بسیاری از افراد روز خود را با کافئین شروع میکنند تا احساس هوشیاری و تمرکز بیشتری داشته باشند. برخی نیز از کافئین در مواقعی مثل رانندگی طولانیمدت یا شیفت شبانه کار، استفاده میکنند تا هوشیار بمانند. ورزشکاران نیز از کافئین برای افزایش بهرهوری ورزشی خود کمک میگیرند. گرچه به نظر میرسد که کافئین در بهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران نقش دارد اما مکمل آن دارای عوارضی نیز میباشد که باعث میشود کافئین برای هر فردی، مناسب نباشد.
مغز میتواند خود را با کافئینی که مصرف میکنید، تطبیق دهد. یعنی در درازمدت برای اینکه از کافئین نتیجه بگیرید باید دوز مصرف آن را بیشتر کنید تا اثر سابق را داشته باشد. درست مثل اعتیاد که به مرور زمان باید دوز مصرف را بالا برد و دیگر مثل اوایل، جوابگو نیست. این اتفاق بدون اینکه شما متوجه آن شوید، میافتد زیرا کافئین در ترکیب برخی غذاها، نوشیدنیها و مکملها، آدامسها و ژلهای ورزشی وجود دارد و شما متوجه نیستید که چه میزان کافئین وارد بدن خود کردهاید.
کار اصلی کافئین این است که شما را هوشیار نگه دارد که البته خاصیت خوبی است. اما بدن ما نیاز به استراحت و خواب نیز دارد. تند اثر یا کند اثر بودن کافئین از شخصی به شخص دیگر، متفاوت است و بستگی به عواملی مثل سن، جنسیت، رژیم غذایی، بیماری و ژنتیک دارد.
اثر منفی بر روی الگوی خواب و استراحت
محرکهای کافئین معمولاً به مدت 4 تا 6 ساعت در بدن باقی میمانند. ورزشکاران حرفهای که از مقادیر زیاد کافئین استفاده میکنند تا بتوانند تمرینات طولانیمدت ورزشی را بدون خستگی انجام بدهند در واقع به خواب و استراحت خود صدمه میزنند. این در حالیست که بدن یک ورزشکار به استراحت و بازسازی عضلانی نیاز اساسی دارد. بنابراین سعی کنید کافئین را نزدیک به زمان خواب مصرف نکنید تا در خواب و استراحت شما تداخل ایجاد نکند.
اثر منفی بر روی جذب مواد مغذی
کسانی که به ورزش اهمیت میدهند، معمولاً به تغذیه خود نیز توجه دارند و سعی میکنند عادات سالم غذایی را در خود به وجود آورند. متأسفانه مصرف کافئین میتواند با جذب برخی از مواد مغذی کلیدی که در سلامتی نقش اساسی دارند، تداخل ایجاد کند. مثل تداخل در جذب ویتامینهای B، آهن، کلسیم و منیزیم. در حقیقت، مصرف کافئین همراه با غذا باعث کاهش جذب آهن هِم به میزان 50 درصد و کاهش جذب آهن غیر هِم به میزان بیش از 60 درصد میشود. بنابراین کافئین را همراه با غذا مصرف نکنید و در صورت لزوم و زیر نظر پزشک از مکمل ویتامین استفاده نمایید.
اثر منفی بر سلامتی قلب
متأسفانه هنوز علم به این قطعیت نرسیده است که بالاخره آیا کافئین برای قلب مضر است و یا مفید. در مجموع، مصرف روزانه 600 میلیگرم کافئین (تقریباً معادل 6 فنجان قهوه)، به نظر ایمن و بلامانع میرسد اما در مورد مصرف بیش از این مقدار باید با احتیاط برخورد کرد. اکثر افراد بیش از این میزان قهوه مصرف میکنند.
گرچه افراد ورزشکار از نظر سلامتی قلبی در وضعیت بهتری نسبت به سایر افراد قرار دارند اما خطر افزایش حملات قلبی نیز در افرادی که تمرینات جدی و طولانی مدت انجام میدهند، مثل دوندگان ماراتن، وجود دارد و اگر فرد از مقادیر زیاد کافئین استفاده کند، این خطر افزایش بیشتری مییابد.
اگر اهل مصرف کافئین هستید، در طول فعالیت ورزشی خود از دستگاههای منیتور ضربان قلب استفاده کنید تا اثر کافئین بر وضعیت قلبی شما مشخص شود. اگر مصرف کافئین شما بالاست، توصیه میشود که قبل یا در طول ورزش، مصرف را کم کنید.
تداخل با داروها
کافئین با بسیاری از داروها تداخل ایجاد میکند و از جذب آنها در بدن ممانعت میکند. به عنوان مثال، داروهای تیروئید اگر با کافئین مصرف شوند، کاهش جذبی معادل تقریباً 50 درصد دارند. برخی از آنتیبیوتیکها و داروهای پوکی استخوان نیز در اثر مصرف کافئین تحت تأثیر قرار میگیرند. بنابراین باید با پزشک خود درباره احتمال تداخل کافئین و داروهای مصرفی خود مشورت نمایید.
بسیاری از این عوارض جانبی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به همین دلیل نمیتوان یک میزان خاص را به عنوان مقدار کافئین مجاز مشخص کرد. اگر احساس میکنید که مصرف کافئین باعث بروز مشکلاتی در بدن یا ذهن شما شده است، میزان مصرف خود را کاهش بدهید و به اثر این کاهش بر بدن خود توجه کنید.
برگرفته از: blog.myfitnesspal.com
کپی برداری از این مطلب و کلیه مطالب یکا، تنها با ذکر منبع، امکانپذیر میباشد و هر گونه تخلف در این زمینه، مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
تغذیه صحیح میتواند راز موفقیت شما در بهبود کیفیت ورزشی شما باشد. تغذی [...]
هیستامین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ما وجود دارد و در واقع پاسخ ای [...]