این خوراکی که از سوی برخی مورد بیمهری و کمتوجهی قرار گرفته است، فواید متعددی برای سلامتی دارد که خیلی از افراد از آن بیخبرند. در این بخش میخواهیم برخی از این فواید رو به شما معرفی کنیم.
1 - کاهش وزن و کنترل اشتها
یکای شلغم بسیار کم است (یک شلغم پخته فقط 1 یکا دارد) و در نتیجه یک انتخاب بسیار خوب برای کسانی است که میخواهند وزن کم کنند. علاوه بر این، شغم حجم بالایی دارد. یعنی معده را اشغال کرده و گرسنگی را به تعویق میاندازد.
2 - بیش از 50 درصد کربوهیدرات موجود در شلغم، فیبر خوراکی است
تقریباً 3/5 گرم از 6/5 گرم کربوهیدرات موجود در شلغم، از نوع فیبر خوراکی است. به عبارتی کربوهیدرات موجود در شلغم اثر مفید بر تنظیم متابولیسم، عملکرد صحیح دستگاه گوارش، تنظیم قند خون و بسیاری فواید دیگر دارد.
3 - جلوگیری از بیماری و تخریب سلولی
ویتامین A یکی از مواد مغذی بسیار مهم در حفظ سلامتی پوست و عملکرد صحیح دستگاه ایمنی بدن است و نقش آنتیاکسیدانی دارد. در 100 گرم شلغم، 50 درصد ویتامین A مورد نیاز روزانه ما جای دارد. خاصیت آنتیاکسیدانی این ویتامین، خطر بروز انواع بیماریها، از جمله سرطان، رو کاهش میدهد.
4 - بهبود فعالیت سلولی و ایمنی بارداری
یکی از مهمترین عوامل ضروری برای فعالیت سلولی، وجود ویتامین B6 یا فولات است. این ویتامین در سلامتی جنین نیز نقش اساسی دارد. زیرا کمبود آن باعث زایمان زودرس و نقص مادرزادی میشود. وجود فولات در تنظیم متابولیسم و عملکرد سلولی نیز اهمیت زیادی دارد. در 100 گرم شلغم، 30 درصد از فولات مورد نیاز روزانه ما نهفته است.
5 - حفظ سلامتی متابولیکی و تعادل هورمونها
در 100 گرم شلغم، یکسوم ویتامین C مورد نیاز روزانه ما جای گرفته است. این یعنی شلغم عامل مهمی در حفظ سلامتی متابولیکی بدن، حفظ تعادل هورمونها و افزایش جذب مواد مغذی مثل آهن، است.
6 - بهبود سلامتی خون
شاید یکی از مهمترین فواید شلغم، وجود ویتامین K در آن باشد. این ویتامین، نقش کلیدی در فرایند تولید گلوبولهای قرمز خون دارد. شلغم حاوی 350 درصد ویتامین K مورد نیاز روزانه ماست. یعنی کافیست که فقط 30 گرم شلغم بخوریم تا کل ویتامین K مورد نیاز روزانه ما رو تأمین نماید.
7 - سلامتی دستگاه گوارش و متابولیسم
ویتامین B6 موجود در شلغم، به هضم بهتر غذا و سوخت و ساز آن در بدن کمک میکند. کمبود این ویتامین باعث ضعف در جذب مواد مغذی موجود در غذا و کمبود انرژی میشود. همچنین در بیش از 100 واکنش در فرایند پروتئینها، پپتیدها و اسیدهای آمینه نقش دارد. این یعنی ویتامین B6 بسیار برای بدن مهم است و برخی ویتامینهای دیگر برای ایفای نقش خود برای رشد عضلات و ترمیم بافتهای آسیبدیده به آن نیاز دارند.
8 - بهبود سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات
یکی از عناصر موجود در شلغم، عنصر منگنز است. این عنصر در جذب آهن نقش دارد. کمبود منگنز با کمبود آهن و ضعف سلامتی خون کبد همراه است. منگنز همچنین بخش ضروری در سوخت و ساز کربوهیدرات در بدن است و از این روی نقش مهمی در تولید انرژی و فعالیت ورزشی دارد. در 100 گرم شلغم، 16 درصد منگنز مورد نیاز روزانه وجود دارد که در کنار ویتامین C و ویتامین K، به سلامتی خون نیز کمک میکند.
9 - تقویت استخوانها
همانطور که میدانیم، کلسیم از عوامل مهم در حفظ سلامتی استخوانهاست. شاید خیلی از افراد ندانند که شلغم از منابع گیاهی کلسیم است. مصرف مقادیر کافی کلسیم، ویتامین D و پتاسیم، احتمال خطر پوکی استخوان و شکستگی استخوان را در افراد سالمند کاهش میدهد.
10 - جلوگیری از بیماریهای خطرناک و تهدیدکننده زندگی
در شلغم ترکیباتی به نام فلامنوئید وجود دارد که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد التهاب دارند و با کم کردن التهاب در بدن، خطر ابتلا به سرطان، بیماری قلبی – عروی و دیابت رو کاهش میدهند.
عوارض جانبی و نکات مهم:
مصرف شلغم، بروکلی و برخی از میوهها و سبزیجات دیگر، ممکن است در نتیجه آزمایش مدفوع که برای تشخیص وجود خون در مدفوع گرفته میشود، اختلال ایجاد کند.
مصرف بیش از حد شلغم، به دلیل وجود ویتامین K در آن میتواند به انعقاد و لخته شدن سریع خون منجر شود.
با توجه به اینکه کلیهها مسئول دفع پتاسیم اضافی بدن هستند، اگر کلیه به هر دلیلی به درستی عمل نکند و فرد مقدار زیادی شلغم مصرف کرده باشد، پتاسیم زیادی در بدن باقی مانده و منجر به تسریع ضربان قلب و مشکلات عضلانی مثل ضعف و گرفتگی عضلانی میشود.
برگرفته از: www.dailyhealthseries.com و www.webmd.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]