روغنهای پخت، از نظر نوع مواد مغذی موجود در آنها، طعم و نقطه دود آنها با یکدیگر تفاوت دارند و به همین دلیل به برنامه غذایی شما تنوع میدهند. در اینجا درباره ۵ نوع روغن پخت و مقایسه آنها با هم صحبت میکنیم.
روغن آووکادو
این روغن مانند روغن زیتون سرشار از اسید اولئیک است که برای سلامتی قلب مفید میباشد. این روغن همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین E است که یک آنتیاکسیدان بسیار قوی میباشد. سعی کنید برای اینکه از فواید آن به بهترین نحو بهرمند شوید از روغن آووکادو که تصفیه نشده و تحت فشار سرد قرار گرفته است، استفاده کنید.
روغن آووکادو نقطه دود بالاتری نسبت به روغن زیتون دارد و از این جهت برای پخت در حرارتهای بالا مناسبتر است. روغن آووکادو طعم دلپذیری دارد و لذا یک روغن بسیار مناسب برای سالاد محسوب میشود.
روغن کانولا
این روغن تحت فرایندهای شدید شیمیایی قرار میگیرد که بر روی کیفیت اسید چرب اثر گذاشته و مواد مغذی آن را کاهش میدهد. البته حاوی هم چربیهای تک زنجیره و هم چربیهای چند زنجیره مفید میباشد. همچنین دارای مقادیر زیادی اسید لینولئیک که اسید چربی امگا ۶ میباشد، است.
گرچه امگا ۶ مهم است اما اگر مقدار مصرف آن از مصرف امگا ۳ بیشتر باشد باعث بروز التهاب در بدن میشود. متأسفانه در برنامه غذایی اکثر ما، مقدار امگا ۶ بسیار بیشتر از امگا ۳ است و شاید علت آن این باشد که روغن کنولا در تولید بسیار از فراوردههای غذایی کارخانهای مورد استفاده قرار میگیرد.
روغن کانولا نقطه دود بالایی دارد و میتوان از آن در حرارتهای بالا استفاده کرد. با توجه به اینکه طعم ملایم و طبیعی دارد میتوان از آن در روشهای پخت مثل سرخ کردن سریع، گریل کردن و پختن استفاده نمود.
روغن نارگیل
برخلاف سایر روغنهای پخت که تا کنون درباره آنها صحبت شد، روغن نارگیل حاوی چربیهای مضر اشباع است. به همین دلیل در دمای اتاق حالت جامد دارد. البته این چربی اشباع، کمی با چربی اشباع موجود در فراوردههای حیوانی مثل کره تفاوت دارد. بخشی از چربی اشباع روغن نارگیل از نوع متوسط زنجیرهای به نام اسید لائوریک است. این چربی خیلی سریع جذب بدن شده و میتوان از آن برای تأمین انرژی در مواقع اضطراری استفاده کرد.
مطالعات زیادی حاکی از آن هستند که روغن نارگیل باعث افزایش چربی مضر خون یعنی LDL تریگلیسرید میشود و سلامتی قلب را به خطر میاندازد. روغن نارگیل فاقد مقادیر قابل توجهی ویتامین، مواد معدنی و سایر درشتمغدیها است. بنابراین نباید از آن در همه موارد پخت و پز استفاده کرد و میتوان هر از گاهی در سرخ کردن سبزیجات یا به عنوان جایگزینی برای کره در دستور تهیه برخی غذاها استفاده نمود.
روغن زیتون
این روغن منبع خوب ویتامینهای E و K است که برای اولی برای سلامتی قلب و دومی برای استخوانها مفید هستند. روغن زیتون فرابکر کمترین میزان فرایند را داشته است و لذا از همه انواع روغن زیتون، مغذیتر است زیرا محتوای آنتیاکسیدان آن بیشتر میباشد. همچنین بهترین طعم را دارد. روغن زیتون منبع خوب چربیهای تکزنجیره به خصوص اسید اولئیک است که برای سلامتی قلب و عروق، کاهش التهاب و نیز کاهش LDL و کلسترول مفید میباشد. به نظر میرسد که رژیم مدیترانهای که در آن از روغن زیتون زیاد استفاده میشود در کاهش خطر سرطان سینه نقش داشته باشد.
نقطه دود روغن زیتون به قدری است که میتوان از آن در پخت با درجه حرارت متوسط استفاده کرد و نه در پخت با درجه حرارت بالا. همچنین از روغن زیتون میتوان در سالاد استفاده کرد.
روغن آفتابگردان
منبع بسیار عالی ویتامین E میباشد و نیز سرشار از اسیدهای چرب چندزنجیره است. مانند روغن کانولا، روغن آفتابگردان نیز مقدار زیادی اسید چرب امگا ۶ دارد و اگر به طور مکرر مصرف شود منجر به بروز التهاب در بده خواهد شد. البته در آن اسید اولئیک نیز وجود دارد که برای سلامتی قلب مفید میباشد. نقطه دود این روغن به قدری است که میتوان از آن در حرارتهای بالا استفاده کرد. طعم آن نیز ملایم میباشد.
کلام آخر
اگر به دنبال مغذیترین روغن میگردید، روغن زیتون یکی از سالمترین روغنهاست. اما همیشه باید تنوع را در رژیم غذایی رعایت کرد.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]