبزی دچار مشکل گوارشی میشوند.
اگر میخواهید وزن کم کنید، به جای حذف کردن گلوتن از برنامه غذایی خود که هیچ ربطی به وزن ندارد، بهتر است که مقدار مصرف غذا رو کمتر کرده و فعالیت بدنی خود رو بیشتر کنید. مواد غذایی پروبیوتیک و غذاهای غیرفراوریشده مصرف کنید.
اما اگر متوجه شدید که مشکل شما به گلوتن ربط دارد، باید آن رو از رژیم غذایی خود حذف کنید.
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]